Eurooppa

Frontex juhli itseään – lounas maksoi lähes 100 000 euroa

Vuoden 2015 Frontex-päivään osallistuneita. Kuva Frontex.

EU:n rajavalvontaviranomainen Frontex tapaa pitää yhden päivän kestävän tapahtuman vuosittain toukokuussa. Tapahtumassa sadat Frontexin virkailijat juhlivat Frontexia.

Frontex-päivän aikana ”jaetaan kokemuksia ja hyväksi havaittuja käytäntöjä mutta myös juhlitaan. Osallistujat koostuvat muun muassa teollisuudesta ja kansallisista rajavalvontaviranomaisista

Tapahtuman aikana jaetaan palkinnot parhaista työhön liittyvistä kuvista, pelataan jalka- ja lentopalloa, ammutaan kilpaa ja harjoitellaan salakuljettajien paljastamista.

Päivän kustannukset kohoavat vuosi vuodelta, kertoo EU Observer.

Vuonna 2015 järjestö käytti tapahtumapäivään Varsovassa 360 499 euroa. Tilavuokriin kului lähes 92 000 euroa ja osallistujien matkalaskuihin yli 56 000 euroa.

Yksinomaan loistoravintola Belvederessä paloi 94 000 euroa. Kyseessä oli Frontex-päivän päätöslounas.

Frontex tuhlasi 94 000 euroa Belvedere-ravintolassa. Kuva Belvedere.

Vuonna 2018 rahaa kului jo 580 152 euroa Sopotissa järjestetyssä tapahtumassa.

Vuosien 2015 ja 2019 välisenä aikana 5 tapahtumapäivää ovat maksaneet EU-maiden veronmaksajille kaikkiaan 2,1 miljoonaa euroa.

”Oliko ruoka maittavaa?”

Tiedossa ei ole, kuinka osallistujat ovat arvostelleet vuoden 2015 lähes 100 000 euron lounaan, mutta vuonna 2019 Frontex järjesti kyselyn, jonka vastausten mukaan kyseisen vuoden tapahtuman yhteydessä järjestetty lounas oli ”erinomainen”.

Frontex nauttii Euroopan unionin yhdestä suurimmista vuosibudjeteista. Aiemmin noin 500 miljoonan euron budjetin odotetaan kasvavan entisestään, kun Frontex saa EU:n 7 vuoden budjetista 11 miljardia euroa.

Kun EU Observer pyysi Frontexilta dokumentteja artikkelin lähteeksi, asiakirjat saapuivat varoituksen kera.

– Muistutamme, että asiakirjojen tekijänoikeudet kuuluvat Frontexille, ja näiden teosten asettaminen kolmansien osapuolten saataville tässä tai muussa muodossa ilman Frontexin ennakkosuostumusta on kielletty, Frontexin saatteessa uhattiin.

Vuoden 2019 tapahtumaan osallistuneet. Kuva Frontex.
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit