Kolumnit

Hallituspuolueista on turha hurskastella merilappilaisille

Lapissa on puhuttu noin viikon verran Meri-Lapin kuntien (Kemi, Keminmaa, Simo ja Tornio) päätöksestä ulkoistaa terveyspalvelunsa yksityisen terveyspalvelufirma Mehiläisen kanssa perustettavalle yhteisyritykselle. Kenellekään en moista suosittelisi, mutta hallituspuolueissa on turha asiasta hurskastella.

Meri-Lapin kunnat siis ulkoistavat palvelunsa. Kyse ei kuitenkaan ole ns. ideologisesta ulkoistamisesta, eli ulkoistamisesta siksi, että uskottaisiin yksityisen tuottavan palveluita tehokkaammin ja paremmin. Kunnat ulkoistivat palvelunsa, koska hallituksen sote-uudistus on asettanut Meri-Lapin palvelujen tulevaisuuden kyseenalaiseksi. Tai oikeammin olisi selvää, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin keskussairaalasta tulisi lähinnä terveyskeskustason laitos. Luomalla yhteisyritys ja tekemällä sen kanssa pitkä sopimus voidaan palvelut turvata sopimuskaudeksi sote-uudistuksesta huolimatta.

Hallituksen sote-uudistuskaavailuissa on vain yksi voittaja: yksityiset terveysfirmat. Ne voittavat joka tapauksessa ja aina. Meri-Lapin päätös tietysti hyödyttää Mehiläistä. Mutta mikäli hallituksen sote-uudistus valinnanvapauksineen olisi toteutunut, olisivat yksityiset firmat pärjänneet silti. Nyt käy niin, että Meri-Lapin vahvin terveysfirma on kyseinen kuntien ja Mehiläisen yhteisyritys, ja suunniteltu Lapin maakunta tai muut yksityiset tuskin pystyvät sen kanssa kilpailemaan. Muualla Lapissa taas ei tiedetä, miten valinnanvapaus toteutetaan ja rahoitetaan, miten maakunnan palvelut järjestetään jne. Tässä mielessä Meri-Lapin tie on jopa ennustettavampi kuin ”ruodussa” pysyneiden kuntien, ja päätös näyttää ymmärrettävältä.

Keskustan varakansanedustaja, Paavo Väyrysen paikalla eduskunnassa istuva Mikko Kärnä riensi tietysti kommentoimaan Meri-Lapin päätöstä yleisellä tasolla. Kuta kuinkin Kärnän kritiikki kohdistui siihen, kuinka veronmaksajien rahat nyt valuvat kansantaloudesta ulos. Kas kun Kärnä ei ole käynyt peilin edessä aiemmin, sillä hänenkin useita kertoja puolustamansa uudistus valinnanvapauslakeineen tarkoittaa juuri veronmaksajien rahojen valumista kansainvälisille firmoille koko maassa. Kärnä myös ennustaa, että Meri-Lapin terveyskulut kasvavat, kun Mehiläinen saa laskuttaa veronmaksajia. Tämä oli muuten välillä hallituksenkin sote-mallin vika, välillä taas hallituksen mallissa yksityisille maksettaisiin asiakkaista könttäsummia, jolloin ihmisiä ei kannattaisi hoitaa. Ja aina Kärnä on hallituksen mallia puoltanut, mitä nyt on kerennyt vegaanimajoneesia tai muita tärkeitä kysymyksiä käsittelemästä.

Sinänsä Kärnän huomiot ovat oikeita. Ne ovat vain olleet läsnä koko ajan, ja ovat vieläkin, koskien hallituksen sote-uudistusmallia ja valinnanvapautta. Siksi hurskastelu on turhaa. Hallitus on itse aiheuttanut Meri-Lapin päätöksen. Kuntien päättäjät ovat valinneet kahden pahan väliltä, ja nyt he ainakin tietävät, millainen paha heitä odottaa. Toivottavasti merilappilaisten kapina kaataa koko uudistuksen, jotta päätös ei olisi ollut meidän muiden kannalta turha.

Akseli Erkkilä
Kansalaispuolueen asiantuntijajäsen

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit