Muu maailma

Filippiineillä sotatila – syynä taistelu ääri-islamisteja vastaan

Moron islamistisen vapautusrintaman sotilas.

Filippiinien presidentti Duterte on julistanut sotatilan etelässä sijaitsevaan Mindanon maakuntaan. Sotavoimat ovat aloittaneet sotatoimet kahdella saarella itsenäisyydestään taistelevien ääri-islamistien vuoksi.

Presidentti Duterte julisti Mindanaon maakuntaan sotatilan taistelussa ääri-islamistisia voimia vastaan. Duterte on kertonut sotatilan voivan jatkua vuodenkin, mutta toivoo ongelman poistuvan nopeammin. Duterte on varoittanut ääri-islamisteja useasti julkisesti sotatilalla. Nyt hän välitti uutisen sotatilan käyttöönotosta kansalaisilleen videopuheessa. Puheen piti Duterten tiedottaja Ernesto Abella, koska Duterte on valtiovierailulla Moskovassa. Video näytettiin Filippiinien kaikilla televisiokanavilla.

Abella kertoi, että Mindanaon maakunta, jolla asuu noin 20 miljoonaa ihmistä, on sotatilalain alainen. Sotatila kestää lain mukaan 30 päivää, mutta Duterten mukaan on jatkettavissa ainakin vuoteen. Sotatilan julistaminen on Filippiineillä erityisen kiperä kysymys, koska diktaattori Ferdinand Marcos käytti sitä saavuttaakseen vuosikymmeniä, vuoteen 1986, jatkuneen diktatuurin.

Duterte on ilmoittanut lyhentävänsä valtiovierailuaan Venäjällä. „ISIS – terroristien hallussaan pitämillä alueilla on tapahtunut välikohtaus ja Filippiinien armeija on osapuolena selkkauksessa. Valitettavasti minun pitää palata kotiin“, sanoi Futerte.

Mindanaon maakunta muodostuu kahdesta melkein yhtä suuresta ja muutamasta pienemmästä saaresta Filippiinien eteläosassa. Muslimitaistelijat käyvät sotaa itsenäisyytensä puolesta ja tekevät terrori-iskuja koko Filippiinien alueella.

Tiistaina poliisi, armeija ja islamistit taistelivat Maravin kaupungissa, jossa asuu noin 200 000 ihmistä. Islamisteja on tietojen mukaan ollut „muutaman tusinan“ verran. Valtion joukkojen määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta selkkauksessa kuoli yksi poliisi ja kaksi sotilasta. Islamistit olivat linnoittautuneet sairaalaan ja vankilaan.

Asukkaiden sosiaaliseen mediaan julkaisemissa kuvissa on nähtävissä aseistettuja islamisteja ISIS-lippuja muistuttavien mustien lippujen kanssa kaduilla. Marawi on noin 800 km Manilasta etelään.

 

Filippiinien turvajoukot hyökkäsivät erääseen taloon, jossa oletettiin oleskelevan Isnilon Hapilon, Abu Sayyaf – terroristiryhmän johtaja. Abu Sayyaf – järjestö on tunnettu ISIS-uskollisuudestaan. Abu Sayyaf – järjestö toimii Mindanao saaren eteläosissa. 90 – luvulta alkaen on järjestö siepannut useita paikallisia asukkaita ja turisteja kiristääkseen rahaa toimintansa rahoittamiseen.

Helmikuussa Abu Sayyaf sieppasi 70 vuotiaan saksalaisen purjehtijan ja teloitti tämän kostoksi Duterten hallituksen Abu Sayyafin oletettuja asemia kohtaan tehdyistä ilmaiskuista.

AFP

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit