Kotimaa Politiikka

Europarlamentaarikko Huhtasaari esittää huolensa Espanjan oikeusvaltiotilanteesta

Kuvituskuva. Kuva Wikimedia Commons.

Euroopan parlamentin jäsen Laura Huhtasaari on jättänyt kirjallisen kysymyksen Euroopan komissiolle liittyen Espanjan oikeusvaltiotilanteeseen. Huhtasaari tiedustelee komission valmiutta tutkia, onko Espanja rikkonut EU:n oikeusvaltioperiaatteita langettamalla kohtuuttoman ankarat vankeustuomiot Katalonian itsenäisyyskansanäänestyksestä vastuussa olleille henkilöille.

Espanjan korkein oikeus tuomitsi 14. lokakuuta Katalonian itsenäisyyskansanäänestyksestä vuonna 2017 vastuussa olleet poliitikot 9-13 vuoden vankeusrangaistuksiin. Tuomituilta evättiin myös jatkossa oikeus poliittiseen toimintaan.

Europarlamenttiedustaja Laura Huhtasaari (ps.) nostaa Espanjan oikeusvaltiotilanteen huolta herättäneistä näkökulmista esille tuomittujen pitkän tutkintavankeuden ilman valitusmahdollisuutta ja syytettyjen korkean lukumäärän. Huhtasaaren mielestä on syytä epäillä, että tuomiot eivät ole EU:n perusoikeuskirjan 49 artiklan 3 kohdan mukaisesti suhteessa rikoksen vakavuuteen.

– Suomenkin ulkoministeriön tukeman International Commission of Jurists (ICJ) -järjestön mukaan Katalonian johtajien tuomiot edustavat vakavaa häiriötä johtajien mahdollisuuksissa harjoittaa sanan-, yhdistymis- ja kokoontumisvapauttaan, Huhtasaari lisää.

Huhtasaari muistuttaa, kuinka EU-komissio ja Euroopan parlamentti ovat esittäneet huolensa Unkarin ja Puolan demokratian ja oikeusvaltion tilasta käynnistämällä SEU artikla 7 mukaisen oikeusvaltiomenettelyn kyseisiä maita vastaan.

– Tämä on mahtava tilaisuus Euroopan unionin instituutioille osoittaa aidosti tukevansa oikeusvaltioperiaatetta ja kohdella EU-liittovaltiomyönteistä Espanjaa samalla tavalla kuin EU-kriittisiä Puolaa ja Unkaria. Onko demokraattinen aktiivisuus ja kansanäänestyksen järjestäminen rikollista EU:ssa? kysyy Huhtasaari huolestuneena.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit