Eurooppa Maahanmuutto

GCM-sopimus on EU-komission selvityksen mukaan sitova?

Kuva Pixabay.

Tuore EU-selvitys toteaa YK:n GCM-siirtolaisuussopimuksen olevan oikeudellisesti sitova poiketen aiemmasta käsityksestä, jonka mukaan sopimus on poliittisesti sitova.

Itävallan ulkoministeri Karin Kneissl on riitauttanut EU:n tekemän tuoreen arvion GCM-sopimuksen sitovuudesta. EU-selvityksessä todetaan, että GCM-sopimus on sittenkin sitova. Joulukuussa 2018 YK-kokouksessa allekirjoitettu sopimus on EU-selonteon mukaan oikeudellisesti sitova, vaikka Euroopan johtavat poliitikot myivät sopimuksen kansalle vain ”poliittisesti sitovana ohjeistavana sopimuksena”.

Ulkoministerin Kneissl:n kannasta kertoi Itävallassa ilmestyvä Kronen Zeitung. Ministeri on ”ihmetellyt” julkisesti ”EU-komission oikeudellista mielipidettä” ja luovuttanut Itävallan virallisen asian riitauttavan lausunnon itävaltalaiselle EU-komissaarille Johannes Hahn:lle. EU-komission selvitys, jossa GCM-sopimus julistettiin osittain oikeudellisesti sitovaksi, julkaistiin kaikessa hiljaisuudessa 1. päivä helmikuuta.

– YK:n yleiskokouksen julkilausuma ei ole oikeudellisesti sitova, eikä sitä voida jälkikäteen julistaa oikeudellisesti sitovaksi, edes osittain, Kneissl kommentoi asiaa.

Ei pelkkä populistinen valeuutinen?

Sopimuksen tukijat ovat väistelleet sopimuksen vastustajien argumentit tähän mennessä kertomalla, että sopimus on vain ”poliittisesti velvoittava” eikä oikeudellisesti sitova. Useat ihmisoikeuden tunnetut asiantuntijat nimittivät sopimusta alusta lähtien ”soft law”-nimikkeellä, josta saattaa ajan saatossa kehittyä sitovia lakeja.

USA:n presidentin Donald Trumpin ilmoitettua, ettei USA allekirjoita sopimusta, myös eurooppalaisia maita irtisanoutui sopimuksen allekirjoituksesta. Unkari ja Itävalta olivat ensimmäiset EU-maat, jotka ilmoittivat etteivät allekirjoita sopimusta. Lopulta sopimuksen jätti allekirjoittamatta yhdeksän EU-maata. Pääsyy kieltäytymiseen kaikilla mailla oli kansallisen itsemääräämisoikeuden kaventumisen pelko.

Szijjártó puhui myös EU-selvityksestä?

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjártó syytti jo viime viikolla EU-komissiota salaisen paperin valmistelusta. Paperin, joka velvoittaa kaikkia EU-jäsenmaita GCM-sopimuksen pohjalta. Hän kertoi Unkarin kansallisessa TV-lähetyksessä oikeudellisesta dokumentista, jonka EU-komissio aikoo esittää jäsenmaille. Hänen kerrotaan sanoneen, ettei jäsenmaiden olisi pitänyt allekirjoittaa ”tätä kansainvälistä sopimusta”, joka muuttuu EU:n jäsenmaille sitovaksi.

Vilimsky: ”EU-komissio pelaa likaista peliä!”

EU-komissaari Hahn on kertonut, etteivät komission kannaottot ole muuttuneet. Hänen mukaansa GCM-sopimus on edelleenkin ”ei-oikeudellisesti sitova dokumentti”. Tämä koskee hänen mukaansa niin allekirjoittaneita kuin allekirjoituksesta kieltäytyneitä maita. Hahn:n mukaan keskustelu sitovuudesta on ”myrsky vesilasissa”.

Itävallan Vapauspuolueen (Freiheitlichen Partei Österreichs, FPÖ) kärkimies Harald Vilimsky syyttää lehdistötiedotteessaan EU-komission johtajan Jean-Claude Junckerin sanoneen, että ”ne maat, jotka eivät sopimusta allekirjoittaneet, eivät ole lukeneet sitä”. Tätä Vilimsky pitää vakavana uhkauksena ja kommentoi asiaa seuraavasti:

– Jos EU-komission lakimiehet muuttavat GCM-sopimuksen oikeudellisesti sitovaksi, on komissio pelannut likaista peliä, jolla yritetään jäsenvaltioille ujuttaa sitovuuden taakkaa. Tämä käytäntö ei ole hyväksyttävissä. Se pitää torjua ja näyttää riittävä EU-keskeisten vastustushalu tulevissa eurovaaleissa.

Lähde: Kronen Zeitung

Tilaa
Ilmoita
guest
11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

dissertation help ireland statistics https://dissertations-writing.org/

trackback

dissertation help service singapore https://mydissertationwritinghelp.com/

trackback
trackback

free slots no downloads https://411slotmachine.com/

trackback

triple seven slots free https://download-slot-machines.com/

trackback
trackback
trackback

real casino free slots https://slotmachinesforum.net/

trackback

wizard of oz slots https://slotmachinesworld.com/

trackback
trackback

3arizona