Kulttuuri

Finis Germania – kohuttu saksalaiskirja on ilmestynyt suomeksi

Kuva Kiuas Kustannus.

Kiuas Kustannus on julkaissut saksalaisen historioitsija Rolf Peter Sieberlen ”Finis Germania” -teoksen suomeksi käännettynä.

Historioitsija Rolf Peter Sieferlen postuumisti ilmestynyt kirja ”Finis Germania” on ilmestynyt suomeksi Kiuas Kustannuksen julkaisemana ja Olli Virtasen kääntämänä.

Ilmestyessään saksaksi ”Finis Germania” oli vuoden 2017 kiistellyin ja kohutuin kirja kotimaassaan. Moni kriitikko ja älymystön edustaja tuomitsi teoksen ”julkeaksi”, ”taantumukselliseksi” ja ”ääriainesten pamfletiksi”. Der Spiegel -lehti jopa poisti kirjan myydyimpien tietokirjojen listaltaan. Samalla ”Finis Germania” oli lukijoiden keskuudessa jättimenestys, joka pysyi Saksan Amazonin bestsellerlistan ykkösenä kaksi viikkoa ennen painoksen loppumista.

Rolf Peter Sieferle (1949-2016) oli akateemisissa piireissä kansainvälisesti arvostettu hahmo. Häntä pidetään ympäristöhistorian pioneerina Saksassa, ja vuonna 2010 hän oli mukana laatimassa ilmastonmuutosta ja kestävää elämäntapaa koskevaa raporttia Angela Merkelin hallitukselle. Sieferle teki itsemurhan syyskuussa 2016, ja ”Finis Germania” julkaistiin joitakin kuukausia hänen kuolemansa jälkeen.

Finis Germanian” aiheuttaman kohun syynä oli pitkälti se, että kirjassa arvosteltiin jyrkästi Saksan maahanmuuttopolitiikkaa ja maan menneisyyteen liittyvää kollektiivista syyllisyyttä. Sieferle väitti myös, että Saksan asema maailmanhistoriallisesti merkittävänä valtiona oli peruuttamattomasti ohi, ja ennusti Saksan häviämistä ennen pitkää maailmankartalta.

Finis Germania” on Sieferlen ensimmäinen suomeksi ilmestynyt teos. Suomenkielinen laitos sisältää kääntäjä Olli Virtasen esipuheen ja professori Raimund T. Kolbin jälkisanat.

Kiuas on keväällä 2016 toimintansa aloittanut, yhteiskunnalliseen ja filosofiseen kirjallisuuteen erikoistunut kustantamo. Sen internetsivut löytyvät osoitteesta www.kiuaskustannus.com.

  • 78
    Shares

Liity kannattajajäseneksi