Eurooppa

Facebook-ryhmä puolustaa islamilaisen päähuivin asemaa ruotsalaisessa yhteiskunnassa

Kuva Piqsels / public domain.

Jo kaksi eteläruotsalaista kuntaa on kieltänyt islamilaisten asusteiden, kuten hijabin ja niqabin käyttämisen kouluissa. Kieltoa vastustamaan on nyt perustettu Facebook-ryhmä, joka puolustaa musliminaisten oikeutta pukeutua haluamallaan tavalla.

Etelä-Ruotsissa sijaitsevassa Skånen maakunnassa jo kaksi kuntaa, Staffanstorp ja Skurup, on kieltänyt islamilaisen päähuivin, hijabin, ja vain kasvot näkyviin jättävän niqabin käyttämisen kouluissa. Kielto koskee niin oppilaita kuin opettajiakin.

Skånessa sijaitsevassa Hörbyssä eräs kunnan uusista asukkaista, Leila Rahman, on perustanut Facebook-ryhmän vasteena yhteiskunnan islam-vastaiselle ilmapiirille. ”Hijabuppropet – för religionsfrihet och rätten att klä sig som man vill” -nimisen ryhmän tarkoituksena on puolustaa uskonnonvapautta ja hijabin käyttäjien oikeutta pukeutua haluamallaan tavalla.

Ruotsissa naisten oikeudet toteutuvat hyvin, mutta musliminaisia tämä ei Rahmanin mukaan koske. On myös sellaisia musliminaisia, jotka käyttävät islamilaista päähuivia vapaaehtoisesti.

Ryhmä koostuu jo lähes 4000 jäsenestä, ja se mainostaa Tukholmassa kansainvälisenä hijab-päivänä järjestettävää mielenosoitusta, joka muun muassa vastustaa koulujen päähuivikieltoa. Helmikuun 1. päivänä järjestettävä World Hijab Day rohkaisee kaikkia maailman naisia pukeutumaan islamilaiseen pään peittävään hijabiin, vaikka islamilaisessa maailmassa islamilaisiin asusteisiin pukeutuminen ei ole naisten oma valinta.

Ryhmässä olevissa kuvissa islamilaiset asusteet rinnastetaan ruotsalaisiin perinteisiin kansanpukuihin. Erään toisen ryhmässä julkaistun kuvan mukaan julisteen suunnittelu mielenosoitusta varten on jo käynnissä.

Julisteen iskulauseisiin kuuluu muun muassa”Allahu akbar, Allah on suurin”. Lisäksi juliste peräänkuuluttaa oikeudenmukaisuutta, vapautta ja demokratiaa, jotka perinteisesti liittyvät vapaisiin Pohjoismaihin mutta joiden olemassaolo islamilaisissa maissa on kiistanalaista.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa