Kotimaa

Finnwatch tutki: Carunan verovälttely jatkuu yhä – Suomi menettänyt 10 miljoonaa verotuloja yhdessä vuodessa

Kuva publicdomainpictures.net.

Suomi on menettänyt sähkönsiirtoyhtiö Carunan verosuunnittelun takia 10 miljoonaa euroa verotuloja vuonna 2020, arvioi Finnwatchin uusi selvitys. Finnwatch vaatii hallitukselta toimia korkovähennysrajoitusten korjaamiseksi budjettiriihessä.

Vuosi sitten Finnwatch paljasti suurimpien sähkönsiirtoyhtiöiden verovälttelyn maksaneen Suomelle 90 miljoonaa euroa vuosien 2015 – 2019 aikana. Tuoreen jatkoselvityksen perusteella tilanne ei näytä parantuneen.

– Verovälttely jatkuu niin kauan kunnes sen mahdollistava lainsäädäntö korjataan, sanoo Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen.

Ongelmana ovat Finnwatchin mukaan elinkeinoverolakiin sisältyvät korkovähennysrajoitukset. Niiden tehtävänä on kitkeä yritysten ulkomaille suuntautuvaa voitonsiirtoa, mutta lukuisten heikkouksien vuoksi ne eivät estä tehokkaasti verovälttelyä.

Yksi korkovähennysrajoitusten keskeisimmistä ongelmista on tasevapautukseksi kutsuttu poikkeussäännös, jonka nojalla yritys voi vapautua kokonaan korkovähennysrajoituksilta. Tuoreesta artikkelista selviää, että Caruna hyödyntää edelleen tätä lainsäädännön aukkoa. Tasevapautuksen nojalla Caruna saa vähennettyä verotuksessa sen omistajille maksettavat korot, jotka yltävät vuositasolla kymmeniin miljooniin euroihin. Korkoihin perustuvalla verosuunnittelulla yhtiö siirtää voitot veroparatiisina tunnettuun Hollantiin, minimoiden näin Suomeen maksettavan yhteisöveron.

Finnwatchin arvion mukaan tasevapautus on aiheuttanut Suomelle pelkästään Carunan kohdalla 10 miljoonan euron veromenetykset vuonna 2020.

– Hallitus on luvannut toimia korkovähennysrajoitusten korjaamiseksi. Budjettiriihessä on korkea aika lunastaa nämä lupaukset ja korjata korkovähennysrajoitusten ilmeisimmät ongelmat: tasevapautus ja liian korkealle asetetut ylärajat, sanoo Hietanen.

Carunan lisäksi Finnwatchin selvityksessä tarkastellaan Elenian rahoitusjärjestelyjä. Elenian operatiiviset yhtiöt ovat luopuneet aiemmin verosuunnittelussa käytetyistä konsernin sisäisistä lainoista, mutta konsernissa tehtyjen mittavien yritysjärjestelyjen seurauksena Elenialla on entistä laajemmat mahdollisuudet hyödyntää korkovähennysrajoitusten heikkouksia tulevaisuudessa.

Vihreät Caruna-kauppojen taustalla

Vuonna 2013 nk. sixpack-hallituksen aikana rukattiin voimaan uusi sähkömarkkinalaki, joka mahdollisti sähkönsiirtoyhtiöiden myymisen ulkomaiseen omistukseen. Taustalla olivat sähköyhtiö Fortumin myyntiaikeet.

Laki allekirjoitettiin tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja silloisen elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren toimesta 9.8.2013. Pääministeri Jyrki Kataisen johtamaan hallituskoalitioon kuuluivat Kokoomus, SDP, Vihreät, RKP, KD ja Vasemmistoliitto.

Itse Caruna-kauppaa olivat valmistelemassa omistajaohjauksesta vastanneet vihreiden Heidi Hautala ja Pekka Haavisto.

Tilaa
Ilmoita
guest
28 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peter Kreisler

Tutustuttuani Finnwatchin raporttiin, huomasin seuraavan asian, kyse on vain faktoista ei mielipiteestä kuten asiaan sekaantuneissa poliitikkopiireissä väitetään. Veronkierto ja verojen JOKK-välttely (JOKK, Juridisesti on kaikki kunnossa) on Suomessa helppoa, johtuen alkeellisesta lainsäädännöstä (joka on sopivia tulkintoja varten täynnä epämääräisiä ilmaisuja) sekä valvonnasta, jota suorittavat valvottavien etuja ajavien alaiset, eli käytännössä valvonta on teosta etua saavan päätettävissä.
Tämä ei ole mitään uutta, myös pienet ja keskisuuret yritykset ovat harrastaneet mainittua toimintaa. Olen toiminut yrityskonsulttina Virossa pitkän aikaa ja nähnyt miten ns. nuhteettomat henkilöt ovat keinotelleet verotusta välttääkseen tai muissa rikollisissa tarkoituksissa, usein veronmaksajien varoilla. Valitettavasti asiakassuhteeni näihin henkilöihin estää minua julkaisemasta tietämiäni asioita, asiakastiedot ovat sellaisia, että poliisitutkinta estettäisiin varmasti, osa henkilöistä on vielä niin korkeissa virka-asemissa.

Neeeeeekkkeeerrriiiiiiii...

”Helsingin kielilukiossa Itäkeskuksessa on tapahtunut tänään useamman henkilön välinen joukkotappelu.”
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/592ea815-4222-4ee5-8c16-e6b2f070b78a
Minkähän ihmeen takia rasismi vaan lisääntyy, vaikka peräti ministeritädit ja -sedät sen toistuvasti tuomitsee ?

agentti 2030

”Philips on lakkauttamassa tutkimus- ja kehitystoimintonsa Suomessa – Työpaikat Hollantiin ja Intiaan, 60 hengen yt:t käynnistyvät lähipäivinä”Tuossa niitä ”korkean osaamisen” työpaikkoja katoaa, kun maailmaluokkaa olevaa suomalaista magneettikuvauksen historiaa katoaa.
Tilalle tullee miljardeja valtionvelkaa ja tuhansia afgaanineekereitä.

John Quiman

Jos Suomi olisi rauhan tyyssija, siis ilman matuhäiriöitä, olisi Suomi houkuttelevampi paikka asua ulkomaalaisillekin. Nythän alkaa olla ikävä kokemus kävellä kaupungilla, kun kaikenlaiset riskinorkoilijat mesoavat kauppakeskuksissa ja muilla keskeisillä paikoilla.

Kata

https://www.is.fi/autot/art-2000008238624.html

Että RAHAA ON ja kyllä vauraalla maalla on VARAA siis tämä ei lopu koskaan ennenkuin meidät on lypsetty loppuun!Voi sitsontiaiset!

Jupi

Tämä on jo pitkään ollut suomen lain suurin epäkohta. Miljardituloksia tekevät yritykset ovat jatkuvasti emoyhtiöilleen velkaa, jota maksetaan pois aina sen verran että korkovähennys kattaa normaalisti maksettavia yhtiöveroja. Ja laki sallii tämän.

Ilkka Mänttäri

Nyt ei ensisijaisesti pitäisi syytää kirjoitettuja lakeja, pitäisi syyttää poliitikkoja jotka ovat tämän mahdollistaneet. Terveisiä sinne punavihreälle puolelle.

Jupi

Ja kaikkia niitä jotka eivät ole asialle mitään tehneet. Sen sijaan on kaikenlaista Stubbia jotka hallintorekisterilakia yritti saada läpi valehtelemalla eduskunnassa, ja vielä kerran yritti piilloittamalla sen toisen lain sekaan. Vattu mitä toimintaa

Kaitsu

Onkohan tämä verojen maksun laistaminenkin, mitä tässä harrastetaan sitä vihreää siirtymää??

seant

Sitä samaa touhua, jossa ulkomaalaisia mukana. IL mukaan miljardiliikevaihdon ilmoittanut Uros-konserni maksoi vuonna 2019 Suomeen tuloveroja 2057 euroa. Yhtiön mahdollinen verovälttely on Suomessa ainakin 50 miljoonaa euroa.

Vain yksi monista

Eihän mikää ulkomaalainen yhtiö maksa veroja Suomeen. Ei Nordea, Danske, Skanska, Telia, if, NCC, Vattenfall, UPM, Stora, Yara, Sampo-Rosenlew, Mayer, Shipyard, …
Eikä kukaan tutki paljonko miljardeja noiden kautta vuosittai valuu miljardeja verotta ulkomaille. Esim. UPM maksoi yksi vuosi 1.5 miljardin voitostaan 13 000e yhteisöveroja. Minäkin maksan vuodessa enemmän.
Suomalaisten tuloveroprosentti putoaisi puoleen jos eroaisimme EU:sta. Sieltä ei ikinä ole saatu mitään. Ja sitäpaitsi, olinhan mikä Saksassakin töissä itsenäisyytemme aikaan. Eikä sen työviisumin hakemiseen tarvinnut kuin käydä Rathausilla.

Kata

Niin, monella taholla kai sitten muistetaan aina Pekkaa ”hyvällä” kun tulee sähkölasku…on siinä aina litania tuhmia sanoja kun näkee siirtomaksun.
Ja vaikka asuisi voimalaitoksen kupeessa niin siirto maksaa maltaita!Koska se sähkö käy mutkan Cayman-saarilla?

Ilkka Mänttäri

Näin käy kun laitetaan lapsia aikuisten töihin. En usko että edes Pekka tuota tekisi jos olisi vastaavassa tilanteessa nyt. Olemme kuitenkin tilanteessa jossa noihin harjottelijoihin valtakunnanpolitiikassa ei ole varaa. Välttäkää siis vihervasemmistoa.

Rullattu

Niinhän se on että vihreiden vastakohta on, rehellinen.
Tuo kyllä pätee myös sdp, keskusta, vasemmisto, rkp väkeen.

Kaino-Vieno Huttunen

Vihreiden ratkaisu ilmastonmuutokseen: myydään yritykset ulkomaille, niin Suomen päästöosuus saadaan nolliin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kaino-Vieno Huttunen
Ilkka Mänttäri

😂

Lennart

Haavisto, Vapaavuori, Katainen. Siinä on monta osaamatonta poliitikkoa. Luontaisia monopoleja ei koskaan tule myydä. Eivät käsittäneet asiaa. Jännä juttu myös miten Sauli Niinistö on valmis laittamaan nimensä kaikkiin papereihin mitä hänelle tuodaan. Moraaliposeeraavia kyläpoliitikon tasoista porukkaa.

Ilkka Mänttäri

100/100

Topias

Eivät ole osaamattomia. Ovat pahoja.

Jupi

Kataisella saisi viinipullon avattua, sen verran kiero paskiainen

John Quiman

Kyllä korkkiruuvi jää kieroudessa toiseksi.

Ihmettelijä

Jyrki- boy on virassaan, kun hyvävelidemari äänesti häntä ja ammatti- ihminen jätettiin sivuun. Tämä sitten kertoi ettei ala viemään asiaa eteenpäin.

murre riepunen

Voi hyvänen aika tätä sakkia, edelleen saavat jatkaa maamme tuhoamista täydellä höyryllä…kuinka kauan?

Väärä mielipide potkut

No niin kauan, kun paskapuheet menevät läpi. Eli se iän ikuinen uskollisuus jotta mennään äänestämään ns uskoen jatkuvia valheita. Nyt kun on tullut vaihtoehto media, niin ollaankin kehittämässä kaiken näköistä kieltoa tai sanktioita. Minusta hyvä esimerkki oli, janitskin. En hänestä ns digannut, mutta se miten häntä kohdeltiin oli karmeaa. Eli syy oli, että hän loi vasta lauseen, johon puututtiin valtion toimesta. Monet blogistit ovat tästä erittäin huolissaan. Eli linnaan tms, jos arvostelet väärin tekstein yms.

Ihmettelijä

Sehän on merkki siitä, että blogistit ja vaihtoehtomedioiden julkaisijat tekevät jotain oikein, kun valtio yrittää käydä kimppuun.

John Quiman

Viherfasistit vaalivat sananvapautta kieltämällä sen muilta.

Vihreät ovat virhe

Ylläripylläri. Haavisto mainittu. Se anteeksi nyt vain, niljake pitäisi viedä valtakunnan oikeuteen. Mutta naurettava syytesuoja. Jätkä hoveineen on tehnyt vahinkoa tälle yhteiskunnalle tarpeeksi yli rajojen.

Tuumailija

Kuten pitäisi saada Marin, Ohisalo, Rinne ja moni muukin syytettyjen penkille, mutta kansanedustajat omassa munattomuudessaan eivät saa 10 henkilön esitystä kasaan valtakunnansyyttäjälle (joka itsekkin kuuluisi jonon jatkoksi), jolloin syytesuoja poistuisi ja henkilöitä voitaisiin syyttää valtiopetoksesta.
Oma napa ja hillotolppapaikka painaa enemmän, että tehdään näennäispolitiikkaa kansan manndaatilla kansaa vastaan.