Eurooppa

Facebook poisti kuukauden aikana 100.000 ”vihakirjoitusta”

Kuva Pixabay

Facebook on ilmoituksensa mukaan poistanut Saksassa elokuun aikana 100.000 ”vihakirjoitusta”. Tämä on ensimmäinen virallinen lukuja koskeva tiedote Internetin ns. ”vihapuheen” vastaisen kampanjan aikana.


Facebook ei kuitenkaan ilmoittanut, kuinka monta kirjoitusta oli ilmiannettu tänä aikana ja miten poistettujen viestien määrä oli kehittynyt viime kuukausien aikana.

Facebookin Euroopan politiikkajohtaja Richard Allen myönsi kuitenkin, että ”kukaan ei ole täydellinen”. Vihaviestejä koskevat ilmoitukset tutkittiin perusteellisesti ihmisvoimin, ei ohjelmistoja käyttäen. Eräs vaikeus on, että Facebookin on määriteltävä yksityiskohtaisesti mitä tänä vuonna on pidettävä vihapuheena.

Oikeusministeri Maas uhkaa Facebookia

Saksan oikeusministeri Heiko Maasin (sosiaalidemokraatit, SPD) mukaan viestejä poistetaan sosiaalisista verkoista yhä edelleen ”liian hitaasti ja liian vähän”. ”Käyttäjien ilmoittamista laittomista viesteistä Twitter poisti vain prosentin verran, YouTube vain 10% ja Facebook 46%, sanoi hän maanantaina Berliinissä järjestetyssä tilaisuudessa: ”Yhdessä nettivihaa vastaan – Missä seisomme nyt?”. Käyttäjien valituksiin ei kovin usein suhtauduttu vakavasti.

Puuttuva läpinäkyvyys oli myös suuri ongelma. ”Meidän tulee siksi tutkia pitääkö sosiaaliset verkot velvoittaa julkaisemaan laittomien vihakommenttien takia saamiensa ilmoitusten lukumäärä ja miten ne ovat niitä käsitelleet.” Ministeri asetti sosiaalisille verkoille aikarajan. Jos ne eivät paranna ”vihapuheiden” vastaisia menettelytapojaan vuoden 2017 maaliskuun loppuun mennessä, niin hän ryhtyy oikeudellisiin toimiin niitä vastaan.

Vihreät vaativat lisää painostusta

Vihreät vaativat jo nyt painostamaan enemmän Facebookia. ”Ennen kaikkea tarvitsemme selkeitä valtion määrittelemiä pelisääntöjä vapaaehtoisuuteen perustuvien epämääräisten sopimusten sijaan”, sanoi Vihreiden parlamenttiryhmän talouspoliittinen tiedottaja Dieter Janecek Handelsblatt-lehdelle.

Oikeusvaltio tarjoaa mahdollisuuksia ryhtyä toimeen kiihottamista, loukkauksia ja muita sääntöjen rikkomuksia vastaan. Näiden käytännön soveltamisessa on kuitenkin ongelmia silloin kun amerikkalainen yritys kiertää Saksan lainsäädäntöä.

Junge Freiheit

  • 23
    Shares