Kotimaa Politiikka

Hallitus hajoitetaan arvopohjan takia – Sipilä valmis muuttamaan jopa hallitusohjelmaa uuden kasaamiseksi

Yhteisymmärrys hallitusohjelman ja maahanmuuton yksityiskohdista olisi ollut. EU-asioissakin olisi voinut päästä eteenpäin

Juha Sipilän mukaan yhteistyötä ei tule, koska hallitusohjelmaan on mahdoton kirjata kaikkea mitä eteen tulee. Täytyy olla samanlainen arvopohja ja luottamus, että kaikissa tilanteissa voidaan tehdä päätöksiä ja kompromisseja, jotta toimintakyky säilyy, tätä epäiltiin suuresti. Arvopohjassa oleva ero on kasvanut liian suureksi ja toimintakyvyttömyyden riski on liian suuri. Sipilä koki velvollisuutenaan todeta tilanne ja hakea toimintakykyistä ratkaisua.

Toimintatavat, Brysselistä johtaminen ja triotyöskentely

Halla-aho rakentaisi toimintatavan varapuheenjohtajiston ja puoluetoimiston varaan, mutta tämä ei kelvannut kokoomukselle ja keskustalle. Ministerivalinnoista Halla-aholla ei ollut esittää nimiä, mutta odotettavissa oli, että kaikilla ministerinimillä ei ollut luottamusta, Juha Sipilä arvaili.

Jatkossa kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmät jatkavat keskustelua. PS-ryhmä arvioi tilannetta huomenna klo 13.

Sipilä aikoo tavata presidentti Niinistön ja pyytää hallituksen hajottamista tavoitteena toimintakykyinen hallitus mahdollisimman nopeasti, sekä tarkasti hallitusohjelmaa noudattava hallituspohja. Pääministeri aikoo ottaa selvää, ketkä puolueet haluavat olla mukana, ja mitä hallitusohjelmasta tulisi muuttaa.

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan ratkaisu tehtiin yhteisymmärryksessä pääministerin kanssa. Kokonaisuus, hallitusohjelma ja arvot sekä toimintakyky ratkaisivat. Jokaisen luovuttamattomat ihmisoikeudet ja ihmisarvot ovat perusta yhteistyölle. Ihmisoikeusjulistus, perustuslaki ja hallitusohjelma on rakennettu niiden varaan. Kokoomus ei voi olla muussa hallitusyhteistyössä mukana, eikä kokoomus salli vihapuhetta tai syrjintää. Suomi on EU:n jäsen ja jakaa Euroopan unionin arvot ja pitäytyy yhteistyössä. Orpon mukaan tehtävä on edistää avointa suvaitsevaa yhteiskuntaa. Suomi on avoin ja kansainvälinen, hän toteaa.

Perussuomalaiset on eri puolue, mikä Jyväskylään meni, se muuttui johdostaan ja linjauksistaan, Orpo selvittää. Kolme keskeisintä seikkaa ovat ohjelma, arvot ja käytännön työ, joka ratkaisee. Eurooppa-politiikka on keskeinen asia, ja suomea tulee positioida eteenpäin yhteistyössä Euroopan unionia, yhteistä puolustusta ja integraatiota kehittäen.

Orpon mukaan Halla-aho korostaa vaikeasti hyväksyttävällä tavalla maahanmuuttoasiaa. Kokoomuksen politiikka on hänen mukaansa inhimillistä ja ihmislähtöistä politiikkaa, arvot ovat erilaisia.

Brysselistä johtaminen ei toimi, ja kokoomus sekä keskusta vaativat puheenjohtaja Halla-ahon läsnäoloa. He eivät omien sanojensa mukaan tiedä, onko perussuomalaiset puolueena toimintakykyinen. Orpo ja kokoomus tukee pääministeri Sipilää toimintakykyisen hallituksen rakentamisessa.

Sipilä lisää, että hallitusohjelma ja Halla-ahon omat ajatukset ovat ristiriitaiset. Arvopohjassa tulee tehdä ratkaisuja, puolustuksen kehittäminen ja integraation syventäminen on suunta, jota Halla-aho vastustaa. Ihmisyyden arvoa mitataan pakolaispolitiikalla ja maahanmuuton käytännön yksityiskohdissa. Olemme joutuneet venyttämään sitä pohjaa äärimmilleen. Nyt oli riski, että arvoeroa tulee lisää ja päätöksenteko menee mahdottomaksi, Sipilä jatkoi.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa