Kotimaa

Feministisen puolueen johtaja vaatii rasistisen räkänauruhymiön poistamista sosiaalisesta mediasta

Kuva Pikist.

Katju Aro kokee räkänauruhymiön olevan rasistinen ja loukkaavan kokonaisia kansanryhmiä.

Katju Aro on helsinkiläinen paikallispoliitikko ja toimii Feministisen puolueen puheenjohtajana. Feministi Aro kertoo olleensa jo kouluajoista alkaen.

Feministinen puolue edustaa intersektionaalista feminismiä, jossa ”sukupuolen rinnalla huomioidaan myös muut syrjintää aiheuttavat tekijät, kuten etninen tausta, seksuaali-identiteetti, luokka ja toimintakyky.”

Puolue osallistui eduskuntavaaleihin vuonna 2019. Vaaliohjelma sisälsi aloitteita, joilla puolue haluaa tehdä lopun rasismista. Aloitteilla esimerkiksi puututtaisiin viharikoksiin ja järjestäytyneeseen rasismiin, helpotettaisiin turvapaikan hakemista Suomesta ja löyhennettäisiin Suomen maahanmuuttopolitiikkaa. Tarkoitus oli myös puuttua ”etniseen profilointiin”.

Ohjelmassa esitettiin myös aloitteita vihapuheen lopettamiseksi ja vihasymbolien käytön kieltämiseksi lailla. Vaikka puolue ei saanut yhtään edustajaa eduskuntaan, eduskuntavaaliohjelman mukaiset tavoitteet eivät ole jääneet unholaan. Viime viikolla puoluejohtaja Aro vaati Twitterissä vihapuhesymboli ”räkänauruhymiön ” poistamista Facebookista.

– Millä painostustoimilla @Facebook saataisiin luopumaan räkänauruhymiöstä, josta on tullut rasistien käytössä loukkaava vihan symboli?

Aro myös, että symbolilla on tarkoitus loukata jopa kokonaisia kansanryhmiä.

Pian twiitin jälkeen Aro rajoitti Twitter-tilinsä näkyvyyttä, mutta vaatimus ”räkänauruhymiön” poistamisesta ehti kirvoittaa vilkasta kommentointia sosiaalisessa mediassa.

– Onko tarkempaa tietoa, että mitä räkänauruhymiötä Katju tarkoittaa, jotta osaisin käyttää oikeaa hymiötä? En haluaisi loukata asianosaisia tai kansanryhmiä väärällä räkänauruhymiöllä.

– Tässä on nyt hieman totalitaristinen pohjavire, tässä ajatuksessa. Sanon sen nyt ääneen, vaikka uskon, että asia on kaikille selviö muutoinkin.

– Suosittelen vakavaa (ilman hymiöitä) käytävää keskustelua lääkärin kanssa.

Aro sai myös puolustajia ajatukselleen ”räkänauruhymiön” poistamisesta.

– Mä olen jo ajat kutsunut tuota rasistihymiöksi enkä oikeasti kykene sitä itse käyttämään, se on saastunut. Allekirjoitan siis täysin sun huomiot.

Feministisen puolueen johtaja Katju Aro pääsi vuoden 2017 kuntavaaleissa Helsingin kaupunginvaltuustoon ja on puolueen ainoa valtuutettu. Kansanedustajia puolueella ei ole.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit