Eurooppa

Europolin islamilaisen terrorismin uusi uhka-arvio: jihadistiset terroristiryhmät sopeuttavat toimintaansa tappion jälkeen

Kuva Shutterstock.

13. elokuuta julkaistu Europolin online-jihadistipropagandaa käsittelevän vuosikertomuksen kolmas painos sisältää kattavan analyysin merkittävimpien jihadistijärjestöjen verkkopropagandan tärkeimmistä suuntauksista ja kehityksestä vuonna 2020.

Raportissa keskitytään islamilaiseen valtioon (ISIS) ja al-Qaidaan sekä niiden johdannaisiin. Siinä käsitellään näiden ryhmien kehityssuuntia ja sitä, miten ne reagoivat tappioon Lähi-idässä.

Euroopan terrorisminvastaisen keskuksen Euroopan unionin Internet -yksikön (EU IRU) laatima uhka-arvio perustuu ensisijaisiin lähteisiin, mukaan lukien jihadistiryhmien julkaisut, videot ja ääninauhoitukset, jotka EU IRU on kerännyt vuonna 2020.

Raportin mukaan vuosi 2020 oli kriittinen hetki islamilaisen valtion ja al-Qaidan kehityksessä. Molemmat jihadistiset terroristiryhmät kohtasivat suuria takaiskuja ja niiden täytyi sopeutua muuttuvaan tilanteeseen selviytyäkseen ja säilyäkseen merkityksellisinä. Riski siitä, että jihadistinen online-propaganda muuttuu offline-väkivallaksi, on edelleen suuri, koska molempien ryhmien propaganda houkuttelee edelleen yksinäisiä, ryhmistä irrallisia toimijoita hyökkäyksiin.

Islamilainen valtio (ISIS)

Uuden johdon alaisuudessa ISIS jatkaa kapinallista toimintaa perinteisillä ydinalueillaan ja jatkaa toimintaansa maailmanlaajuisesti.

Kun ISIS:n sotilaallisesta tappiosta on kulunut vuosi, ryhmän mediantuotantomahdollisuudet ovat edelleen rajalliset infrastruktuurin ja henkilöstön menetyksen vuoksi. Tämän seurauksena virallinen IS -propaganda hiipui edelleen vuonna 2020.

Nykyään ryhmä keskittyy toiminnan elvyttämiseen Irakissa ja kansainvälisen läsnäolon laajentamiseen lisäämällä globaalia verkostoaan.

Ryhmän propaganda korosti Afrikan merkitystä koko ISIS-hankkeelle. Erityisesti ryhmä hyödynsi Afrikan liittoutuneiden kapinallisten sotilaallista menestystä osoittaakseen, että se pystyy edelleen valloittamaan ja säilyttämään alueita.

ISIS onnistui ylläpitämään online-läsnäoloa tukiverkostojen ponnistusten ansiosta, jotka auttoivat kompensoimaan virallisten ISIS-tiedotusvälineiden ainakin tilapäistä hiipumista.

al-Qaida (AQ)

Vuoden 2020 aikana AQ selvisi useista suurista takaiskuista vaikkakin menetti joitakin merkittäviä ylimpiä johtajiaan.

AQ hyödyntää edelleen ajankohtaisia ​​tapahtumia edistääkseen ideologisia suuntauksiaan, jotka esitetään ”vähemmän äärimmäisinä” verrattuna ISIS:iin.

Arabian niemimaan al-Qaida (AQAP) haluaa osoittaa, että se pystyy edelleen toteuttamaan ulkoisia operaatioita, vaikka tapahtumat näyttäisivät viittaavan kyvykkyyden heikkenemiseen kentällä.

Al-Qaida Islamic Maghreb (AQIM) ja Jama’at Nasr al-Islam wal Muslimin (JNIM) ovat ilmaisseet aikovansa aloittaa neuvottelut paikallisten hallitusten kanssa Taliban-lähestymistavan mukaisesti.

Hay’at Tahrir al-Sham (HTS)

Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) havaittu avoimuus Turkkia kohtaan näyttää aiheuttaneen sisäisen erimielisyyden radikaalimpien ja vähemmän radikaalien jäsenten välillä.

HTS pyrkii kohti tavoitettaan laajentamaan ja vahvistamaan läsnäoloaan Idlibissä Syyriassa.

Vaikka HTS:n jihadistista agendaa toteutetaan paikallisesti, ryhmä pyrkii saamaan tunnustusta kansainvälisesti ja ylläpitämään poliittisia vaatimuksia.

Tilaa
Ilmoita
guest
10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
vesku

KUVAT TALIPAANEISTA OVAT MELKOISIA,,,VOIKO NÄIN OLLA,,, MUISTUTTAVAT JOTENKIN IHMIS-ROTUA,,,MUTTA KÄYTTÄYTVÄT KUIN VILLI ELÄIMET,,,,

murre riepunen

Maamme avokätinen hallitus satsasi Afgaanien sotakoulutukseen satoja miljoonia, ryysläiset ajelevat kuhmuisilla avolavoilla pääkaupunkiin ja valloittavat sen, ampuen ilmaan pari lippaallista sarjatulella, ikäänkuin tunnelman kohottamiseksi.
Koulutus on pitänyt sisällään aavikolla pahvitauluun ammuskelua, kerran viikossa ja kertatulella, miljoonat haihtuivat taivaan tuuliin, vastuun kantajaa ei löydy.

Kaino-Vieno Huttunen

”… niiden täytyi sopeutua muuttuvaan tilanteeseen selviytyäkseen ja säilyäkseen merkityksellisinä.”

Meillä sopeutumisesta ja merkityksellisyyden tunteesta pitää huolen viher-vasemmisto sekä valtamedia. Niitä kutsutaan turvapaikanhakijoiksi, siirtolaisiksi, työvoimapulan ja kestävyysvajeen paikkaajiksi. Kantaväestön tulee vain sopeutua lisääntyneeseen rauhattomuuteen ja turvattomuuteen.

Minusta on epäolennaista käsitellä eri jihadismiryhmien välisiä jyrkkyyseroja. Nämä erot ovat kuitenkin todella pieniä eikä niillä ole suurta merkitystä, sillä kaikki edustavat kuitenkin kivikautista kulttuuria eurooppalaiseen sivistykseen nähden.

Kaitsu

Varmaa on vain se, että jossain päin täällä Euroopassa posahtaa tai veitsi heiluu kuitenkin, ja tekijät ovat heitä, joista ei valemedia mitään uskalla kertoa. Ei nää rättipäät pelkkään netissä riekkumiseen tyydy.
Terrorismia on niin kauan, ku ykskään rättipää maan päällä tallustelee.
Vuonna 2015 oikein töllössä joku apurahaviisas selitti ääni väristen ja pyhä katse silmissään, että on paskapuhetta väittää isis terroristien soluttautuvan Eurooppaan pakoloisten mukana.
Kuinkas sitten kävikään?? Pyssyt paukku, puukot heilu ja meno oli muutenkin ku missä tahansa ählämikaupungissa perjantai rukousten jälkeen.
Vain pakoloisten edessä rähmällään olevat hallitukset ja aina kaikki asiat hieman toisin näkevät suvakkilaumat eivät silloin ja edelleenkään suostu tunnustamaan tosiasioita.
Koska se suurin uhkahan on äärioikeisto, näin meille ainakin innokkaasti vakuutellaan.

Viimeksi muokattu 5 kuukautta sitten by Kaitsu
Ilkka Forsten

Haavisto auttaa sopeuttamaan toimintaa, Montakos niitä nyt olikaan kun jo tuotetaan Kabulista Helsinkiin ja aiemmin Al Holista löydettiin ” yhteistyökykyiset ” ihan vaivatta.

Kata

Jos tuo ”isis-äitee” on nainen niin uskon että mies synnyttää.

Nämä sakit pitää saada ulos Euroopasta sanoi tyttyänzeläylväyrzyläe mitä tahansa!
EU:n ansiosta kuulemma ollaan oltu ilman sotia…ai jaa minusta tämä on ollut sitä hybridisotaa jo 90-luvulta.Ja muuttuu vaan yhä pahemmaksi hyperhybridihyposekoiluksi.ja lopulta iso konflikti.
Ei meidän tarvitse kaikkea sietää ihmiset!

Arto

Nämä ihmiset täytyy pitää pois Euroopasta. Kaikki muu on epäonnistumista.

Helppo yhtälö

Samoilla linjoilla. Kaikki jotka tulevat turvapaikanhakijoina ulos euroopasta. Ne jotka tulevat opikelu- tai työviisumilla, niille voidaan antaa määräaikaiset viisumit. Mutta vain siinä taapuksessa että ne eivät vie paikkaa kantaväestöltä.

ilmestyskirjailija

Euroopan valtioiden välinen rajavalvonta tulee muuttumaan jopa tiukemmaksi kuin mitä se oli ennen EU:ta, sillä Talbanstanian islamistinen herhiläispesä on kaikkien epäsymmetristen sotien äiti.
Viime vuosisagan puolivälissä alkanut sosioekonominen suojasaa on päättynyt ja palaamme takaisin ikiaikaiseen arkeen.
Toivottavasti Suomi on ensimmäisten rajatiukentajien joukossa

Anonyymi

Nykyinen hallitus ei hillitse maahanmuuttoa. Ainakin 170 afgaania lennätetään tilauslennolla Suomeen lähiaikoina.

Kansalaisen verkkokauppa