Eurooppa

Gretan isää huolestuttaa tyttärensä terveys

Greta Thunberg. Kuva Anders Hellberg / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Greta Thunbergin isä on huolissaan tyttärensä terveydestä. Oliko viisasta asettautua ilmastoliikkeen eturiviin. Isä on huolissaan siitäkin, että tytär ei ole kuukausiin käynyt koulua.

Tytär vaikuttaa aktivistina olevan onnellisempi kuin aiemmin, sanoo Svante Thunberg. Hän kertoo tyttären olleen masennuksen vallassa kolme vuotta ennen ryhtymistään koululakkoon.

– Hän lakkasi puhumasta. Hän ei enää mennyt kouluun, isä kertoo. Tuo aika oli hirvittävää painajaista, varsinkin kun Greta lakkasi syömästä, Svante muistelee.

Noiden vuosien aikaan tytär kiinnostui ilmastokysymyksestä ja kovasti pohti sen ratkaisumalleja. Greta syytti myös vanhempiaan.

– Millaisten ihmisoikeuksien puolesta toimitte, jos ette ota ilmasto-ongelmaa todesta?

Tytärtä auttaakseen Svante vietti aiempaa enemmän aikaa kotona. Tytön äiti, oopperalaulaja Malena Ernman teki samoin. Hän peruutti lukuisia esiintymisiä.

Gretan ollessa kaksitoistavuotias hänellä diagnosoitiin Aspergerin syndrooma.

– Aivoni toimivat hieman toisin kuin tavallisesti. Näen todellisuuden pääsääntöisesti mustavalkoisena, on Greta kuvaillut.

Sairaus tuottaa myös voimaa.

– Olen hyvin suorapuheinen ja kerron kuinka asiat ovat. Jos päätän tehdä jotakin, vien sen loppuun asti, Greta on sanonut.

Ennen Svantea on huolta Gretasta ilmaissut muun muassa Saksan vihreiden puheenjohtaja Robert Habeck. Kuinka hyväksi on olla jatkuvasti huomion keskipisteenä ja millaiset ovat vaikutukset.

Habeck suositteli Gretan lähipiirille viisautta tytön kohtalossa. Pitäisi jonkun sanoa: menehän nyt tekemään läksysi ja kuuntele vaikkapa musiikkia, vinkkasi Habeck.

Lähde Kronen Zeitung

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit