Kotimaa Talous

Hallituspuolueissa halutaan vapauttaa työmarkkinat ulkomaiselle työvoimalle – PS tyrmää

Kuva Pixabay.
Perussuomalaiset tyrmää työvoiman tarveharkinnan poiston, jota osa hallituspuolueista tukee.

Perussuomalaiset kertoo tiedotteessaan vastustavansa sitä, että pikkuhiljaa hallituksen johdolla – ja jopa vasemmiston tuella – Suomesta ollaan poistamassa työvoiman tarveharkinta. Muiden kuin EU- ja ETA-maiden kansalaiset kuuluvat tämän tarveharkinnan piiriin, jossa arvioidaan, onko henkilölle tarpeellista antaa työlupa Suomeen.

”Perussuomalaiset näkee, että tarveharkinnan poisto tulisi aiheuttamaan pysyvän kanavan laittomalle siirtolaisuudelle, sillä myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneisiin sovellettaisiin tätä käytäntöä. Laittomasti maahan jääviä tulee olemaan tuhansia, ja näiden henkilöiden siirtäminen halpatyömarkkinoille johtaisi valtaviin tulonsiirtoihin veronmaksajilta siirtolaisten kustannuksiin. Vaikka yksi henkilö olisi matalapalkkaisessa työssä, taloudellinen huoltosuhde kuitenkin usein heikkenee, jos perhe on mukana Suomessa,” tiedotteessa todetaan.

Tarveharkinnan poistaminen johtaisi kahden kerroksen työmarkkinoihin, joista toista ei koskisi normaali palkanmuodostus.

”Vaikka tämä lieneekin suurpääoman edunvalvojien unelma, vaadimme, että asiasta käydään laajempaa ja perinpohjaista keskustelua,” tiedotteessa painotetaan.

Tarveharkinnan poistamiselle ei perusteita

Tarveharkinnan poiston tärkeyttä on perusteltu muun muassa työvoimapulalla.  Perussuomalaisten mukaan perustelu ei ole kestävä, sillä ”pätevä työntekijä saa kyllä Suomeen työluvan, mikäli alalla on työvoimasta pulaa ja paperit ovat kunnossa”. Puolue vaatiikin, että asiantuntijoiden ja muun muassa todellista taloudellista lisäarvoa tuovien yrittäjien lupaprosesseja tulee edelleen sujuvoittaa.

”Harhautus, että tarvitsemme valtavasti työvoimaa ETA-alueen ulkopuolelta, on loukkaava suomalaista duunaria kohtaan. Vastaus työmarkkinoiden murrokseen ei voi olla halpatyövoiman kuskaaminen maahan, vaan suomalaisten koulutus. Perussuomalaiset haluaa myös muistuttaa, että Suomessa on jo nyt valtava määrä työttömiä maahanmuuttajia, joilla on oleskelulupa. Heidän työllisyystilanteensa ei ole parantunut, vaikka työvoimapulalla on uhkailtu vuosikymmenet,” puolueen tiedotteessa todetaan.

Paperittomien halpatyömarkkina on turvallisuusriski?

Perussuomalaiset kertoo vastustavansa jyrkästi kehitystä, jossa Suomesta tehdään maailman sosiaalitoimisto turvallisuuden kustannuksella: ”Kuten on käynyt ilmi, viranomaisilla ei useinkaan ole mitään tietoa siitä, mistä turvapaikanhakijat tulevat, mitä he ovat tehneet, ja mitä he aikovat tehdä. On selvää, että tällaisten henkilöiden jääminen Suomeen työn kautta on turvallisuusriski.”

Työsuhteita saatettaisiin tekaista keinona jäädä Suomeen: ”Kuinka moni tekaisisi suhteillaan työsopimuksen? Kuka näitä tarkastaisi?”

Muutettu 17.9 klo 23:54 Hallituspuolueista kokoomus on ajanut aloitetta

  • 282
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset