Kolumnit

Facebook ei siedä EU-kriittisyyttä

Kuva Shutterstock.

Facebook ei suvaitse EU-kriittisyyttä. Yritykset mainostaa Perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotron haastattelua Facebookissa ovat kariutuneet kerta toisensa jälkeen.

Sosiaalisen median jätti Facebook ilmoitti maaliskuussa aloittavansa EU-vaalien edellä kampanjan, jonka tarkoitukseksi somejätti kertoi mainosten läpinäkyvyyden takaamisen sosiaalisen median käyttäjille. Uusien sääntöjen mukaan poliittisiin mainoksiin tulisi tieto mainostajasta, henkilöllisyys, paljonko mainostamiseen on käytetty varoja ja kenelle mainos on suunnattu. Somejätti kertoo ryhtyneensä toimenpiteisiin siksi, että sitä arvosteltu siitä, että se ei ole tehnyt tarpeeksi estääkseen ulkomaisten voimien sekaantumista vaaleihin.

Verkkolehti Kansalainen haastatteli perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotroa Oulussa 28. huhtikuuta. Haastattelun julkaisemisen jälkeen laitoimme sen  Facebook-mainostukseen, mutta vuorokauden kestäneen tarkastuksen jälkeen Facebook ilmoitti hylänneensä mainoksen: ”Huomasimme, että julkaisuasi ei voida mainostaa, koska se ei noudata Facebookin mainostuskäytäntöjä.”

Mistään ei käynyt ilmi, mitä Facebookin mainostuskäytäntöjä Olli Kotron haastattelu rikkoi, mutta pienen salapoliisityön jälkeen saimme selville uudet poliittisten mainosten säännöt, joiden mukaan poliittisen mainostajan pitäisi toimittaa Facebookille henkilöllisyystodistuksesta kopio tai notaarin allekirjoittama todistus henkilöllisyydestä.

Valitsimme toimittajan ajokortin, ja vuorokauden odottelun jälkeen Facebook ilmoitti, että henkilöllisyystodistus on hyväksytty.

Laitoimme Olli Kotron haastattelun uudelleen mainostukseen. Vuorokauden kestäneen tarkastuksen jälkeen tuli taas ilmoitus mainoksen hylkäämisestä: ”Huomasimme, että julkaisuasi ei voida mainostaa, koska se ei noudata Facebookin mainostuskäytäntöjä.” Mistään ei edelleenkään käy ilmi, mitä Facebookin mainostuskäytäntöjä Olli Kotron haastattelu rikkoo.

Kolmas mainostusyritys päättyi samaan lopputulokseen.

Olli Kotron haastattelun otsikko oli PS:n eurovaaliehdokas Olli Kotro: ’EU on fanaattisesti johdettu liittovaltioksi kehittyvä blokki, jossa Suomi on jäämässä muiden jalkoihin”.

Vaikka ensin tuntuikin uskomattomalta, alkaa vaikuttamaan, että Facebookin mainostuskäytäntöjä rikkova asia on pelkästään EU-kriittisyys. Mitään muuta syytä emme mainoksen hylkäämiseen keksi. Haastattelu ei sisällä väkivaltaa, rikollista käyttäytymistä, vihapuhetta tai mitään muutakaan niinsanottuja yhteisönormeja rikkovaa.

Haastattelu on kylläkin erittäin EU-kriittinen.

Looginen johtopäätös onkin, että EU-kriittisyys luokitellaan Facebookin toimesta väkivallaksi, rikolliseksi tai vihapuheeksi, yhteisönormien vastaiseksi. Mikään muu ei selitä Olli Kotron haastattelun Facebook-mainostuksen estämistä.

Kuten kolumnin alussa on mainittu, Facebook kertoo, että sitä on arvosteltu siitä, että se ei ole tehnyt tarpeeksi estääkseen ulkomaisten voimien sekaantumista vaaleihin. Näyttää kuitenkin siltä, että vaaleihin sekaantuva ulkomainen voima onkin Facebook itse.

Facebookin hylkäämä Perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotron haastattelu on luettavissa alla.

PS:n eurovaaliehdokas Olli Kotro: ”EU on fanaattisesti johdettu liittovaltioksi kehittyvä blokki, jossa Suomi on jäämässä muiden jalkoihin”

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit