Eurooppa Maahanmuutto

Ex-pääministeri Persson suomii Ruotsin ’pakolais’kriisin hoitoa

Kuva Magnus Fröberberg / Wikimedia Commons
Sosialidemokraatteja edustava Ruotsin entinen pääministeri Göran Persson on suominut nykyistä hallituskoalitiota siitä, ettei sillä ollut suunnitelmaa vuoden 2015 siirtolaiskriisin käsittelemiseksi.

Aftonbladet kertoo Perssonin kohdistaneen ison osan kritiikistään toiseen entiseen pääministeriin, Fredrik Reinfeldtiin, joka kehotti ruotsalaisia ”avaamaan sydämensä” massamaahanmuutolle, vaikka kriisin hoitamiseksi ei ollut mitään suunnitelmaa.

Ruotsin maahanmuuttokysymyksen korostamista Persson perusteli: ”Koska sen varjo ulottuu pitkälle tulevaisuuteen. Ruotsissa monet pienet köyhät kunnat ottivat suuren vastuun maahanmuuttopolitiikasta. Ja on olemassa vaara, että kunnat jätetään yksin.”

”Tämän kuormituksen hoitamiseen valtion myöntämä ylimääräinen rahoitus on nyt loppumassa. Valtion on annettava Ruotsin köyhimmille kunnille uusi lupaus siitä, etteivät ne jää yksin maahanmuuttokysymyksen kanssa”, hän lisäsi.

Joidenkin selvitysten mukaan ruotsalaiskunnat saattavat joutua korottamaan veroja koko maassa maksaakseen sosiaalipalvelujen kustannusnousun sekä muut massamaahanmuutosta johtuvat kustannukset.

Persson ehdotti ongelman ratkaisemista rajoittamalla turvapaikkahakemuksia, pyytämällä muita EU:n jäsenvaltioita ottamaan enemmän turvapaikanhakijoita sekä painottamalla ammattitaitoisen työvoiman maahanmuuttoa.

Tämän vuoden Ruotsin parlamenttivaaleja edeltävistä kysymyksistä yhdeksi tärkeimmistä on noussut maahanmuutto, jossa massamaahanmuuttoa vastustavilla Ruotsidemokraateilla on kovin kanta. Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson on vaatinut Ruotsin maahanmuuttovirastoa siirtämään painopisteensä kokonaan uusien tulijoiden vastaanottamisesta hylkäävän päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden karkottamiseen.

Maahanmuuttokantansa ja muiden linjaustensa siivittämänä Ruotsidemokraattien kannatus on noussut jyrkästi. Puolueesta on tullut suosituin 18-34-vuotiaiden joukossa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa