Kotimaa Politiikka

Hallitus tappeli Suomen vastuista EU:n ajauduttua talouskriisiin – vain kaksi ministeriä kannatti solidaarisuuden lisäämistä

Kuva Pixabay.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja EU-ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) olisivat halukkaita osoittamaan solidaarisuutta lisäämällä Suomen osuutta Euroopan unionin taloudellisessa taakanjaossa.

Iltasanomien mukaan Suomen hallituksen sisällä on ollut merkittävää eripuraa ja vähintäänkin kovasanaista keskustelua Suomen osallistumisesta eurobondeihin ja kriisipakettiin.

Jopa 500 miljardin tukipakettien tavoitteena olisi pelastaa lähinnä Italian ja Espanjan talous, ja Iltasanomat kertoo asiasta järjestettyjen kokousten olleen lähinnä riitelemistä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja EU-ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) olisivat eritoten olleet halukkaita osoittamaan solidariteettia EU-jäsenmaille ja lisäämään Suomen osuutta taloudellisessa taakanjaossa. Asiasta ei kuitenkaan saatu hallituksessa päätöstä aikaan muiden vastustettua.

Kannatukseltaan Suomen suurimman puolueen, Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo Ohisalon suhtautumisen solidariteettiin noudattelevan vihreiden yleistä linjaa.

– Vihreät ei ole varsinainen hörhöpuolue, joka tekisi mitä sattuu. Vihreiden toiminta on päinvastoin erittäin johdonmukaista ja 100% ennustettavaa: jos jokin asia on Suomelle haitallista, vihreät kannattaa sitä, Halla-aho muistutti.

Halla-aho myös pohtii, miksi Ohisalo kannattaa vaihtoehtoa, joka toteutuessaan siirtäisi jopa kymmeniä miljardeja suomalaisten veronmaksajien varoja Etelä-Euroopan maille.

– Tämä on äärimmäisen kiinnostava ja mahdollisesti psykiatrian alaan kuuluva kysymys. Siihen ei saa kysymällä vastausta. Vihreä maailma on ikään kuin normaalin maailman peilikuva: hyvä näyttää pahalta ja paha hyvältä, perussuomalaisten puheenjohtaja totesi.

Yhdeksän vuotta sitten Michael Hüther, yksi Saksan johtavista taloustieteilijöistä kritisoi voimakkaasti ajatusta, että euroalue laskisi liikkeelle yhteisiä joukkovelkakirjalainoja kasvavan valtionvelkakriisin hoitamiseksi.

– Tämä tarkoittaisi luopumista kansallisesta finanssipolitiikasta, Saksan talousinstituutin johtaja sanoi. Tällaiset joukkovelkakirjalainat toimisivat negatiivisena kannustimena ja palkitsisivat eteläisen Euroopan maita budjettikurin puuttumisesta.

Euroopan unionin kannattajat kokevat nyt koko EU:n ja eurojärjestelmän kohtalon olevan vaakalaudalla. Siksi myös Hüther on muuttanut mieltään.

– Kyse on [EU:n] elämästä ja kuolemasta, Financial Times kertoo taloustieteilijän todenneen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa