Eurooppa Politiikka

Filipstad painaa paniikkinappulaa – kunnallisveron shokkikorotus uhkaa

Kuva Shutterstock.

Yksi runsaasti pakolaisia ottaneista Ruotsin kriisikunnista saattaa joutua nostamaan dramaattisesti kunnallisveroprosenttiaan.

11 000 asukkaan Filipstad on yksi Ruotsin kunnista, jotka ovat vuoden 2015 siirtolaiskriisin alettua ottaneet huomattavia määriä pakolaisia. Kunnan saama valtion tuki lakkaa pakolaisen oltua kunnassa kaksi vuotta, mikä on saattanut paljon pakolaisia ottaneet kunnat pahoihin vaikeuksiin. Tuet lakkaavat, mutta menot eivät suinkaan pienene.

Filipstadin keinot alkavat olla lopussa. Expressen kertoo, että kunnassa harkitaan kunnallisveroprosentinnostamista jopa yli 10 prosenttiyksikköä talouden tasapainottamiseksi.

– Jos tämä jatkuu, menemme vielä enemmän miinukselle. Eikä se ole mahdollista. Emme voi säästää mistään riittävästi, opetuksen ja terveydenhoidon tulee olla hyväksyttävällä tasolla, kertoo pormestari Åsa Hååkman Felth (S).

Valtion lupaamat 6-7 miljoonan kruunun avustukset ovat pormestarin mukaan pisara meressä, sillä Filipstad tarvitsisi vähintään 90 miljoonaa selvitäkseen tilanteesta. Tilanne on erittäin ongelmallinen, sillä koulutetut ihmiset muuttavat kunnasta pois, ja jäljelle jäävät kouluttamattomat ja huonosti työllistyvät ihmiset, joista osa on jopa luku- ja kirjoitustaidottomia.

– Tilanteen korjaaminen maksaa paljon rahaa, Hååkman Felth toteaa.

  • 450
    Shares

Liity kannattajajäseneksi