Eurooppa Maahanmuutto

Euroopan unionin tuomioistuin: Rikoksiin syyllistynyttä pakolaista ei voi karkottaa, jos häntä uhkaa vaara

Euroopan unionin tuomioistuin. Kuva Katarina Dzurekova / Flickr / CC BY 2.0

Euroopan unionin tuomioistuin on linjannut, että edes vakaviin rikoksiin syyllistynyttä pakolaista ei voi karkottaa, jos tätä uhkaa kotimaassaan vakava vaara. Pakolainen voi kuitenkin menettää pakolaisasemansa.

EU-tuomioistuin linjasi tiistaina, että EU:n säännöt ja Geneven sopimus estävät rikoksiin syyllistyneen pakolaisen palauttamista kotimaahansa, jos tätä uhkaa siellä vaara. Asiasta kertoo DW.

Tuomioistuimen mukaan linjaus koskee kaikkia tapauksia riippumatta rikosten vakavuudesta. Rikoksiin syyllistynyt pakolainen voi kuitenkin menettää pakolaisasemansa, mutta Geneven sopimuksen mukaisesti häntä kohdeltaisiin edelleen pakolaisena.

Geneven sopimus sallii karkotukset tapauksissa, joissa pakolainen aiheuttaa vakavan turvallisuusriskin, mutta EU-maat toimivat EU:n perusoikeuskirjan alaisena, mikä estää karkotuksen maahan, jossa pakolaista uhkaa kidutus tai epäinhimillinen tai nöyryyttävä kohtelu.

Tuomioistuimen mukaan EU:n perusoikeuskirja takaa suojan kaikille jossain EU-jäsenmaassa fyysisesti oleskeleville riippumatta oleskelun laillisuudesta.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit