Eurooppa Politiikka

Euroopan ulkoasiainneuvosto vaatii ISIS-taistelijoiden tuomista takaisin Lähi-idästä

Kuva Shutterstock.

Lukuisat Euroopan ulkoasiainneuvoston (ECFR) jäsenistä vaativat Euroopan hallituksia ryhtymään välittömiin toimiin ISIS-taistelijoiden kotiuttamiseksi Syyriasta.

– Euroopan maat ovat viivytelleet liian kauan toimissaan satojen Islamilaiseen valtioon (ISIS) liittyneiden, nyt koillis-Syyriassa kurdijoukkojen pidättämien kansalaistensa suhteen, useiden ECFR:n jäsenten allekirjoittamassa vetoomuksessa todetaan.

Allekirjoittaneiden mukaan, joihin kuuluu myös Erkki Tuomioja (sdp.) sekä Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt, ISIS-taistelijoiden ja heidän perheidensä kohtelu on nyt epäinhimillistä. ISIS-lapset voivat radikalisoitua Syyrian leireillä, ja heidän tuomisensa Euroopaan vaatisi monessa tapauksessa ISIS-vanhempien seuraamisen lasten mukana pakkoeron välttämiseksi

Vetoomuksessa huomautetaan, että ISIS-taistelijoiden tuominen Eurooppaan takaisi sen, että he eivät pääsisi niin helposti uusimaan tuhotöitään. Monissa Euroopan maissa ollaan huolestuneita ISIS-taistelijoiden jihadistisesta taustasta, mutta Lännen mailla on allekirjoittaneiden mukaan tarvittavat resurssit syyttää, valvoa ja uudelleen integroida Lähi-idän taistelualueilla olleita henkilöitä.

Allekirjoittaneet haluavat tuoda Islamilaisen valtion riveissä olleet henkilöt Eurooppaan, sillä esimerkiksi Irakissa heidän tekemistään rikoksista saattaa seurata kuolemantuomio ja muita ihmisoikeusrikkomuksia.

– Yhteistyössä toimien Euroopan maat olisivat kykeneviä hoitamaan takaisin tuomisen aiheuttamat logistiset ongelmat. Toimimatta jättäminen olisi vastuutonta lisäten riskejä ja Euroopan politiikan aiheuttamaa humanitaarista alennustilaa, vetoomuksen allekirjoittavat muistuttavat.

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset