Eurooppa Politiikka

Euroopan unioni suunnittelee omaa ydinasepelotetta

Ajatus Euroopan unionin ydinaseohjelmasta saa huomiota Euroopan poliittisissa ympyröissä. Suunnitelman mukaan Ranskan ydinasearsenaali uudelleen suunnattaisiin suojaamaan koko Eurooppaa ja alistettaisiin yhteiseurooppalaiselle komennolle, rahoitusohjelmalle, puolustusdoktriinille tai joidenkin näiden kombinaatiolle. Ohjelma otettaisiin käyttöön vain jos Eurooppa ei enää voi luottaa Yhdysvaltojen suojaan.

The New York Times kertoo, että eurokraatit suunnittelevat Euroopan unionin omaa ydinasearsenaalia, sillä Yhdysvaltojen ydinaseiden antama suoja voi tulevaisuudessa olla kyseenalainen Donald Trumpin valinnan aiheuttaman poliittisen kentän muuttumisen vuoksi. Erityisesti Saksa näyttää tukevan ehdotusta.

Suunnitelman mukaan Ranskan ja mahdollisesti Britannian ydinasearsenaali asetettaisiin Euroopan Unionin komennon alaiseksi.

Roderich Kiesewetter, Saksan Kristillissosiaalisen unionin (Christlich Demokratische Union Deutschlands, CDU) parlamenttiedustaja ja ulkopolitiikan asiantuntija kertoi Deutscher Bundestagille: ”Ajatukseni on perustaa ydinase käyttäen hyväksi Britannialla ja Ranskalla jo olevia ydinaseita”. Tosin hän myönsi, että Brexit luultavasti tiputtaa Britannian pois kaavailuista.

Kiesewetterin suunnitelman mukaan Euroopan unioni ottaa Ranskan ydinaseet komentoonsa, Saksa rahoittaa ja muut EU-jäsenmaat säilyttävät taistelukärkiä.

Angela Merkel on kieltänyt tällaisten suunnitelmien olemassaolon, mutta asiasta on tiettävästi keskusteltu hallituksissa Euroopassa. Unkari ja Puola antoivat tukensa suunnitelmalle pian Kiesewetterin haastattelun jälkeen.

Kiesewetterin mukaan ohjelma on suunniteltu torjumaan sekä perinteisiä että ydinaseiden aiheuttamia uhkia. ”Tähän tarvitaan doktriini, joka sallii Euroopan tuovan ydinaseet ydinaseettomiin konflikteihin,” hän sanoi.

Kiesewetter totesi haastattelussa hyytävän tosiasian: ”Nämä ovat poliittisia aseita. Niiden käytön tulee olla ennalta arvaamatonta.”

Jotkut tarkkailijat uskovat, että ohjelman virallinen tuki on tarkoitettu vain painostamaan Trumpin hallintoa status quon säilyttämiseen. Kiesewetter sanookin tämän olevan hänen ensisijainen tavoitteensa ja toivoo, että Yhdysvallat tulee vastaan.

Hän lataa erityisen paljon toivoa Yhdysvaltojen puolustusministeriin Jim Mattisiin, jonka hän tapasi Afganistanissa ja Brysselissä molempien toimiessa tuolloin sotilasvirkailijoina.

Mattis on kuitenkin toistanut Trumpin varoituksen Euroopan tuen vähentämisestä, ja sanoi vastikään Brysselissä pitämässään puheessa: ”Olen velvollinen antamaan teille selvyyden Yhdysvaltojen poliittisista realiteeteista”.

Kiesewetterin tarkoituksena tällä hetkellä on liipaista keskustelu tästä ”hiljaisesta, valtavasta ongelmasta.”

Kuitenkin ydinaseen keskusteltavaksi nostamisen ja ydinaseen tavoittelemisen välillä on vain veteen piirretty viiva.

The New York Times

 

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa