Eurooppa Maahanmuutto

Frontex auttaa Albaniassa torjumaan laittomia siirtolaisia

Albania, Makedonia ja Bulgaria - vuoden 2015 siirtolaisaallon kauttakulkumaita

EU:n rajavalvontaviranomainen on toiminut kahden kuukauden ajan Kreikan ja Albanian välisellä rajalla torjumassa pohjoiseen pyrkiviä laittomia siirtolaisia. Torjuntaa on jouduttu suorittamaan päivittäin.

Frontexin virkailijat auttavat Albanian rajavalvojia Trestenikin lähistöllä Kreikan ja Albanian rajan tuntumassa, kertoo Reuters. Kyseessä on Frontexin ensimmäinen EU:n ulkopuolisessa maassa tapahtuva tehtävä.

Frontexin saksalaiset, tsekkiläiset, latvialaiset ja liettualaiset rajavalvojat on varustettu muun muassa pimeänäkölaitteilla, ja he ovat joutuneet tositoimiin päivittäin saapumisensa jälkeen kaksi kuukautta sitten.

– Siirtolaisia saapuu katkeamattomana virtana Kreikan rajan yli, sanoo Krzysztof Borowski, Frontexin tiedottaja.

Useimmat siirtolaiset saapuvat Kreikan puolella taksikyydillä Albanian rajan tuntumaan, missä he piiloutuvat päiväsajaksi metsään ja yrittävät läpimurtoa Albaniaan yöllä.

Toukokuun 22. päivän jälkeen yli 300 laitonta siirtolaista on onnistuttu torjumaan rajalla. Pääosa siirtolaisista on lähtöisin Irakista, Syyriasta ja Marokosta. Vuonna 2018 Albanian rajavartiosto onnistui ottamaan kiinni kaikkiaan 6 893 laitonta siirtolaista.

”Tahdon Saksaan, Saksa on tosi hyvä”

Tehovalvonta on purrut kohtalaisen hyvin, sillä aiemmin laittomia siirtolaisia vaelteli Albanian taajaan asutuilla alueilla. Nyt heitä tapaa korkeintaan metsistä.

Vain harva rajalta tavatuista siirtolaisista hakee turvapaikkaa. Loput palaavat Kreikkaan tai pakenevat ja yrittävät edelleen Länteen.

Yksi kiinni otetuista siirtolaisista on jonkinlainen paluumuuttaja. Hän on ollut jo aiemmin Saksassa neljän vuoden ajan ja haluaa nyt palata takaisin.

Ahmed Ahmed, 40-vuotias mies, matkustaa vaimon ja seitsemän lapsen kanssa. Perhe on majaillut Kreikassa lähes puolitoista vuotta ennen saapumistaan Albaniaan.

30-vuotiaan Ali Suleimanin elämä Irakissa oli ”mieletöntä”, ja siksi hän maksoi yhteensä 2 000 euroa päästäkseen Irakista Turkkiin ja sieltä Kreikkaan.

– Tahdon Saksaan, Saksa on tosi hyvä, siskoni asuu siellä, Suleiman kertoo.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa