Kotimaa Politiikka

Euroopan unioni lähetti salatarkkailijoita Suomeen eduskuntavaalien alla

Kuva EUEIF.

EU-komissio, huolissaan Suomen eduskuntavaalien puolueettomuudesta, on lähettänyt Euroopan unionin vaalivaikutuksen vastaisen iskujoukon minimoimaan valtamedian vaikuttamisen vaalien tulokseen.

Euroopan Unioni on huolissaan Suomen eduskuntavaaleihin kohdistuvasta vaalivaikuttamisesta. Erityistä huolta EU-komission valitsema ja valtuuttama vaalivaikutuksen vastainen iskujoukko (EU Election Impact Force, EUEIF) kantaa Venäjän ja kansallisten medioiden puuttumisesta Suomen tulevan eduskunnan valitsemiseen. Toinen suuri huoli, joka on aiheuttanut EU-komission erityisen lähestymistavan Suomen eduskuntavaaleihin, on maassa vallitseva sananvapauden tila. Saamiemme tietojen mukaan EU-komission asettama tarkkailuryhmä on tullut Suomeen salassa jo useita viikkoja sitten.

EU huolissaan Suomen demokratian tilasta

Euroopan tietosuojavaltuutettu (EDPS) on ollut huolissaan koko Euroopan ja erityisesti Suomen demokratiasta jo pitkään. Kuluvan vuoden helmikuun 11. päivä EDPS järjesti Suomessa epäasiallisen vaalivaikuttamisen tiimoilta seminaarin, jossa käytiin läpi erilaisia vaikutustapoja ja vaikuttajia. Seminaarissa esitettiin manipuloinnin malliesimerkkinä Milgramin tottelevaisuuskoe. Lisäksi kiinnitettiin erityistä huomiota algoritmien käyttöön sekä demokratiaa vaarantavaan manipulointibisnekseen, jonka volyymi kasvaa Euroopan alueella päivittäin.

Suomessa vaalivaikuttamisen vaaraan on suhtauduttu kaksijakoisesti. Kaupallisissa mediayhtiöissä uutinen on otettu vastaan huojentuneemmin kuin julkisrahoitteisessa YLE:ssä. Asian tiimoilta Suomen Tietotoimisto (STT) haastatteli oikeusministeriön vaalijohtajaa Arto Jääskeläistä, joka otti asian melko rennosti vastaan.

– Olennaista on, että varaudutaan siihen, että epäasiallista vaalivaikuttamista jossain määrin olisi. Voi tosiaan olla, ettei sitä olekaan, se jää nähtäväksi. Oleellista on, että nostetaan asia esille ja varaudutaan, Jääskeläinen sanoi STT:lle.

Oikeusministeriö on myös järjestänyt puolueille koulutusta vaalivaikuttamiseen valmistautumiseen.

– Järjestämme puolueille koulutusta tästä aihealueesta, jotta he osaavat aiempaa paremmin varautua tällaisiin tilanteisiin, jos niitä tulee. Puolueet kouluttavat sitten itse omat ehdokkaansa, kertoi Jääskeläinen MTV-kanavalle.

Itse EUEIF–iskujoukosta ja sen oleskelusta Suomessa ei valtamedia eikä oikeusministeri Antti Häkkänen ole tiedottanut sanallakaan. Tämän tiedon saaminen ulkomailta on mukaan erittäin raskauttavaa juuri oikeusministeri Häkkäsen kohdalla, joka piti seminaarin, jossa EUEIF–ryhmä oli jo mukana.

Kuva EUEIF.
EUEIF–iskujoukko on noteerattu ulkomailla

Arvovaltainen The Wall Street Journal (WSJ) on kirjoittanut artikkelin Euroopan Unionin uudesta nopean toiminnan iskujoukosta. Artikkelissa kerrotaan cyberturvallisuuden asiantuntijoiden joukosta, joka tulee jatkossa huolehtimaan, että EU-maiden vaaleissa saavutetaan oikeamielinen, EU:n arvojen ja demokratian mukainen lopputulos.

WSJ:n artikkelissa kiinnitetään huomiota EU:n laatimaan uuteen tietoturva-asetukseen ”General Data Protection Regulation” (GDPR), joka velvoittaa EU–maat alistumaan EU-komission nopean toiminnan vaalivaikutuksen vastaisen iskujoukon valvontaan. Asiakirja velvoittaa myös pitämään iskujoukkojen toimintatavat ja olemassaolon mahdollisimman huomaamattomana strategisiin syihin vedoten.

EU:n uusi tietoturva-asetus ”General Data Protection Regulation” velvoittaa EU–maat alistumaan EU-komission nopean toiminnan vaalivaikutuksen vastaisen iskujoukon valvontaan.

Kuitenkin tiedon Suomessa jo tällä hetkellä vaikuttavasta EU-komission määräämästä vaalivaikutuksen vastaisesta iskujoukosta jakoi sisäpiiritietoihin käsiksi pääsevä EU vs Disinfo -sivusto. Sivustolla kerrotaan, että EU on lähettänyt joukkonsa tutkimaan Suomessa ennen vaaleja ja niiden aikana tapahtuvaa vaalivaikuttamista.

EUEIF–valvonnan tulokset Suomessa tähän mennessä

Tähän mennessä EU Election Impact Force on löytänyt Suomesta useita toimijoita, jotka pyrkivät vaikuttamaan Suomen tuleviin eduskuntavaaleihin mielipide- ja valelupausvaikutuksella.

Näistä valelupauksia ja -uutisia levittävistä poliittisista toimijoista EUEIF–ryhmä on nimennyt varmoina vaikuttajina muun muassa Suomen sosialidemokraattisen puolueen, Kansallisen Kokoomuksen, Vihreä Liiton, Vasemmistoliiton, Suomen Keskustan, Ruotsalaisen Kansanpuolueen sekä Siniset.

Epävarmoiksi EUEIF-ryhmä on luokitellut Perussuomalaiset, Seitsemän tähden liikkeen, Liike Nyt:in ja erityisesti Muut.

Media-alan toimijoista EUEIF-ryhmä ehdottaa suljettavaksi välittömästi ja vähintään vaalien ajaksi YLE:n kanavia sekä MTV-konsernin kanavia.

Lehdistöstä suljettavien listalla ovat Alma Median sekä Sanoma-konsernin lehdet. Edellä mainittujen konsernien radioasemia EUEIF–ryhmä ei haluaisi sulkea kokonaan musiikin takia, mutta mainokset tulisi sensuroida mahdollisimman pian.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa