Eurooppa Maahanmuutto

Eurooppa lähettää laittomille siirtolaisille meluisan viestin: Pysy poissa!

Euroopan unioniin keväällä 2020 pyrkineitä laittomia siirtolaisia Evrosilla. Kuva Shutterstock.

Koronapandemian vuoksi asetettuja rajoituksia poistetaan ja laittomat siirtolaiset lähtevät taas liikkeelle kohti vaurasta Länttä. Eurooppa kuitenkin lähettää maahanmuuttajille äänekkään viestin: Pysy poissa!

Kreikan rajapoliisi ampuu kuurouttavaa melua panssaroidusta kuorma-autosta rajan yli Turkkiin. Ajoneuvoon asennettu pitkän kantaman akustinen laite, ”äänitykki”, on pienen television kokoinen, mutta ääniteholtaan se vastaa suihkumoottoria.

Laite on osa laajaa repertuaaria uusia digitaalisia laittoman siirtolaisuuden esteitä, joita asennetaan ja testataan siirtolaisuuden hiljaisten kuukausien aikana Kreikan ja Turkin 200 kilometriä pitkällä ​​rajalla.

Lisäksi terässeinä, joka on samanlainen kuin Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla, estää laittoman siirtolaisuuden rajanylityspaikoilla Evros-joen varrella.

Läheisiin näkötorneihin on asennettu pitkän kantaman kamerat, pimeänäkölaitteet ja monenlaisia antureita. Kaikki tiedot lähetetään automaattisesti valvontakeskuksiin, jotka analysoivat raakadatan tekoälyn avulla havaitakseen laittomien siirtolaisten liikehdinnän.

Alueen rajavartiolaitoksen päällikkö majuri Dimonsthenis Kamargios vakuuttaa, että ”meillä on selkeä kuva siitä, mitä tapahtuu”.

Kreikan ja Turkin rajalle rakennettavan automatisoidun valvontaverkon tarkoituksena on havaita laittomat siirtolaiset riittävän aikaisin ja estää heitä ylittämästä rajajokea. Joki- ja maapartiot käyttävät valonheittimiä ja pitkän kantaman akustisia laitteita.

Kamargiosin mukaan verkoston keskeiset elementit otetaan käyttöön kuluvan vuoden loppuun mennessä.

– Meidän tehtävämme on estää siirtolaisia tulemasta maahan laittomasti. Tarvitsemme siihen nykyaikaisia ​​laitteita ja työkaluja.

EU on rahoittanut tutkimushankkeita noin 3 miljardilla eurolla. Eurooppalaisten yliopistojen tutkijat, jotka työskentelevät yksityisten yritysten kanssa, ovat kehittäneet futuristisen valvonta- ja paikantamisverkoston ja testanneet toistakymmentä hanketta Kreikan rajoilla.

Vain mielikuvitus on ollut rajana laitteita kehitettäessä. On tekoälyllä toimivia valheenpaljastimia,  virtuaalisia rajavartijahaastattelurobotteja sekä järjestelmä, joka integroi satelliittitiedot maalla, merellä, ilmassa ja veden alla olevista droneista. Kämmenskannerit tallentavat ihmisen kädessä ainutlaatuisen suonikuvion käytettäväksi biometrisenä tunnisteena. Yksi laitteista näkee lehvästön läpi ja paljastaa piilossa olevat ihmiset.

Testausta on tehty myös Unkarissa, Latviassa ja muualla Keski-Euroopassa.

Kaikki eivät kuitenkaan pidä modernista rajavalvonnasta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kehittyvä tekniikka tekee turvapaikan saamisen entistä vaikeammaksi.

– On syvästi huolestuttavaa, että EU:n varoja kaadetaan yhä uudelleen kalliisiin tekniikoihin, joita käytetään tavoilla, joilla kriminalisoidaan ja dehumanisoidaan siirtolaisia, Ella Jakubowska Euroopan digitaalisten oikeuksien ryhmästä (EDRi) väittää.

Vaikka siirtolaisvirrat ovat hidastuneet pandemian aikana monissa osissa Eurooppaa, paine palaa varmasti. YK: n tietojen mukaan maailman siirtolaisväestö kasvoi vuosina 2000-2020 yli 80 prosenttia ja oli 272 miljoonaa, mikä ylitti kansainvälisen väestönkasvun.

Lähde Kathimerini.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit