Eurooppa Maahanmuutto

Euroopan ulkopuolisissa maissa syntyneet lapset menestyvät huonosti koulussa ja jäävät helposti työttömäksi

Kuvituskuva. Kuva HaMinh1997 / Wikimedia Commons

Kaiken kaikkiaan maahanmuuttajanuoret Euroopassa opiskelevat tai käyvät töissä huomattavasti epätodennäköisemmin kuin Euroopassa syntyneet nuoret.

Euroopassa on noin 83 miljoonaa kouluikäistä lasta, joista joka 25:s on syntynyt Euroopan ulkopuolella. Luvussa on mukana vasta saapuneet pakolaiset ja siirtolaiset.

Suomessa noin 33 492 eli 3 prosenttia kaikista kouluikäisistä lapsista on syntynyt Euroopan ulkopuolisissa maissa. Vuosien 2015-16 aikana kolmansien maiden siirtolaisia runsaasti vastaanottaneiden maiden keskiarvo on 4-5 prosenttia. Ruotsi erottuu kaikista Euroopan maista, sillä ulkomailla syntyneiden lasten osuus kouluikäisistä lapsista on koko Euroopan suurin, 9 prosenttia.

Juuri ulkomailla syntyneet lapset menestyvät huonosti koulussa niin Pohjolan maissa kuin koko Euroopassa.

Koulut jäävät kesken

Kaikki vuosien 2015-16 siirtolaisvyöryn runtelemaksi joutuneet Euroopan maat ovat tehneet toimenpiteitä taatakseen siirtolaislasten pääsyn koulun penkille, mutta kaikissa maissa ei menestytä hyvin pyrkimyksissä integroida maahanmuuttajalapset koulujärjestelmään.

Euroopan maista erottuvat Suomi, Ruotsi, Belgia, Bulgaria, Italia, Alankomaat ja Espanja, jotka ottavat myös laittomasti maassa olevien lapset koulujärjestelmään.

YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR), YK:n lastenrahaston (UNICEF) ja kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) tällä viikolla julkaisemassa raportissa sanotaan, että Britanniaa lukuun ottamatta maahanmuuttajataustaiset lapset jättävät koulunsa kesken noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin Euroopassa syntyneet lapset.

YK:n mukaan maahanmuuttajataustaiset lapset elävät yleensä köyhillä alueilla, joissa koulujen taso saattaa olla heikompi johtaen helposti opiskelujen keskeyttämiseen. Toisaalta nekin, jotka käyvät koulunsa loppuun, menestyvät opinnoissaan huonommin kuin Euroopassa syntyneet. Näistä tekijöistä puolestaan on suora yhteys työttömyyteen.

Muita syitä maahanmuuttajalasten huonoon koulumenestykseen ovat muun muassa opettajien huono koulutus maahanmuuttajien opetusta varten sekä kielimuuri.

Kaiken kaikkiaan YK:n raportin mukaan maahanmuuttajanuoret opiskelevat tai käyvät töissä huomattavasti epätodennäköisemmin kuin Euroopassa syntyneet nuoret.

  • 520
    Shares

Liity kannattajajäseneksi