Eurooppa Politiikka

Hallintovaliokunnan EU-puheenjohtajakokous pohtii eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän kehittämistä

Kokouksen pitopaikka, Pikkuparlamentti. Kuva Lumijaguaari / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Hallintovaliokunnan järjestämä EU-puheenjohtajakokous käsittelee syyskuun alussa EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan kehittämistä.

Eduskunnan hallintovaliokunta järjestää 9. syyskuuta Helsingissä EU:n jäsenmaiden parlamenttien ja Euroopan parlamentin LIBE-valiokunnan yhteisen turvapaikka- ja maahanmuuttoasioita käsittelevän kokouksen.

Kokouksessa käydään keskustelua Euroopan turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan nykytilasta, tulevaisuudesta sekä sen merkityksestä EU:lle.

Suomen ensimmäisellä EU-puheenjohtajakaudella 20 vuotta sitten hyväksyttiin Tampereen ohjelma, jonka tavoitteisiin kuului yhtenäisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän toteuttaminen. Kuluneiden vuosien aikana tavoitteen toteuttamiseksi on hyväksytty lainsäädäntöä, mutta jäsenmaissa sovellettavat normit ja käytännöt poikkeavat yhä toisistaan.

Erityisesti vuodesta 2015 lähtien on Eurooppaan Välimeren yli Afrikasta ja myös Lähi-Idästä suuntautunut lisääntynyt maahanmuuttopaine. Komissio on antanut lainsäädäntöehdotuksensa yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän luomiseksi, mutta ehdotusten käsittely on yhä kesken. Ei ole näköpiirissä, että muuttopaine olisi tulevina vuosina ainakaan vähenemässä, pikemminkin päinvastoin.

– Yhtenäisen ja tehokkaan eurooppalaisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan kehittäminen on olennaisen tärkeää jäsenmaiden ohella koko unionin ja sen tulevaisuuden kannalta. On myös tärkeää arvioida parlamentaarisella tasolla tulevien vuosikymmenten muuttovirtapaineita ja niihin vaikuttamista, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) sanoo.

Lisätietoa ja suora verkkolähetys kokouksesta on saatavilla eduskunnan EU-puheenjohtajuussivustolla www.parleu2019.fi

  • 24
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset