Eurooppa Politiikka

Euroopan ulkoasiainneuvosto vaatii ISIS-taistelijoiden tuomista takaisin Lähi-idästä

Kuva Shutterstock.

Lukuisat Euroopan ulkoasiainneuvoston (ECFR) jäsenistä vaativat Euroopan hallituksia ryhtymään välittömiin toimiin ISIS-taistelijoiden kotiuttamiseksi Syyriasta.

– Euroopan maat ovat viivytelleet liian kauan toimissaan satojen Islamilaiseen valtioon (ISIS) liittyneiden, nyt koillis-Syyriassa kurdijoukkojen pidättämien kansalaistensa suhteen, useiden ECFR:n jäsenten allekirjoittamassa vetoomuksessa todetaan.

Allekirjoittaneiden mukaan, joihin kuuluu myös Erkki Tuomioja (sdp.) sekä Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt, ISIS-taistelijoiden ja heidän perheidensä kohtelu on nyt epäinhimillistä. ISIS-lapset voivat radikalisoitua Syyrian leireillä, ja heidän tuomisensa Euroopaan vaatisi monessa tapauksessa ISIS-vanhempien seuraamisen lasten mukana pakkoeron välttämiseksi

Vetoomuksessa huomautetaan, että ISIS-taistelijoiden tuominen Eurooppaan takaisi sen, että he eivät pääsisi niin helposti uusimaan tuhotöitään. Monissa Euroopan maissa ollaan huolestuneita ISIS-taistelijoiden jihadistisesta taustasta, mutta Lännen mailla on allekirjoittaneiden mukaan tarvittavat resurssit syyttää, valvoa ja uudelleen integroida Lähi-idän taistelualueilla olleita henkilöitä.

Allekirjoittaneet haluavat tuoda Islamilaisen valtion riveissä olleet henkilöt Eurooppaan, sillä esimerkiksi Irakissa heidän tekemistään rikoksista saattaa seurata kuolemantuomio ja muita ihmisoikeusrikkomuksia.

– Yhteistyössä toimien Euroopan maat olisivat kykeneviä hoitamaan takaisin tuomisen aiheuttamat logistiset ongelmat. Toimimatta jättäminen olisi vastuutonta lisäten riskejä ja Euroopan politiikan aiheuttamaa humanitaarista alennustilaa, vetoomuksen allekirjoittavat muistuttavat.

  • 1.7K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi