Kotimaa Maahanmuutto

Haagan puukottajan veli tuomittiin lähestymiskieltoon – oikeus katsoi kunniaväkivallan luonteen kollektiiviseksi

Helsingin käräjäoikeus. Kuva MakeF / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.5

Viime keväänä irakilainen turvapaikanhakijana Suomeen tullut Hayder Abduljabbar Al-Hmedavi puukotti Haagassa Santavuorentiellä kahta aikuista ja aiheutti tapahtumapaikalla olleille kolmelle kouluikäiselle lapselle vammoja.

Rikosten uhrit olivat miehen ex-puoliso, ex-puolison ystävä sekä epäillyn ja ex-puolison yhteiset lapset. Mies vangittiin poissaolevana 5. maaliskuuta Helsingin käräjäoikeudessa ja hänestä annettiin kansainvälinen etsintäkuulutus.

Hayder ei hyväksynyt avioeroa vedoten sharia-lakiin
Hayder Abduljabbar Al-Hmedavi. Kuva Poliisi.

Saavuttuaan Suomeen perheensä kanssa vuonna 2015 Hayder pahoinpiteli vaimonsa. Tämän jälkeen nainen aloitti avioeroprosessin, mitä Hayder ei hyväksynyt vedoten islamilaiseen sharia-lakiin.

Iltasanomat kertoo, että Hayderin ja tämän suvun silmissä nainen oli häpäissyt heidät ja myynyt kunniansa otettuaan avioeron, luovuttuaan hunnusta sekä vaihdettuaan uskontonsa kristinuskoon. Nainen oli myös eron jälkeen asunut yksin ja tavannut muita miehiä, mitä Hayderin ja suvun taholta ei katsottu hyvällä.

Lupa tappaa

Iltasanomien mukaan ex-puoliso kertoi oikeudessa, että hänet on erotettu heimosta ja heimo on antanut hänen tappamiseensa luvan. Hänet olisi helpompi tappaa sen sijaan, että kaksi sukua taistelisi Irakissa naista koskevasta asiasta. Nainen on puukottamisen jälkeen pelännyt oman ja murhayrityksen nähneiden lastensa hengen puolesta.

Helsingin käräjäoikeus asetti Hayderin veljen lähestymiskieltoon kunniaväkivallalla uhkaamisen kollektiivisen luonteen vuoksi.

Itse rikoksen tekijä, Hayder Abduljabbar Al-Hmedavi on edelleen tavoittamattomissa. Hänen arvellaan oleilevan ulkomailla.

  • 151
    Shares