Eurooppa Politiikka

Euroopan sosiaalidemokraatit taistelevat olemassaolostaan

Kuva Perhelion / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kaikkialla Euroopassa sosiaalidemokraatit ja sosialistipuolueet menettävät kannatustaan. Viime vuonna saksalainen SPD kärsi historiallisen tappion parlamenttivaaleissa. Sosialistipuolueet Ranskassa, Alankomaissa ja Tsekeissä ovat vajonneet jopa yksinumeroisiin kannatuslukemiin.

Sosiaalidemokraatit Euroopassa taistelevat eloonjäämisensä puolesta. Vuosituhannen vaihteen jälkeen sosiaalidemokraatit ovat menettäneet kannatustaan 15 maassa 17 tarkastelussa mukana olleesta maasta.

 

Saksassa SPD:n tulos vuoden 2017 parlamenttivaaleissa oli surkein sitten toisen maailmansodan (20,5%). Vuonna 1998 40% kannatuksen saanut puolue on lasketellut alamäkeä sen jälkeen. Edellisen suuren koalition aikoina 2005-2009 puolue romahti 10 prosenttiyksikköä. Sen jälkeen kannatuksen lasku on ollut melko tasaista.

Ranskassa sosialistipuolue PS kohtasi viime vuonna presidentinvaaleissa historiansa pahimman kriisin. Ranskan kaikkien aikojen epäsuosituin presidentti Francois Hollande ei vaivautunut edes asettautumaan ehdolle, ja puolueen ehdokas Benoit Hamon sai vaivaiset 6% äänistä.

Alankomaissa ja Tsekin tasavallassa sosialistipuolueet putosivat yksinumeroisille kannatusluvuille viime vuoden parlamenttivaaleissa. Alankomaissa sosialistipuolue menetti 19 prosenttiyksikköä ja Tsekeissä 13 prosenttiyksikköä kannatuksestaan.

Kreikassa sosialistipuolueiden kannatuksen lasku on jatkunut myös vuosikausia. Velkakriisin alkamisen jälkeen Pasok on menettänyt parlamenttienemmistönsä. Vuoden 2012 vaaleissa puolue romahti 30 prosenttiyksikköä ja vuoden 2015 vaalien jälkeen puolueella ei ole juuri minkäänlaista vaikutusvaltaa.

Itävallassa SPÖ putosi viime vuoden parlamenttivaaleissa parlamentista ja on menettänyt noin 10 prosenttiyksikköä kannatuksestaan kuluneiden 15 vuoden aikana.

Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa sosialistipuolueet olivat vuosituhannen vaihtumisen aikoihin vielä 40 prosentin kannatuslukemissa. Nykyään ne ovat kaukana siitä. Espanjan PSOE saavutti 22 prosentin kannatuksen viime vaaleissa.

Ruotsissa ja Suomessa sosiaalidemokraatit ovat menettäneet tasaisesti kannatustaan vuosituhannen vaihteen jälkeen. Norjassa sosialistipuolue AP on poikkeus sääntöön. Vuonna 2001 puolue menetti 10 prosenttiyksikköä ja putosi oppositioon yli 40 vuoden valtakautensa jälkeen.  Sen jälkeen puolue on toipunut ja on nyt suurin puolue 27,4 prosentin kannatuksella, mutta silti maata hallitsee konservatiivihallitus.

UK on myös poikkeus. Labour-puolue menetti kannatustaan noin 10 prosenttiyksikköä vuosien 2001 ja 2015 välillä, mutta on Brexit-äänestyksen jälkeen kyennyt parantamaan asemiaan muun muassa EU-myönteisyytensä vuoksi.

Näyttääkin selvältä, että sosiaalidemokraattien yleiseurooppalainen luisu ei tule päättymään lähitulevaisuudessa, koska sosialistipuolueet ovat hylänneet köyhät ja keskiluokkaiset äänestäjänsä. Sosialistipuolueet myös tukevat vapaan työvoiman liikkuvuuden vuoksi työttömyyttä vauraammissa Länsi-Euroopan maissa aiheuttavaa Euroopan unionia, mikä osaltaan selittää sosialistien heikon kannatuksen lähes kaikkialla Euroopassa viimeisen vuoden aikana pidetyissä vaaleissa.

 

 

  • 167
    Shares