Kotimaa Maahanmuutto

Hallituksen ajama ulkomaalais- ja oikeusapulain höllentäminen etenee

Kuva Shutterstock.

Hallitus haluaa vahvistaa turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa.

Edellisen hallituksen aikana ulkomaalaislakiin ja oikeusapulakiin tehtiin muutoksia turvapaikanhakijoiden oikeusavun ja valitusaikojen osalta.

Avustajille säädettiin asiakohtaiset palkkiot ja palkkio turvapaikkapuhuttelussa läsnäolosta säädettiin maksettavaksi vain, jos siihen on erityisen painavia syitä tai avustettavana on alaikäinen lapsi. Valitusajat lyhennettiin 21 ja 14 päivään. Muutokset tulivat voimaan syyskuussa 2016.

Pääministeri Sanna Marinin vuonna 2020 virkaansa astunut vihervasemmistolaisen hallitus kirjasi jo toimikautensa alussa hallitusohjelman ”Osaava ja osallistava Suomi”, että turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa on vahvistettava.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että edellisen hallituksen tiukennuksia puretaan. Tällöin mahdollistetaan avustajan käyttö turvapaikkapuhuttelussa, otetaan käyttöön tuntiperusteiset palkkiot avustajille sekä yleiset hallinto-oikeudelliset valitusajat.

Hallituspuolue Vihreiden johtaja, sisäministerinä toimiva Maria Ohisalo iloitsee ulkomaalaislain ja oikeusapulain höllentämisen etenemisestä.

– Perustuslakimme velvoittaa, ettei ketään saa palauttaa hengenvaaraan. Siksi myös turvapaikkaprosessimme on oltava kunnossa, Ohisalo kirjoittaa blogissaan.

Lähteet Hallituksen esitys, Maria Ohisalon blogi.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit