Kolumnit

Eurooppaa uhkaa uusi siirtolaisaalto

Tämän viikon torstaina alkavalta Euroopan unionin sisäministerien kokoukselta on syytä odottaa vain sekä ainoastaan yhtä asiaa ja se on konkreettinen sekä kaikkia relevantteja osapuolia sitova toimenpideohjelma uudelleen ja vuoden 2015 syksyn tavoin alkaneen siirtolaisaallon käsittelemiseksi. Schengen-alueen ulkorajat on vihdoin ja viimein sekä jäsenmaiden välisellä yhteistyöllä saatettava sellaiseen toimintavalmiuteen, ettei kansainvaellus ympäri Eurooppaa, maasta maahan turvapaikan kalastelemiseksi, onnistuisi niin kuin on tähän mennessä saatu todeta.

Yhtään vähempään ei ole tyytyminen. Italia ansaitsee unionilta kaiken saatavilla olevan tuen kaikista jäsenvaltioista ylivoimaisesti epäreiluimman geopoliittisen asemansa johdosta. Koska Italiankin valtiovalta ajaa itsenäisen valtion edustajana ensisijaisesti omia intressejään, on muun unionin otettava vakavasti sen esittämät uhkaukset sulkea satamansa mereltä siirtolaisia kuljettavilta pelastusaluksilta ohjatakseen ne naapurimaiden satamiin.

Neloskohtaa kenties lukuun ottamatta varsin mainiot lähtökohdat antaa tämän YLE:n artikkelin sisältö:

  1. Lisää rahaa maahanmuuton hallintaan (Italian valtiolle ja mm. lähtömaihin palautuksia varten, toim. huom.)
  2. Libyan rannikkovartioston pönkittäminen (kts. myöhemmin)
  3. Pelisäännöt meripelastukseen
  4. Turvapaikanhakijoiden siirtoihin vauhtia
  5. Palautetaan tulijoita lähtömaihinsa

Unionin hampaattomuuden johdosta Ranskan sekä Itävallan viime päivien ja niin ikään omien kansallisten intressien puolustamiseen tähtäävät ratkaisut ovat erinomaisia tilannekuvia. Kertauksena Ranska ilmoitti tuoreen presidenttinsä Emmanuel Macronin suulla olevansa valmis auttamaan vain todellisessa hädässä olevia turvapaikanhakijoita, muttei muita maahanmuuttajia. Jokainen voi tehdä omat päätelmänsä siitä, mitä Macron mahdollisesti tarkoittaa ”muilla maahanmuuttajilla”.

Itävalta puolestaan mobilisoi puolustusvoimiaan Italian-vastaiselle rajalleen, koska tällä hetkellä siirtolaisliikenne käy kiivaimmillaan ennen kaikkea Italian ja Libyan välisellä meriosuudella. Itävalta kokee tilanteen täysin ymmärrettävästi huolestuttavana, koska Italia on tunnetusti ensimmäinen etappi Eurooppaan saakka päässeille siirtolaisille, joiden määrä ylitti vastikään tämän vuoden osalta 85 000 hengen rajapyykin.

    ”Itävalta aikoo asettaa erittäin pian Italian vastaiselle rajalle rajatarkastuksen avuksi sotilaita, jos Eurooppaan pyrkivien ihmisten määrä Välimeren alueella ei vähene, jyrähti Itävallan puolustusministeri Hans Peter Doskozil Krone-lehden verkkojulkaisun haastattelussa.”

Koko unionin laajuisen yhteisen tahtotilan tulee olla lähes kaikkia sen jäsenvaltioita jollain tavalla koskettavan poikkeustilanteen johdosta palauttaa rajatarkastukset toistaiseksi voimaan erityisesti alueen ulkorajoilla, lamauttaa ihmissalakuljettajien meriliikenne hinaamalla joka ikinen paatti takaisin lähtösatamiinsa ja tuhoamalla niistä ne, joissa ei ole miehistöä tai varsinkaan matkustajia.

Lisäksi on perustettava turvapaikkahakemusten vastaanotto- ja käsittelykeskuksia Välimeren eteläpuolen rannikkovyöhykkeelle ja muille siirtolaisliikenteen kannalta oleellisille raja-alueille. Tällaisesta ratkaisusta hyötyisivät kaikki.

Ennen kaikkea kuolonuhrit Välimerellä vähenisivät merkittävästi ihmissalakuljettajien asiakaskunnan kaventuessa, sillä ennen kohtalokasta merimatkaa hakija saa tiedon siitä, ettei turvapaikkaa ole luvassa. Vastaavasti aidosti turvapaikan tarpeessa olevat saataisiin kuljetettua turvallisin menetelmin vastaanottopaikkoihin.

Läpikotaisin rikollisen ja ihmishengillä liiketoimintaa harjoittavan ihmissalakuljetuksen vastainen toiminta saa yhä liian vähän painoarvoa. Toivon todella, että tulevassa sisäministerien kokouksessa ongelma otetaan kunnolla pöydälle ja – kuten sanottua – siitä huolehtimiseksi laaditaan sitova toimenpideohjelma.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit