Eurooppa

Facebook ehkäisemään ”valeuutisia” samoilla keinoilla kuin ”klikkikalastelua”

Kuva Pixabay

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerbergin mukaan yhtiö aikoo ehkäistä ”valeuutisia” käyttämällä samanlaista tekniikkaa, jolla se torjuu ”klikkikalastelua”.
Facebook käyttää ”valeuutisten” torjuntaan poliittisesti liberaalivasemmistoon kallellaan olevia faktantarkastuspalveluita.

”Fast Company -lehdessä Zuckerberg katsoo klikkikalastuksen vaatineen Facebookin alustan muuttamista siten, että se ottaa käyttäjien palautteen huomioon”, kertoo Fortune. ”Tämä ratkaisu on samankaltainen, jolla parannamme tilannetta ’vaihtelevan tiedon, väärän tiedon tai yhteisymmärryksen rakentamisen’ osalta – nuo ovat kiertoilmaisuja yleisimmille termeille ’informaatiokupla’, ’valeuutiset’ ja samanmielisten ’kaikukammiot’”

”Tämä ei onnistu vielä sataprosenttisesti, mutta se on paljon pienempi ongelma kuin aikaisemmin”, Zuckerberg totesi klikkikalastusongelmasta. ”Ongelma ei ole se, että se olisi seurausta taustalla olevista ilkeistä motiiveista.”

Käyttäjäpalaute määrittelee sisällön totuuden ja siveellisyyden

”Eri maiden kulttuurillisten normien välillä on suuria eroja”, hän jatkoi. ”Joissakin maissa naisten rintojen näyttäminen aiheuttaisi vastenmielisiä tunteita. Mutta on muita maita, joissa seksuaalisesti vihjailevina pidetään kuvia, joissa ei ole alastomuutta, vaan pelkkä poseeraus jo ylittää rajan.”

Zuckerberg jatkoi väitteellään, että sananvapaudella tasapainoilu ”on hankala osa-alue yrityksemme ohjaamisessa”. Hän lisäsi, ”Esimerkiksi asettaessamme normeja alastomuudelle, emme yritä tyrkyttää arvoja ihmisille, vaan yritämme myötäillä yhteisön ajattelua.”

”Päättelimme ettei huoneellinen ihmisiä Kaliforniassa ole paras tapa arvioida kaikkien maailman kolkkien paikallisia arvoja”, selitti Facebookin toimitusjohtaja Zuckerberg. ”Meidän on kehitettävä järjestelmiä yhteisöllisen päätöksenteon suuntaan. Tuo on mielenkiintoinen ongelma, joka vaatii vain jatkuvaa kehittämistyötä.”

Suomesta faktantarkastajaverkostossa Faktabaari ja Valheenpaljastaja

Viime kuussa Daily Mail raportoi Facebookin alkaneen julkaista ”valeuutisten” vastaisia ominaisuuksia, joita ylläpitävät puolueelliset faktantarkastuspalvelut Poynter-instituutin johdolla. Facebook on tullut surullisenkuuluisaksi bannaamalla konservatiivisia käyttäjiä sekä ”sosiaalisen oikeudenmukaisuuden sotureja” vastustavia käyttäjiä. Facebook on sensuroinut myös harmittomia huumorisivustoja.

”Käyttäjät ovat kertoneet nähneensä ponnahdusikkunan yrittäessään jakaa artikkeleita, joita kolmannen osapuolen faktantarkastajapalvelut ovat pitäneet epätarkkoina,”, kertoi Daily Mail. ”Facebook ei itse päätä mikä on totta ja mikä valetta, vaan on ulkoistanut sisällön tarkastamisen floridalaiselle toimittajakoululle, Poynter-instituutille. Poynter-instituutti vetää kansainvälistä faktantarkastusverkostoa (International Fact-Checking Network (IFCN)), joka mainostaa itseään ’maailmanlaajuiseksi faktantarkastajien liittoumaksi’

(Toimituksen huomio: suomalaisina yhteistyökumppaneinaan IFCN:n mainitsee Faktabaarin ja Valheenpaljastajan. Faktabaarin perustajajäseniin kuuluu muun muassa Tuomas Muraja ja Valheenpaljastajassa toimii Johanna Vehkoo). IFCN:n jäseniin kuuluvat muun muassa ABC News, Politico, Associated Press, Snopes.com ja Washington Post.”

Faktantarkastajien avoin puolueellisuus

Facebook on myös alkanut asettamaan ”miten tunnistat valheellisen uutisen”-ponnahdusikkunoita käyttäjien aikajanoille.
Esimerkki

Termiä ”valeuutinen” on usein käytetty Breitbart Newsin kaltaisten riippumattomien konservatiivisten uutislähteiden mustamaalaamiseen siitä huolimatta, että Breitbart on paljastanut valeuutiseksi useat valtamedian uutislähteet kuten esimerkiksi Independent, Daily Beast, CNN (useita kertoja), Atlantic, New York Times ja Washington Post.

Vaikka Facebook ja Poynter-instituutti väittävät Snopesia ”neutraaliksi” faktantarkastuspalveluksi, niin silti konservatiivinen media paljasti useat Snopesin faktantarkastajat avoimesti vasemmistolaisiksi sekä ’edistyksellisiksi’ itsensä määritelleiksi.

Kuten aikaisemmin raportoitiin, ”Snopesin faktantarkistaja Arturo R. Garcia kertoo avoimesti olevansa ’edistyksellinen’. Hän yritti leimata Trumpin kannattajia rasisteiksi Twitterissä, väitti Breitbart Newsin lainanneen häntä virheellisesti ja toimitti Racialicious-blogia ’rodun ja kulttuurin risteysalueesta’.”

Snopesin faktantarkistaja Bethania Palmer yritti yhdistää Trumpia Ku-Klux-Klaaniin, puolusti rasistista professoria, kirjoitti lukuisia vasemmistolaisia artikkeleita Raw Story-verkkouutisiin – mukaan lukien kaksi yritystä yhdistää perheväkivaltaan ja valkoiseen ylivaltaan Stephen K. Bannonia, eli Breitbart Newsin hallituksen entistä puheenjohtajaa – ja avustaa ”edistyksellistä” Truthout-uutistoimistoa.

Toinen faktantarkistaja ja Snopesin toimittaja David Emery kysyi avoimesti Twitterissä onko ”rauhallisiakin Trumpin kannattajia?”

Huolimatta heidän selvästä poliittisesta suuntautumisestaan, kaikkien kolmen tehtävän oli faktatarkistaa 2016 presidentinvaalien ehdokkaita muka neutraalina palveluna.

Demokraattien Hillary Clintonia 2016 presidentinvaaleissa taloudellisesti tukenut Applen toimitusjohtaja Tim Cook kehotti helmikuussa teknologiayrityksiä suodattamaan pois ”valeuutisia”. Myös Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg laati viime kuussa suunnitelman torjua ”valeuutisia”, korostaen tavoitettaan julkistaa faktantarkastusominaisuuden.

Charlie Nash / Breitbart 13.4.2017

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa