Kotimaa Politiikka

EVA: Suomalaisten maanpuolustustahto korkealla – naisista yli kolmannes valmiita tarttumaan aseisiin

Suomalainen sotilasvala. Kuva: Wikimedia Commons.

Suomalaisista 85 prosenttia on valmiita avustamaan Suomen puolustusta parhaan kykynsä mukaan, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Vain kahdeksan prosenttia ei ole valmiita puolustuksessa auttamiseen. Aseelliseen maanpuolustukseen puolestaan on miehistä valmiita 73 prosenttia ja naisista 36 prosenttia. Kyseessä on reserviläisiä suurempi määrä, kerrotaan EVA:n julkaisemassa tiedotteessa.

Kuva: EVA

EVA selvitti suomalaisten suhtautumista turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen. Kyselyyn vastasi 2 074 henkilöä 4.3.–15.3.2022.

”Naisten valmiutta aseelliseen maanpuolustukseen voidaan luonnehtia erittäin korkeaksi, sillä varusmiespalveluksen on naisista suorittanut vain harva. Ilmiötä voi selittää Ukrainan sota. Se on tuonut tiedotusvälineissä esiin sodan kauhujen lisäksi myös kuvat ja videot, joissa naiset ovat tarttuneet aseisiin maansa puolustamiseksi. Tämä on kenties vahvistanut naisten kiinnostusta aseelliseen maanpuolustukseen. Reserviläisjärjestöihin on tulvinut alkuvuoden 2022 aikana poikkeuksellisen paljon jäsenhakemuksia myös naisilta”, sanoo EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Kuva: EVA.

Sotilaallista hyökkäystä pitää nyt uhkana 43 prosenttia suomalaisista. Uhka-arviot ovat kasvaneet 36 prosenttiyksikköä kahden vuoden takaisesta. Hybridivaikuttamista pitää uhkana 75 ja kyberiskuja 70 prosenttia suomalaisista. Suomalaisten suurin huolenaihe on laaja talouskriisi maailmalla, kuitenkin vain kolmannes on huolissaan oman työnsä ja toimeentulonsa menettämisestä.

”Suomalaiset ovat varuillaan ja valppaina turvallisuustilanteen heikkenemisen takia, mutta paniikkireaktiota tai korostuneita pelkoja Arvo- ja asennetutkimuksen tulokset eivät välitä. Valmius ottaa vastaan taloushuolet ja vahva maanpuolustustahto osoittavat, että pahimpaankin on varauduttu”, Sami Metelinen sanoo.

Tulokset perustuvat 2 074 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tutkimuksen tiedonkeruu on tehty Ukrainan sodan toisen ja kolmannen viikon aikana, 4.3.–15.3.2022. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin ja tulosgrafiikan on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

 

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA

28 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
PEKKA RÄSÄNEN

Taistelutilanteesta ei selvitä tatamia taputtamalla.

tillintallin

Ihmiset luulevat että talvisodan ihme toistuu. Emme elä 1900 luvulla enää. Jokainen voi olla Ukrainan sodasta mitä mieltä tahansa. Totuus on kuitenkin se että Ukrainan väestöstä suuri osa on Venäläisiä ja sen vuoksi Venäjä ei ole odotetunlailla käyttänyt tuhovoimaista aseistustaan Ukrainaa vastaan tavalla jota olemme odottaneet. Olemme täynnä uhkuvaa itsetuntoa siitä kuinka tuhoamme maanviljelijöiden traktoreilla Venäjän armeijan kun se tänne yrittää. Ei venäjä kävele rajan ylitse 500000 sotilaan avojonossa. Se käyttää ohjusvoimaansa jota Ryssä on kehittänyt. Yliääniohjukset ja risteilyohjukset ovat hyökkäyksen keihäänkärki ja sitä käytetään hyökkäyksen kohteena olevan maan siviili- ja sotilasinfrastruktuurin tuhoamiseen.
Maassamme jo asuvassa Venäläisväestössä on sotilaita ja tiedustelupalvelun jäseniä joilla on tänne kätkettyä aseistusta. He merkkaavat, tuhoavat ja ottavat haltuun kriittisesti tärkeitä kohteita. Venäjän doktriiniin kuuluu myös ensi-iskun suorittaminen ydinaseilla NATO maita vastaan. Olemme ensi-iskun kohteita kun liitymme puolustusliittoon. Taktinen ydinase on erittäin todennäköinen ja käyttökelpoinen tapa hyökätä vihollisen kimppuun. Sitä Venäjä meihin tulee käyttämään ja siinä kohtaa on aivan sama ovatko miehet ja naiset kuinka maanpuolustus intoinen. Meillä ei tässä yhtälössä mahdollisuuksia juuri ole.
Putin todennäköisesti ensin kuitenkin kehoittaa Venäjänkielistä väestöä palaamaan takaisin kotimaahansa ennenkuin hyökkää. kun näin tapahtuu, tiedämme että naapuri on aikeissa hyökätä. Siitä alkaa armonaikamme lasku.

ike

No ainakin nimimerkki oli oikein.

Farao

Heheheh, ”isänmaalliset” persut ja sukupuolineutraalit vihertytöt sotii käsi käsi kädessä naapurimaata vastaan ja kivaa on. Jussi Halla-aho ja Emma Kari voi perustaa taisteluparin.Slava Suomihölmölä ja sen idiootti kansa, miten tämä on mennyt tällaiseksi?

juha II

Hienoa!!!

Poliittiset korruptoituneet poliittiset johtajat ja USA:n aseteollisuus on hyvin, hyvin tyytyväinen, että Suomesta löytyy niin paljon tykinruokaa kuolemaan kasvottoman ”Uuden Uljaan Maailmanjärjestyksen” puolesta!!!

Ja kun olet parhaassa tapauksessa kaatunut tai pahimmillaan fyysisesti ja psyykkisesti vammautunut sodissa, jotka eivät sivistä ketään eikä paranna maailmaa.

Sinut unohdetaan ja sysätään siltojen ja veneiden alle alkoholisoituneena kurjimuksena. Sillä aikaa kun Poliittiset korruptoituneet poliittiset johtajat kippistelevät samppakaljaa itselleen myöntämissä kunniamerkeissä ja USA:n aseteollisuus laskee ”modumentaallisia” voittojaan hykerrellen tyytyväisinä!

Ja kun soditusta sodasta tulee kuluuneksi 25-vuotta. Silloin nuoriso, joka on paljon ”viisaampi” ja ”humaanimpi” kuin sotaveteraanit, jotka antoivat parhaan nuoruutensa sodan kauhuissa, joista nuo yltiöviisaat ”pasifistit” eivät ymmärrä mitään. Nämä pasifistit solvaavat murhaajiksi ja sotarikollisiksi sodassa, joka oli täysin tarkoitusta vailla sodan käyneille sotilaille vain kuullakseen, että HE olivat syyllisiä erääseen historian suurimpaan rikokseen ihmisyyttä vastaan!!!

Natoon

Sinulla on selvästi yhteinen huolenaihe Kremlin kanssa, että vastapuolella olisi mahdollisimman vähän oman maansa puolustajia. Tottakai sellainen tulee paljon kalliimmaksi ryssille, kun rakennetaan uutta ja uljasta Euraasian imperiumia.

Jomppe

Älkää tytöt flirttaiko kuoleman kanssa, koketeeratkaa mieluummin ihan niinkuin ennenkin.

Rudi

Veikkaan että EU ei tule jättämään käyttämättä tätä tilaisuutta viedä meiltä ja muilta pieniltä jäseniltään loputkin itsenäisyyden rippeet vuoden-parin aikana. Voimakas uhkien lietsonta niin poliitikkojen kuin lehdistön taholta on antanut sille merkittävät mahdollisuudet viedä integraatiota eteenpäin samalla kun kansalaiset kiillottavat saappaitaan katse tiukasti itään suunnattuna kädet nyrkissä. Olisikos kohta aika että uutisten päätteeksi laulettaisiin aina koko kansa kuorossa Sibeliuksen marssilaulua?

Hh1488

Puheet on ainaki kovat, veikkaan et tositilanteessa on sit erilainen ajatus.

Hane

Terve menoa nuoret naiset sodan kauhuun kuolemaan ja silvottavaksi, ei se saa olla tasa-arvon takia pelkästään miesten etuoikeus, hehehehe. Tämä oli intersektionaalista vihreää feministilogiikkaa. Itse en lähden mihinkään, ampukaa tällainen rauhaa rakastava perheenisä jos se tuntuu teistä hyvältä ja oikealta. Kenestä sitä sanottiinkaan, kuolemalla kuoleman voitti?

Niinpä niin

Selvä. Mielipiteesi on tuo. Toki sitten, kun ja jos pommit yms sellaiset alkavat paukkua, niin tulet ja menet kertomaan rajalla, että itkettää. Kannattaa lähteä nyt. Jos tulee kriisi, et pääse rajan yli. mieti sitä. Lähde nyt jos olet lähteäksesi.

Natoon

Ja kannattaa mennä itärajan toiselle puolelle. Siellähän ei sodita. Tehdään vaan pieniä erikoisoperaatioita veljeskansaa vastaan.

Kata

Hane.isänikin oli vaimoaan ja rauhaa rakastava mies jolle ensimmäinen lapsi oli tulossa syksyllä -39 mutta hän lähti puolustamaan maataan ja äitini muutti koko sodan ajan jo olemassaolevien lastensa kanssa pysyäkseen turvassa.
Heillä oli vain rauniot joille palasivat…ja siitä he lähtivät rakentamaan taas elämäänsä.Ei taatusti ollut helppoa elämää…
Evakkojunasta hävisi koko heidän omaisuutensa….ei tullut asunnon ja kaiken muunkin tarjoajia kuten nyt tehdään poikasille muun maan….

ike

Suhteellisuudentaju kun meidän poliitikoilta ja myös äänetäjiltä puuttuu, etenkin talousasioissa.

Hane

Kata, Hanen isäkin oli samassa sodassa. Nyt on kuitenkin eri ajat, ja eri meininki enkä välttämättä halua elää toisintoa isäni elämästä.Sodista kai pitäisi oppiakin jotain, ainakin minusta tuntuu aina, että onko ne sodan syyt/tekosyyt aina niiden hirvittävien ihmisuhrien arvoisia. Mitä mieltä olet?

Kata

Olen sitä mieltä että käytyäni Virossa 1991 olin ylpeä isästäni ja muista veteraaneista ettei kohtalomme ollut Viron tai muiden Baltian maiden.Se kokemus oli niin karsea mitä siellä ”oli saatu aikaan”Neuvostoliiton vallan alla.Sen koki kaikilla aisteilla.
Ihmiskunta on sotinut olemassaolonsa ajan.Miksi ,sitä en tiedä(vallanhimo iso tekijä) mutta nykyään rajat häivytetään ihan tuosta vaan ja maahan voi lampsia yhdellä taikasanalla ja mitä siitä on seurannut niin en ihmettele jos taas on ainakin sisäinen kapina tulossa…Lähteekö moni lipettiin vai jääkö esi-isiensä maata puolustamaan….oli tulija mistäpäin tahansa mutta isäni ennusti tulevaisuutta jo 1990 kun virta naapurimaasta alkoi ja saimme erän ”uusia asukkaita” joista Kari Suomalainenkin satiirisesti kertoi piirroksillaan.
Onneksi isä eikä äiti ole näkemässä tätä myllerrystä.
Get woke go broke…siinä on maailman meininki nykyään.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kata
ike

Ei ole ihmisuhreja ole tuossa mielessä. On asioita joita vastaan on pakko taistella. Koko asetelma ei ole hyvä mutta katso mitä diktaattori tekee venäjällä. Pakko vielä lisätä pieni filosofinen lisäys. Oppimaan me kai olemme tänne tulleet, jatkosta en oikein tiedä.

Niinpä niin

Jaa-a. Ovatko nämä naiset, jotka ovat valmiita puolustamaan arvokasta isänmaata niitä, jotka leimattiin rasisteiksi ylen dokkarin myötä? Loput luultavasti sitten häipyvät esim sinne mistä mussukkansa pakenivat kidutusta, vainoa ja sotaa. Paperit hukkuivat välimereen, mutta iPhonet olivat kunnossa.

Ittee ei huvita

Tyhmät on valmiit käymään Naton proxy sotia.

Käännetään kylkeä

Minäkin sitten kuulun vissiin siihen kahdeksaan prosenttiin kun en halua käydä NATO-sotia. Itsenäistä ja puolueetonta Suomea olen kyllä valmis puolustamaan. Mutta en EU- ja/tai NATO-Suomea.

Se on hyvä että innokkaita on noinkin paljon niin itse säästyy.

John Quiman

Et halua puolustaa Nato-Suomea? Jos Venäjä hyökkää, on se Naton vika? Miten vaan, mutta jos maataan ei puolusta, ei ole sen jälkeen maata lainkaan. Ei ole maata, jota voisi kehitellä siihen suuntaan kuin mitä sen haluaisi olevan. Tuolla logiikalla, jos et saa mieliruokaasi, lopetat syömisen kokonaan.

Kata

Hyvin sanottu!

P..kani ei haise

Me tyhmät olemme valmiita puolustamaan sitä, mistä kaltaisesi nauttivat. Kaltaisesi ovat vaatimassa jne. Mutta kun ollaan kriisin tai jopa sodan partaalla, niin te olette heti itkemässä. ei huvita. Niin ei varmaan. Luuletteko, että tämä ” ei huvita ” asenne tuli ilmaiseksi? Onko joku käsitys, että Suomi nyt on paratiisi loisimaan tullut ilmaiseksi? . Niinhän te kommunistit yms kuvittelette. Ei huvita. Jos me ajattelisimme, ettei huvita. Ja eläisimme, kuten te suvakit oletatte. Niin ryssä laittaisi sinunkin arvomaailmasi uusiksi. Sitä ei olisi.

John Quiman

Jaa, sinua huvittaa sitten alistua Venäjän vallan alle tuosta vaan suosiolla. Onko punainen matto, jonka levität miehittäjille, ainoa aseesi?

Kata

Jännää että ilmaston lämpeneminen pelottaa enemmän kuin hallitsematon siirtolaisaalto…kumman vaikutus on nopeampaa mie vaan kysyn koska sehän on jo nähty vai miten se meni…?

Aamulla lumi maassa ja niin raaka tuuli ettei meinannu pystyssä pysyä.Milloin lämpenee kysyy nimimerkki epätietoinen lumen keskeltä.

ike

Ensimmäisestä ei ole faktaa (siis ihmisen aiheuttamana) jälkimmäisestä paljonkin mutta koskapa politiikassa olisi tosiasiat olleet mitenkään vallitsevia, ja kyllä se tästä vielä viilenee, pienen jääkauden kynnyksellä kun ollaan.

John Quiman

Poliittisin syin, ei tosiasiallisin syin, maa vedetään taloudellisiin ongelmiin uskotellun ilmastonmuutoksen nimissä ja kansalaiset manipuloidaan hysteerisiksi.

Maahanmarssijoita eivät nuo samaiset ole halunneet pysäyttää ennenkään, vaikka hyvin pitäisi heidän tietää, että kyseessä on turvapaikkasysteemin törkeä hyväksikäyttö. Eivät halua tietää, koska itse suorastaan yllyttävät tulijoita siihen törkeään hyväksikäyttöön, joka on sekin systeemin törkeää hyväksikäyttöä omien ideologisten hurahdusten hyväksi.

Siinä sitä nykypolitiikkaa, josta suurin osa puolueista puuhailee uskollisesti, vaikka moni heistä tietää, että tie on turmiollinen suomalaisille.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
finne igen

Kokkareiden tutkimus eli Orpo siellä luuraa. Miksi vuosien ajan ovat juuri naiset halunneet suomalaisilta miehiltä aseet pois ja nyt yhtäkkiä kaikki halauavat aseita?
Poliisihallitus toivottavsti helpottaa nyt lupien saantia jotta saadaan naiset nopeasti aseisiiin!
Sitä odotellessa!
finne igen