Kotimaa Politiikka

Hallitus käänsi takkia: osa Kela-korvauksista loppuu kokonaan, julkiset terveydenhuoltomenot kasvavat

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti maanantaina, että sote-ministeriryhmä on siunannut 64 miljoonan euron leikkauksen Kela-korvauksiin. Tämä tarkoittaa, että laboratoriotutkimusten, kuvantamisen, säde- ja sytostaattihoidon ja fysioterapian Kela-korvaukset poistettaisiin kokonaan. Lisäksi lääkärin vastaanoton Kela-korvaus leikattaisiin noin seitsemään euroon. Leikkaus tulisi voimaan jo ensi vuoden alusta.

− Julkisen terveydenhuollon jonot ja menot kasvavat, kun asiakkaat siirtyvät terveyskeskuksiin. HALIn kansalaiskyselyyn perustuvan arvion mukaan hallituksen esittämä leikkaus siirtäisi noin 14 prosenttia eli 460 000 lääkärikäyntiä terveyskeskuksiin. Tämä on valtava isku jo pandemian takia valmiiksi ruuhkautuneisiin terveyskeskuksiin, toteaa Hyvinvointiala HALIn terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause.

Leikkaus lisäisi julkisia menoja merkittävästi. Hyvinvointiala HALIn siirtymäarvion perusteella leikkaus aiheuttaisi veronmaksajille noin 20 miljoonan euron lisäkulut pidentyneiden hoitojonojen lisäksi.

− Kaikkia yksityisen terveydenhuollon palveluja, kuten gynekologiaa, ei ole kattavasti tarjolla terveyskeskuksissa. Jatkossa naiset joutuvat siis maksamaan terveydenhuollostaan yhä enemmän. Leikkaus iskee myös lapsiperheisiin ja ikääntyneisiin, jotka käyttävät paljon Kela-korvattua terveydenhuoltoa, Kause toteaa.

Kela-korvaukset ovat erityisen tärkeitä pienituloisille. HALIn kansalaiskyselynmukaan alle 35 000 euroa vuodessa tienanneista joka kolmas on käynyt yksityisellä viimeisen kolmen vuoden aikana. Pienituloisista 69 prosenttia vastusti Kela-korvausten lakkauttamista.

− Hallituksen päätös pahentaa terveydenhuollon eriarvoisuutta. Yksityisen terveydenhuollon laaja palveluvalikoima ja nopea hoitoon pääsy jäävät suurituloisille. Pienituloiset joutuvat tyytymään terveyskeskusten pitkiin jonoihin, Kause varoittaa.

− Ennen aluevaaleja parlamentaarinen työryhmä totesi, että Kela-korvauksia voidaan uudistaa vasta sen jälkeen, kun hyvinvointialueet ovat saaneet toimintansa käyntiin. Myös hallituksen piiristä todettiin ennen aluevaaleja, ettei Kela-korvauksia pidä lakkauttaa. Hallituksen päätös on surullinen luku suomalaisen terveydenhuollon historiassa, Kause päättää.

Näin leikkausten kustannusarvio laskettiin:

Valtion suora budjettisäästö 64 miljoonan Kela-korvausten leikkauksella on noin 43 miljoonaa euroa, koska Kela-korvaukset rahoitetaan 67-prosenttisesti valtion kassasta. Kun lääkärikäynnin kustannus veronmaksajille terveyskeskuksessa on noin 135 euroa, niin 460 000 käynnin siirtymä aiheuttaisi yli 62 miljoonan euron lisämenot lisääntyneiden terveyskeskuskäyntien kautta. Kokonaisuutena leikkaus aiheuttaisi veronmaksajille noin 20 miljoonan euron lisäkulut (43M€- 62M€= – 19M€) pidentyneiden hoitojonojen lisäksi.

27 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Koko SOTE on vain puolueiden rustaama pyramidihuijaus, jossa terveydenhuoltosektorista puhalletaan rahat kuten eläkerahastoistakin. Vm. on niin paljon täppiä, että rehellisinkin luikuri aina alteisiinpiin poliitikoihin saakka hierovat käsiään niin, että savu nousee. Ja kun viimeisinkin sotien veteraani kuulee ”viimeisen iltahuudon” niin hänen arkulleen ei ehditä edes hiekkaa läjäyttää kun kyseisen järjestön varat solahtavat kuin hyvin toimiva suoli matuille, jotka ovat taistelleet rystyset kovina ohi naisten ja lasten.

Mitä tulee vielä SOTE:en ja uuteen maakunta -kaukaloon niin tuosta moolokin kidasta jaetaan vielä puoluetukiakin niin kuin pelkkä järjen puute ei riittäisi.

KELA:n kaikki tuet tulevaisuudessa kunhan poliitikot, hallitus ja eduskunta saavat kaikki mielensä mukaiseksi. Tullaan kyseisen puljun tarjonta suuntaamaan vain erirotuisille ”väliinputoajille” ja virheettömästi suomea haastavat joutuvat etsimään killinkinsä aivan itse, josta tietenkin viedään veroa rumanlaisesti ”väliinputoojien” elämän turvaajaksi.

Eikä tämä kaikki toimi ilman jyrkkää virkavltaa, joka hoitaa nälkäisten ja vihaisten ”rasistien” ja ”vihaa yhteiskuntaan levittävien” härmäläisten suporasukaiseen kopittamiseen.

ike

Tuli vaan mieleen että Suomenkielen opetukseen tulisi kiinnittää enemmän huomiota se on selkeän ajattelun perusta Suomessa, muuten puhumme kohta kuin Latekoe Oulun valtuustossa ja ymmärtäminen sukeltaa samalle tasolle, myös Suomalaisilla.

Näkökulma

Lääkärissäkäynnin Kela-korvaus on merkityksetön. Kävin eilen yksityisellä silmälääkärillä ja sen Kela-korvaus oli pienempi kuin toimistomaksu.

Rudi

Ei tuo kelakorvausten poistaminen yksityisiltä vähennä niillä käyntiä, se kelakorvaus kun on ollut varsin pieni muutoinkin. Kyseessä on ollut lähinnä periaatteellinen vastaantulo heille jotka eivät kuormita julkista terveydenhuoltoa, ja maksavat veroillaan myös muiden terveydenhuoltoa siellä julkisella puolella. Eli ei tule ruuhkauttamaan julkista yhtään entisestään.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Rudi
Mummo

Kun viime 3 milj. Sote sössittiin tahallaan Atk,- ohjelmiin, tänä oli nähtävissä. Äiti, kohta 79 v. 2:s syöpä, hienosti 3 piikkiä +influp. Yhä prkl. elossa ja koko p….n maksanut itse; omalla työllään!, rakentanut järjestelmän; jonka pitäisi auttaa… 👺

Minä. Yhteiskunnan omalla tavallaan kelkasta pudonnut alle 60v.mummo; tulen olemaan jollakin tavalla kusisen korruptiovaltakoneiston kieroutunut pultti, se ruuvi joka hiertää elitistiä, hyväosaista, nuorta, vanhaa, pelkuria ja tyhmää ytimiensä juurista saakka.
Joka kokee kipua, vanhenee ja kuolee.

Millaiseksi ihmiseksi haluat kasvaa……

juu

Itsestäni voin vaan kertoa.
Saatan menettäää asunnon ja sitte on mun elämä hyvin pitkälti ohi.
Kun vertaa itseensä muihin vaikka ukrainalaisiin, niin tuntuu kuin ois tyhmä sössöttöjä.
Mutta en mä silti pärjää ilman asuntoa.

Ilkka Forsten

Mitkä seikat asunnonmenetykseesi on vaikuttamassa ?

Hh1488

Onneks mamut saa ilmaiset matkaliput ja terveydenhuollot yms.. Suomalaiset eivät tarvitse mitään. Mitä nopeemmin kansa vaihtuu sitä parempi

harjaa talos

”Mitä nopeemmin kansa vaihtuu sitä parempi”
– Niin, parodiaa on monenlaista – sillä niin suhteista että tavoitteista …
https://worldpopulationreview.com/country-rankings/average-iq-by-country

Kainuunkonkari

No täytyyhän suuret ikäluokat tyhjentää, että perintöverot saadaan ulosoton ja pakkohuutokauppojen kautta ”kavereilta” ja kurjistaminen etenee, kun pääomia kasataan pilkkahintaan. Jos on niin tyhmä, että äänestää vasemmistoa, on kipeät leikkaukset toreilla ja nukutusmäärärahojen poiston kautta sairaaloissa uutta normaalia.

murre riepunen

Vihreään loikkaan valmistautuva maailman yksi vauraimmista maasta voi hyvin sanoo Ylen toimittelija, tiukkaan vekkhameeseen sulloutuneena, samalla kuitenkin tölmäsee spedeä, jonka seurassa hänen ystävänsä tunsi olonsa kiusaantuneeksi.

Ilkka Forsten

METOO ilmiö oli jo kuollut ja kuopattu, kunnes muuan Anita Leiristo keksi että sillä saa lisäpisteitä muistelmilleen, ja niin löytyi kuin taikaiskusta kasa muitakin kopeloituja. Lieneekö ihan sattuma että kuolleen henkilön perään on hyvä huudella, kun tietää ettei tule enää todisteita joilla kumota höpinät.

Anita Leiristo teki itsestään minun silmissäni pellen jo aikapäiviä sitten, kun hän totisella naamalla esitti TV lähetyksessä ettei kenenkään tarvitse olla työtön, menee vaan aamulla töihin, niin hänkin tekee, se on hyvää terapiaa…

Ilkeämieliset tietävät kertoa, että Anitalla oli tapana jo kouluaikona istua rehtorin pöydän kulmalla jalat mukavasti aseteltuna, kysellen josko voisi tehdä vaikka pikku palveluksen että numerot paranisivat. Hihi hihi hii, onpas setä tuhma hihi hii..

Kaikki parturikampaajat ei ole huor****a, mutta toisaalta ei kaikki huor*****n ole parturikampaajia.

Hoidetaanhan

Hoidetaanhan matut ilmatteeks?

jari vuori

Ilman muuta, noillahan on eri hoitokäytävä.

harjaa talos

Käytännössä huomattu. mm TAYS/Akuta. yli kymmenen suomalaista istuu odottamassa – itsekin alun kolmatta tuntia, kun portaita astelee alas kolme nuorta n..kerisälliä naureskellen ja menevät suoraan eräästä portaiden viereisestä ovesta vastaaotolle ilman mitään odottelua.

Nestori Lundahl

Suomen sote-politiikan kulmakivi: Mummot ja vaarit multiin, rahat poikakultiin!

Zardex

Sanotaankohan niitä edes pojiksi nykyään.

X

Ei julkiset menot mihinkään kasva, ei siellä saa hoitoa nytkään, miksi saisi myöhemminkään. Tulee vaan enemmän säästöä minkä voi sitten lahjoittaa Afrikkaan.

ike

Olisikohan nyt viimeistään aika karsia noita toisarvoisia kustannuksia. Kaikki tiedämme mitä ne ovat, liittyy maahanmuuttoon ja kehitysapuun. No tuskin tapahtuu tämän hallituksen aikana. Alkaa olla jo kiire saada tämä hallitus kaatumaan.

Kata

Köyhät kyykkyyn sanoo sosialistihallitus..jopa syöpää sairastavat.Jonot kasvaa julkisella ja tauti todetaan liian myöhään…so what?
Antasko jutta yhtään helpotusta suomalaisille tai tytti tappura?Ai ei, no sitte…jäädään hankeen jäätymään.
Hyvinpahoinvointikeskuksia syntyy…tyytymättömyys kasvaa jonojen myötä mutta oma kansa ensin ajattelu on vahingollista…voi sirselinsurseli!

Jone

Täh, Eihän pienituloiset ei ole tähänkään asti käyneet yksityislääkäreillä, ei ole varaa eikä vakuutuksia. Jos surituloisetkaan ei enää pysty siellä käymään, niin kannattaisko ykityisten lääkäriasemien katsoa peiliin ja alentaa hintoja.Miksi se on aina valtio tai kela jonka pitäisi kaikki maksaa? Maahanmuuttajia ei tietenkään lasketa, he voivat luonnollisesti edelleen käydä ilmaiseksi Mehiläisessä, maksoi mitä maksoi veronmaksajille.

Kaikki pois vaan

Aivan, minä ole sitä mieltä että KELA-korvaukset saisi lopettaa 100%:sti. Ne jotka käy yksityisillä, ne maksaa kokonaan omat hoitonsa. Ja ne jotka käy yhteiskunnan palveluissa, ne saa ne ilmaiseksi. Eikä niinkuin nyt että jokainen käynti maksaa 46e.

Tuumailija

Tähän se sote tähtää, ”ulkoistetaan” yksityisille ja samalla maksetaan moninkertaisesti se mitä normaalissa terveyskeskuksessa.
Jos menee tai saa lähetteen ”alihankkijalle”, maksaa se 95€, josta kelan osuus on se 46€, loppu sataa ”alihankkijan” laariin ja he vielä laskuttavat siitä ”palvelusta” kuntaa erikseen omalla tariffilla.
Kaikkein härskeintä on se, että esim. Pihlajalinna toimii kunnallisissa tiloissa, kuntalaisten maksamilla välineillä ja laskuttavat siitä niin asiakasta kuin kuntaa, omat kulut 0.

Sotehan on puhdas Ponzi huijaus, sen aiheuttama lisälasku ei pysähdy 4.miljardiin. Ainoastaan osakkeenomistajat (paljon ministereitä, kunnallispoliitikkoja yms.) saavat hyvän tuoton ja ilmaisen terveydenhuollon, samaan aikaan köyhdytetään ”velvoitteella” kuntaa ja imetään sen kassa tyhjäksi tyhjää vastaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Tuumailija
Yksityiset toppin

Eikä tämä ole edes pahinta. Meneppä Coxaan niin sinä maksat lonkastasi sen 3500/kpl ja coxa lähettää kunnallesi sen 42 000e laskun. Syö pienen kunnan rahat kerralla. Ja sen jälkeeen muut korjausleikkauksia odottavat odottaa… Rahan puutteen sijaan kerrootaan ”pitkät jonot”. Ja jos siihen kuntaa tulee esim. sydämensiirtoa tarvitseva henkilö niin yliääkäri soitttaa kunnanjohtajalle ja kysyy että löytyykö lisää rahaa vai pisteäänkö jonoon?

Tämän se yksityinen on aiheuttanut. Yhteiskunnan palveluihin tarkoitetut rahat menee yksityisille ja kokoomuslaiset huutaa kuorossa että ”yhteiskunnan järjestelmä on tehoton ja kallis”.

Tuumailija

Ja laskutushan ei ole realiaikaista, yksityiset ”jemmaavat” laskutusta maksimiajan ja kun uusi kieros tulee vanhan sopimuksen päättyessä, he laittavat pöydälle uuden (huonomman) sopimuksen ja loppulaskun viimeiseltä 3 vuodelta vierekkäin.
Joko teet lehmänkaupat tai maksat muutaman miljoonan joka erääntyy välittömästi. Tällaisia laskuja ei isotkaan kunnat kestä, eikä tästä ole puhuttu juurikaan ”mediassa”.

Hiljalleen ajetaan kunnallinen toimi alas ja saadaan amerikan mallinen vakuutusperustainen ”terveydenhuolto”. Sehän tiedetään kuka/ketkä tätä businesta hallinnoi ja siitä on humanismi kaukana.
Tuubi on täynnä videoita, joissa eurooppaan tulleet amerikkalaiset ihmettelevät ettei sairaalassa käynti maksa kuin sen 100€ saati lääkkeet á 20€ ylöspäin. Amerikoissa vaikka on vakuutus, niin sairaalassa käynti voi olla minimissään 1000 dollaria ja päälle satojen dollarien lääkkeet. Tästä on otettu päältä vak. yhtiön osuus pois. Siksi siellä väki kelkkoo omilla autoilla sydäninfarktipotilasta sairaalaan, koska pahimmillaan ambulanssin maksu on 4000 dollaria.
Synnytyssairaalassakin on erikseen lapsenpitopalkkio, joka veloitetaan siitä kun kätilö pitää lasta sylissään syntymän jälkeen.

Sairausvakuutus maksaa amerikoissa alimmillaan 400 dollaria kuukaudessa ja euroopassa alimmillaan 20€/ vuosi.

Mutta tätähän se suomalainen hyvinvoiva vihervasemmistolainen haluaa tännekkin ja hyvällä alulla on.

Rudi

Alkoi oikein kiinnostaa tuo viestisi alkuosa. Voitko kertoa missä on tälläistä ”jemmaamista” tapahtunut ja sen myötä laskutuskiristystä?

Rudi

Summat puutaheinää. Lonkkaleikkauksen hinta on 10.000 euron kahta puolta riippuen missä tehdään. Coxassa vain jonkin verran kalliimpi kuin julkisilla tehtynä keskimäärin. Coxaa julkinen käyttää lähinnä sen kapasiteetin vuoksi, sillä siellä kyetään tekemään tuhansia leikkauksia vuodessa.