Kotimaa Maahanmuutto

Jussi Halla-aho: ”Somalien kotouttamisesta siirryttävä laajamittaiseen kotiuttamiseen”

Jussi Halla-aho. Kuva Matti Matikainen

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan somalien kotouttamisesta tulee siirtyä laajamittaiseen kotiuttamiseen.

Helsingin Sanomat kertoi, että suomalaiset suhtautuvat poikkeuksellisen kielteisesti somaleihin. Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan suomalaiset eivät eroa tässä suhteessa muista länsieurooppalaisista.

– Meillä vain somaleja on sekä absoluuttisesti että osuutena kaikista maahanmuuttajista poikkeuksellisen paljon. Suomalaisilla on siis paljon ja pitkäaikaista kokemuspohjaa somaleista, hän kirjoittaa Facebook-sivullaan.

”Kotouttaminen on nimenomaan somalien kotouttamista”

Halla-ahon mukaan suomalainen kotouttamisprosessi on 1990-luvun alusta lähtien ollut nimenomaan somalien kotouttamista, sillä ”monet muut maahanmuuttajaryhmäthän kotoutuvat ilman sen kummempaa kotouttamista”.

– Armottomasta kotouttamisesta huolimatta somalit paitsi eivät integroidu myös eivät tunne olevansa suomalaisia. Armottomasta asennekasvatuksesta huolimatta suomalaiset suhtautuvat somaleihin hyvin kielteisesti. Ehkä tästä voisi oppia, että ongelma ei ole kotouttamisen eikä asennekasvatuksen vähyydessä, Halla-aho kirjoittaa.

Hän arvelee, että vaikka useimmilla pääkaupunkiseudulla asuvilla suomalaisilla on kokemuksia somaleista, nämä kokemukset ovat pääsääntöisesti kielteisiä.

– Kokemuksilla viittaan paitsi henkilökohtaisiin kohtaamisiin myös siihen, miten somalit näyttäytyvät esimerkiksi tilastoissa ja uutisoinnissa. Rikollisuus ja epäsosiaalinen käyttäytyminen on suhteettoman yleistä. Työllistyminen ja kouluttautuminen on katastrofaalisen heikkoa. Erilaiset tukihuijaukset ovat usein uutisissa (tuoreimpana vihreiden paikallispoliitikko Saido Mohammed). Poliittisesti aktiiviset somalit pääsääntöisesti valittavat ja esiintyvät kuin maailman omistajat, Halla-aho suomii.

– Jos nuiva kansalainen kysyy, mikä on somalien myönteinen kontribuutio Suomelle ja mille tahansa vastaanottavalle maalle, on vaikeaa tarjota mitään mitattavaa tai käsinkosketeltavaa. Yleensä vastaus onkin, että he rikastuttavat kulttuuriamme, Halla-aho toteaa.

”Jos somalit ovat täällä sotaa ja vainoa paossa, miten he voivat viettää aikaa Somaliassa?”

Helsingin Sanomat nosti myös esille somalialaisen espoolaispoliitikon, Habiba Alin. Hän on artikkelin mukaan 31-vuotias seitsemän lapsen yksinhuoltajaäiti ja ammatiltaan yhteisökoordinaattori.

– Kuten olen ennenkin kirjoittanut, huomattava osa niistä harvoista somaleista, jotka ovat töissä, työskentelee ammateissa ja tehtävissä, joita ei edes olisi olemassa ilman somalimaahanmuuttajia. Tämäkin usein eteen tuleva havainto vaikuttaa suomalaisten asenteisiin, Halla-aho toteaa.

Artikkelin mukaan Habiba Ali on myös viettänyt pitkiä aikoja Somaliassa: ”kolmen kuukauden reissu venähti 1,5 vuodeksi”.

– Monien Suomessa asuvien somalien tavoin Alikin on surffannut Suomen ja Somalian väliä. On hämmentävää, miten harvoin toimittajat kiinnittävät tähän huomiota ja kysyvät, millä perusteella nämä ihmiset ovat Suomessa. Somalit ovat kalliiksi tulevia vieraita, mutta tästä huomauttamista ei pidetä sopivana, koska somalithan ovat tulleet tänne ”sotaa ja vainoa pakoon”. Mutta jos he ovat täällä sotaa ja vainoa paossa, miten he voivat viettää aikaa Somaliassa? Ja jos he voivat viettää siellä aikaa, miksi Suomen velvollisuus on ylläpitää heitä? Halla-aho kysyy.

”Kotouttamisesta pitää siirtyä laajamittaiseen kotiuttamiseen”

Vuosikymmenten ajan kaikki Suomeen tulleet somalit saivat joko turvapaikan tai oleskeluluvan toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun nojalla, perussuomalaisten puheenjohtaja kirjoittaa.

– Hakemuksia ei siis tosiasiallisesti edes tutkittu. Kuitenkin jo nykyinen ulkomaalaislaki antaa mahdollisuuden suojeluperusteisen oleskeluluvan lakkauttamiseen, jos suojelun tarve on päättynyt. Tätä pykälää ei ole koskaan sovellettu somaleihin, ei tosin juuri muihinkaan, hän muistuttaa.

Tällainen käytäntö on Halla-ahon mukaan paitsi tullut Suomelle kalliiksi myös tuhonnut uskottavuuden koko turvapaikkajärjestelmältä.

”Koska somalien kotouttaminen ei selvästikään onnistu, ja koska he selvästi voivat viettää aikaansa Somaliassa”, Halla-ahon mukaan kotouttamisesta pitäisi siirtyä laajamittaiseen kotiuttamiseen, eli perusteettomien oleskelulupien peruuttamiseen ja paluumuuttoon.

– Tämä olisi myös niiden ihmisten etu, jotka oikeasti tarvitsevat kansainvälistä suojelua ja joiden kannalta on oleellista, että maksaja eli veronmaksaja voi luottaa turvapaikkajärjestelmään, Jussi Halla-aho painottaa.

  • 21.7K
    Shares