Eurooppa Rikos

Extremismi kasvaa Saksassa ja muuttaa muotoaan militaristiseksi

Hampurin äärivasemmistolaiset mellakat heinäkuussa 2017. Kuva ww.montecruzfoto.org / CC BY-SA 2.0.
Saksalaisen Tagesspiegelin mukaan extremistiseksi luokiteltujen ryhmittymien ja niiden kannattajien määrä on lisääntynyt huolestuttavasti koko Saksan alueella.

Pelkästään vasemmistoradikaalien määrä on noussut Saksan tiedustelupalvelun (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) mukaan huomattavasti.

Vasemmisto radikalisoituu vauhdilla

BfV:n tietojen mukaan vasemmistoradikaalien määrä on noussut vuoden 2016 noin 800 henkilöä käsittäneestä listasta jo yli 28 500 henkilöä sisältäväksi luetteloksi. Saman kehityksen BfV on tilastoinut oikeistoradikaalien joukossa, joihin luetaan noin 24 000 henkilöä Saksassa.

Hampuri 8. heinäkuuta 2017 äärivasemmiston mellakoinnin jälkeen.

Omat ongelmansa tilanteeseen tuo extremistiryhmien militarisoituminen. Vuoden 2016 tilastojen mukaan väkivaltaa ihannoivia vasemmistomilitantteja on jo 9 000. Viime vuoden heinäkuussa Hampurissa järjestettyä G-20 huipputapaamista vastaan järjestetyissä mielenosoituksissa kadut muuttuivat sotatantereeksi äärivasemmistolaisten riehumisen seurauksena. Tapahtumiin osallistui henkilöitä myös Saksan ulkopuolelta.

Oikeistoradikaalien määräksi BfV ilmoittaa noin 12 500 henkilöä. Tätä tietoa ei tue paikallispoliisin ja liittovaltiopoliisin arviot, jotka kertovat määrien laskusta.

Oikeistoterrorismin pelko elää ja voi hyvin

Oikeistoterrorismin pelko valtiotasolla ei näytä laskevan.

Saksan syyttäjälaitos on nostanut viime vuonna kuusi syytettä, joissa käsitellään oikeistoterrorismia. Yhdessä näistä käsitellään Saksan armeijan yliluutnantin Franco A:n tekemisiä. Mies naamioitui syyrialaiseksi pakolaiseksi ja rekisteröityi pakolaiskeskukseen tekemään suunnitelmia terrori-iskuista johtavien poliitikoiden pään menoksi.

Yliluutnanttia vastaan nostettiin joulukuussa syyte vakavan valtioturvallisuutta vaarantavan teon valmistelusta.

Salafistit

Salafistiset radikaalit ovat myös noususuhdanteessa tilastoissa, vaikka muutama vihasaarnaaja, kuten Sven Lau ja Abu Walaa ovat olleet pidätettyinä, ja joitain vihalla ratsastavia yhteisöjä ja yhdistyksiä on kielletty.

BfV:n johtaja Hans-Georg Maaßen kertoi joulukuussa maassa olevan 10 800 islamistiradikaalia, kun vuonna 2016 luku oli 9 700 ja 2014 ”vain” 7 000.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa