Kulttuuri

Haastattelussa Timo Hännikäinen ja Kiuas Kustannus

Timo Hännikäinen. Kuva Jasmina Ollikainen.
Timo Hännikäinen, olet kirjailija ja Kiuas Kustannus -kustannusyhtiön kustannustoimittaja. Kiuas perustettiin vuonna 2016. Kuinka ajatus uudesta kustantamosta syntyi?

Ajatusta oli haudottu paljon, esimerkiksi Sarastuksen piirissä. Minä pidin sitä hyvänä ajatuksena. Aluksi oli tarkoitus julkaista ainoastaan sähkökirjoja, mutta minä vastustin sitä, sillä mielestäni kirja on oikeasti olemassa vasta paperisena. Keväällä ja kesällä 2015 Suomen Sisu oli yhteydessä Sarastukseen ja toivoi, että Sarastuksen tärkeimmät tekstit julkaistaisiin kirjana. Sisu tarjoutui maksamaan tämän ja minä suhtauduin ajatukseen myötämielisesti. Ajatus laajeni tästä kustantamon perustamiseen. Teemu Lahtinen ja Olli Immonen olivat aktiivisesti mukana tässä hankkeessa, kokouksia pidettiin ja puitteet osakeyhtiölle olivat pian valmiit. Ensimmäinen kirja, kooste Sarastuksen teksteistä, ilmestyi jo joulukuussa 2015. Yrityksenä Kiuas rekisteröitiin sitten vasta keväällä 2016.

Kiukaan tarkoitus on olla kotimainen vastine sellaisille kustantamoille kuin brittiläinen Arktos, yhdysvaltalainen Counter-Currents tai saksalainen Antaios. Sen tarkoitus on siis tuoda esiin esimerkiksi kansallismielisiä ja euroskeptisiä näkökulmia, ja täyttää näin suurten kustantamoiden jättämää aukkoa. Juuri näiltä konservatiivisilta liikkeiltä puuttuu taustalta kokoava voima, joten ne tarvitsevat painettua kirjallisuutta. Emme kuitenkaan lähteneet liikkeelle sillä, että haluaisimme tuottaa vain yhden liikkeen propagandaa. Pyrimme tuomaan esiin vähemmän tunnettuja näkökulmia. Julkaisemme siis historiaan, filosofiaan ja politiikkaan liittyviä kirjoja muutenkin, mutta painotamme nationalismia. Teosten ei siis välttämättä tarvitse käsitellä nationalismia. Olemme julkaisseet myös Eero Paloheimon ekologiaa käsittelevän teoksen, jonka sisältö poikkeaa valtavirrasta.

Kertoisitko tiivistetysti, millainen on kustantamon linja? Millaisia kirjoja julkaisette? Oletteko ajatelleet laajentaa valikoimaanne johonkin suuntaan?

Linja tulikin kuvailtua äsken. Lisäksi Kiuas on julkaissut muutaman romaaninkin, ja niiden aiheet liippaavat Kiukaan muuta sisältöä eli ne ovat perusvireeltään yhteiskunnallisia kansallisia identiteettejä. Kiukaalla on myös Hexen-niminen alamerkki. Hexen oli tamperelainen pienkustantamo, joka yhdistyi Kiukaaseen keväällä 2017. Sen alla julkaistaan enemmän kaunokirjallisia teoksia, kuten romaaneja ja pienoisromaaneja. Repertuaarimme sisälle mahtuu kaikenlaista ja koko ajan tulee lisää päänavauksia.

Kansalaisen lukijat ovat varmasti kuulleet viime syksyn kirjamessukohusta, jossa Kiukaan osallistuminen messuille peruttiin. Saitte tästä kuitenkin korvauksen ja paljon julkisuutta. Voidaanko siis sanoa, että tapaus kääntyi voitoksenne?

Kyllä minun mielestäni. Koko julkisuus oli ilmainen mainoskampanja ja vieläpä sellainen, jota ei olisi voinut rahalla ostaa. Siitä syntyi suuri kiinnostus Kiuasta kohtaan. Nettisivumme kaatuivat pari kertaa yleisöryntäyksen vuoksi. Oma valveillaoloaikani kului haastattelupyyntöihin ja kirjojen postittamiseen. Messuilla olisimme olleet vain yksi pienkustantamo muiden joukossa, mutta nyt olimme pääuutisaihe. Tarkoitukseni olikin tuohon aikaan saada Kiukaalle julkisuutta. Se onnistui paremmin kuin olin ajatellutkaan. Siinä missä isot kustantamot joutuvat miettimään julkisuuskuvaansa, pienkustantamolle mikä tahansa julkisuus on hyväksi.

Hege Storhaugin teos ”Islam – yhdestoista vitsaus” on ollut yksi suosituimmista julkaisemistanne kirjoista. Olette jakaneet sitä kansanedustajille. Onko tämä herättänyt erityisiä reaktioita? Oletteko saaneet siitä palautetta?

Sitä jaettiin kansanedustajille ja europarlamentaarikoille syksyllä 2017. Idea tähän otettiin Norjasta ja Ruotsista, jossa näin oli jo tehty. Ainoa, joka tästä uutisoi, oli Kansalainen. Ainoa, joka kiitti sähköpostitse saamastaan kirjasta, oli kansanedustaja Ben Zyskowicz. Myöhemmin Laura Huhtasaari kyllä esitteli kirjaa vlogissaan, mutta sen enempää julkisuutta kirja tai sen jako siis eivät saaneet.

”Islam -yhdestoista vitsaus” on ollut suosituin Kiukaan kirja. Siitä on nyt otettu neljäs painos. Kirjastoissa siitä on pitkät jonot, vaikka se ei enää olekaan uusi kirja. On hassua kuinka se ei saanut lehdistössä minkäänlaista mainosta. Tämä kuitenkin kertoo siitä, että kirja kyllä löytää lukijansa ilman mainoksiakin, kunhan aihe on riittävän tärkeä.

Vaikeneminen on silti erikoinen juttu. En tiedä onko isoissa lehdissä sellainen linja, ettei meidän kirjojamme oteta arvosteltaviksi vai onko kyseessä yksittäisten toimittajien ideologiset tai maineeseen liittyvät syyt. Suomen Uutiset oli muuten ainoa, joka kirjoitti Storhaugin vierailusta Suomessa.

Kiukaalla on myös divaripuoli. Kuinka se pyörii ja onko se ollut suosittu? Millaisia kirjoja sieltä saa?

Divaripuoli on varsin suosittu ja tärkeä tulonlähde kustantamolle. Se perustettiin heti vuonna 2016. Se toimii niin, että kirjat ovat työhuoneessani (joka näyttääkin kirjavarastolta). Hankin niitä itse. Osa on omasta hyllystä, osan olen hakenut kierrätyskeskuksista ja osan saan lahjoituksena. Itse olen käynyt divareissa teini-ikäisestä lähtien. Antikvariaatin pitäminen on ollut minulle haave, joka on toteutunut nyt, vaikkei kivijalkaliikettä olekaan. Olenkin oppinut hinnoittelemaan kirjoja ja arvioimaan, mikä lukijoita kiinnostaa.

Divaripuolen sisältö on samansuuntaista kuin Kiukaan muutenkin. Sieltä löytää historiaa, filosofiaa, politiikkaa, taidetta ja kuriositeetteja. Lisäksi siellä on myös romaaneja. Sen sijaan kaikkein yleisimpiä kirjoja, kuten myydyimpiä dekkareita, siellä ei ole. Sisällön on tarkoitus olla suppea mutta laadukas. Pyrimme kokomaan sinne sellaista kirjallisuutta, joka muutenkin kiinnostaisi Kiukaan asiakaskuntaa. Ajatuksena on myös pitää yllä kansanvalistusta, esimerkiksi liittyen eurooppalaisen kulttuurin estetiikkaan. Tämä ulottuvuus on nimittäin jäänyt sivuun nykyisestä kansallismielisestä toiminnasta.

Missä Kiukaan tavoittaa? Oletteko tänä vuonna tulossa millekään messuille tai osallistumassa muihin tapahtumiin?

Kevät on ollut enimmäkseen nettimyyntiä. Syksyn suhteen ei ole erityisiä suunnitelmia, mutta silloin on tarkoitus olla julkistamistilaisuuksia. Herttoniemen kaupunkitapahtuman yhteydessä olemme järjestäneet myyjäisiä, joissa Kiukaan kirjoja on saanut edullisesti. Lisäksi olemme parina edellisenä vuonna pitäneet myyntipöytää itsenäisyyspäivän kansallismielisessä konsertissa, ja niin on tarkoitus tehdä taas. Isoimmista tapahtumista ei ole vielä päätöksiä.

Kiitos haastattelusta, Timo Hännikäinen.

Kiitos.

Kiuas Kustannuksen internetsivut löytyvät osoitteesta www.kiuaskustannus.com.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit