Eurooppa Maahanmuutto

Frontex varoittaa uudesta laittomien siirtolaisten aallosta Turkista

Kuva Shutterstock.

Frontex, EU:n rajavalvontaviranomainen, aavistelee uutta laittomien siirtolaisten aaltoa Turkista Kreikkaan, kunhan Turkin koronarajoitukset poistuvat.

Die Welt kertoo Frontexin tilannekeskuksesta vuotaneesta dokumentista, jossa rajavalvontaviranomainen varoittaa uudesta laittomien siirtolaisten aallosta. Siirtolaisvyöryn odotetaan alkavan, kun Turkki poistaa koronapandemian vuoksi asettamansa rajoitukset. Tällöin Frontex odottaa uutta siirtolaisten vyöryä Turkin ja Kreikan rajajoelle Evrosille.

– COVID-19 -rajoituksia on jo poistettu useimmissa Aigeian maakunnissa, mutta ei vielä Canakkelessa, Istanbulissa ja Izmirissä. Jos vapaa liikkuvuus palautetaan näillä alueilla, voidaan odottaa massiivista siirtolaisten liikehdintää Kreikan ja Turkin väliselle rajalle, dokumentissa sanotaan.

Frontexin arvion toteutuessa Kreikan rajalla alkavat taas massiiviset ja väkivaltaiset yhteenotot Kreikan ja EU:n ulkorajaa suojaavien rajavartijoiden ja Turkin viranomaisten ja niiden tukemien siirtolaisten välillä.

Maaliskuun lopussa Turkki veti joukkonsa ja siirtolaiset pois Kreikan vastaiselta rajalta, mutta sisäministeri Süleyman Soylu varoitti, että kun koronapandemia on ohi, rajat tulevat olemaan auki ja siirtolaisilla vapaus pyrkiä Länteen.

– Kunhan tämä epidemia on ohi, emme estä ketään, joka haluaa lähteä, sisäministeri Soylu uhkasi.

  • 858
    Shares