Eurooppa

Facebookin totuuskomissio

Kuva Pixabay

Saksan hallituksen paineen alla Facebook käy taisteluun „vääriä uutisia“ vastaan. Facebook on alkanut nimeämään „korrekteja“ journalisteja „totuusexperteiksi“.

Taistelu vihakommentteja ja valeuutisia vastaan kiristyy Saksassa. Poliitikot ja valtamedia varoittaa kansalaisia vääristä uutisista ja vihasta, sekä kiihotuksesta sosiaalisessa mediassa. Hallitus on kiristänyt lakeja ja sakkorangaistuksia kautta linjan, jos Facebook & co, eivät valvo käyttäjiään tehokkaammin. Tähän Facebook vastaa „korrektiivillä Portaalilla“, joka päättää tulevaisuudessa totuuden ja valheen rajasta.

Volker Kauder (CDU) sanoi AFP-uutistoimistolle haastattelussa: „Me tulemme toimimaan.“ Kauder ja Saksan oikeusministeri Heiko Maas ovat useasti teroittaneet, että „vihakommentit ja valeuutiset“ tullaan poistamaan kokonaan. Saksaa johtava „suuri koalitio“ (konservatiivit + Sos.demokraatit) ovat „löytäneet yhteisen linjan nopeille teoille lainsäädännössä, jotta vihakommenttien ja valeuutisten levittämiseen puututaan“, oikeusministeri Maas kertoi „Rheinischen Post“ – lehdelle.

Saksan oikeusministeriö on tehnyt linjauksen, jossa Facebookilta vaadittua sensuuria ja sen toteuttamista tarkkaillaan maaliskuun loppuun. „Jos Facebook ei reagoi riittävän tehokkaasti on meidän käytettävä painostuksen apuna lainsäädäntöä“, sanoi oikeusministeri Maas „Rheinischen Post“ – lehdelle.

„Rheinischen Post“ – lehti kertoi lisäksi, että hallituksen suunnitelmissa on tehdä helppo „ilmiantosysteemi“ Facebook, Twitter ja näitä vastaaville some-sivustoille. Näiden ilmoitusten perusteella on sivustojen reagoitava 24 tunnin sisällä tai sivustoja voidaan rangaista.

„Me tarkkailemme jo nyt erittäin konkreettisesti laittomien viestien poistamista sosiaalisessa mediassa. Jos toiminta ei ole riittävää on meillä mahdollisuus käyttää sakkopelotetta. Sakkojen mitoitus on oltava riittävä, että ne tekevät kipeää“ Kertoo Kauder.

Liberaalien ryhmänjohtaja Wolfgang Kubicki on kritisoinut hallituksen toimia Funke – median lehdessä. „Facebookista ei saa tehdä sensuuriviranomaista“. Kubickin mielestä lainsäädäntö on sitä varten, että laittomuuksista rangaistaan ja lakien valvonta kuuluu valtiolle.

Korrektista“ Journalisteista „Totuusasiantuntijoita“ Facebookiin.

Facebook on antanut periksi Saksan hallituksen paineen alla ja aikoo tutkia uutisten todenperäisyyden.

„Valeuutinen“ termi tuli suureen tietoisuuteen Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen. Valtamedia levitti epäilyksiä, että „valeuutiset“ auttoivat Trumpin voittoon. Mitkä uutiset tämän ihmeen saivat aikaan ei meille ole kerrottu.

Facebookin johtaja Sheryl Sandberg kertoi „Heise“ – julkaisulle, että valeuutisten seulontaan palkataan asiantuntijoita. Asiantuntijoille on perustettu oma portaali „Correctiv“ , jonka työtekijät ovat totuusasiantuntijoita ja päättävät mikä on valetta ja mikä saa olla totta. Facebook – Saksa on ilmoittanut käyttävänsä „correktiv:in“ asiantuntemusta hyväkseen valeuutistorjunnassa.

Correktiv – portaali luokittelee itsensä „yleishyödylliseksi, voittoa tavoittelemattomaksi ja riippumattomaksi“ tutkimuskeskukseksi. Portaalia lähemmin tarkkaillessa herää pian hämmentäviä kysymyksiä.

Vuonna 2014 perustetun tutkimuskeskuksen johtaja on David Schraven. Vuodesta 2010 vuoteen 2014 Schraven johti neljän NRW-lehden (Nord-Rein Westfalen) tutkimuskeskusta. WAZ, NRZ, Westfälische Rundschau ja Westfalenpost kuuluvat WAZ-konserniin Essenin osavaltiossa. Miljardien arvoisen mediaryhmän johtaja oli tuolloin Bodo Hombach.

„Heise“ kirjoitti Hombachista: „Tämä mediaguru on tunnettu myös vaalikampanjatohtorina ja oli sos.dem kanslerin Gerhard Schröderin kansaliapäälikkönä. FAZ – lehti nimesi Hombachin aikoinaan „kanslerikuiskaajaksi“.

Vuodesta 2011 Hombach on Brost – säätiön varajohtaja. Säätiö joka auttoi „Correktiv Portaalin“ jaloilleen rahoituksellaan. Säätiö on edelleenkin Correktivin suurin taloudellinen tukija. Lähemmän tutkimuksen mukaan yli miljoonalla Eurolla. Muita „riipumattoman tutkimuskeskuksen“ tukijoita ovat (luvut pyöristetty)

Deutsche Bank (50.000 Euroa)

George Soros – Open Society Foundations (25.000 €)

Saksan sisäministeriön „liittovaltiokeskus poliittiselle koulutukselle“ (20.000 €)

Valtiollinen tv – kanava ZDF (5.000 €)

Kaupallinen tv – kanava RTL sekä Google (molemmat 10.000 €)

Näistä poliittisesti orientoiduista ja tiettyä agendaa ajavista rahakkaista sponsoreista huolimatta Correctiv – portaalilla on myös käynnissä lahjoituspohjainen kansalaiskeräys. Tällä on lahjoituskampanjalla yritetään kenties saada kansalaisjärjestön status ja mielikuva „pienen ihmisen“ asialla olemisesta.

Kuinka „riippumatonta“ ja „yleishyödyllistä“ Correctivin toiminta on, näiden mahtavien ja rahakkaiden sponsoreiden luotsaamana, jättää epäilyjä ilmaan.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit