Kolumnit

Hampuri on peittynyt mustaan savuun

Kun samassa paikassa ja samaan aikaan järjestetään useita mielenosoituksia, joista osa pyrkii väitetysti toimimaan rauhanomaisesti ja toinen osa taas vähemmän rauhanomaisemmin, on loogista, että tapahtumien kulkua seuraava virkavalta varautuu tulevaan korkeimman valmiustasonsa mukaisesti. Parhaillaan on menossa eilen 7.7. alkanut G20-maiden huippukokous Saksan Hampurissa ja samaan aikaan äärimmäisen lievästi ilmaistuna mellakoidaan väkevästi. Paikalla on arvioiden mukaan 20 000 poliisia – osa virka-apuna jopa Itävallasta saakka – ja tämäkään määrä ei meinaa riittää pitämään tilannetta aisoissa. Palavista autoista ja jätekasoista nouseva sankka savu vallitsee ilmatilaa huomattavassa osassa kaupunkia.

Saamme todistaa sekä ihailla vasemmistoanarkistisen mielenmaiseman dynamiikkaa puhdasverisimmillään. Anarkistin mielestä poliisiviranomaisen pitäisi katsoa kiltisti vieressä, kun mellakoitsijat päättävät toteuttaa itseään sytyttämällä henkilöauton tuleen, tunkeutumalla sisään kulutushyödykemyymälään tuhoten sen täysin tai ihan vain yksinkertaisesti heittelemällä kohti mainittuja viranomaisia kaikella käden ulottuvilla olevalla irtaimistolla. Mikäli poliisi vastaa tähän voimankäytöllä, kuten projektiiliaseella, pampulla tai etälamauttimella, alkaa anarkisti vollottaa silmät vereslihalla, kuinka häntä ollaankaan taas jälleen kerran kohdeltu kaltoin autoritaarisen väkivaltakoneiston toimesta.

    ”Mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Andreas Blechschmidt puolestaan kritisoi poliisien pampunkäyttöä, kertoo uutistoimisto AFP.
    – Poliisin olisi pitänyt reagoida suhteellisesti… Se (pampun käyttö) ei ollut tarpeellista. Moni on loukkaantunut, Blechschmidt kertoi N-TV:lle.”

Kaikille mielenosoittajille – niin mellakoitsijoille kuin niille väitetysti rauhanomaisin aikomuksin liikkellä oleville – elimellistä on itsesuojeluvaiston totaalinen puute, joka on epäedullista erityisesti jälkimmäiselle ryhmälle. Kuten alussa totesin, poliisi suhtautuu kategorisesti kaikkiin Hampurissa tällä hetkellä liikkellä oleviin mielenosoittajaryhmiin korkeimman valmiustasonsa mukaisesti, vaikka niiden agendat poikkeaisivatkin toisistaan.

Poliisin agenda on yksiselitteisesti järjestyksen valvonta, rikollisuuden ehkäisy ja omistusoikeuden suojelu. Koska anarkisti ei ymmärrä, että tällaisia asioita ylipäätään tulisi puolustaa ja hän sen sijaan hyökkää niitä vastaan, kokee hän poliisin agendan ja siitä johdetun toiminnan olevan hänen itsensä vastustaminen.

Terveen itsesuojeluvaiston puutetta edustaa myös se, jos istuu vaikkapa vain viattomasti kadunkulmassa pitelemässä sylissään kapitalismin vastaista iskulausetta sisältävää kylttiä, kun vieressä mustiin vaatteisiin naamioitunut hyypiö valelee polttonestettä henkilöauton päälle ja raapii tulitikkua. Kukin mielenosoittaja saa syyttää mahdollisesta ”kaltoinkohtelustaan” vain ja ainoastaan itseään, eli itsesuojeluvaiston puutetta ja niin ikään olematonta tilannetajua.

Tälläkin hetkellä sadat tuhannet hampurilaiset ovat olematta tekemisissä poliisin kanssa millään tavalla, koska heitä on siunattu terveellä järjellä, joka pitää heidät kodeissaan. Ei tule iskua pampusta tai säpsäytystä etälamauttimesta. Hyvin yksinkertaista. Osa heistä sen sijaan pohtii tällä hetkellä aivot kipunoiden vakuutusyhtiössä asiointia heti arjen jälleen koittaessa.

Tällä hetkellä minua kiinnostaa paljon enemmän G20-kokouksen ympärillä tapahtuva mellakointi, silmitön irtaimiston tuhoaminen ja mahdolliset henkilövahingot kuin itse kokouksen ”asiasisältö”, joka on hyvin pitkälti ympäripyöreää liturgiaa vailla esimerkiksi minkään valtakunnan konkreettista ja sitovaa toimenpideohjelmaa terrorismin kitkemiseksi. Mellakoitsijat ovat kaiketi saavuttaneet osan tavoittaneensa, mikäli oletetaan, etten ole ajatuksineni ainoa.

Minua kiinnostaa tietää mm. se, miten parhaillaan meneillään oleviin tapahtumiin osaton hampurilainen yrittäjä jatkaa elämäänsä ja elinkeinonsa harjoittamista maanantaina, kun hänen omistamansa liikeyritys on oheisen kuvan mukaisessa kunnossa.

Syvät osanottoni. Te, rehelliset ihmiset, ette ansainneet tätä. Ennustan, että G20:n kaltaisten huippukokousten halukkaat järjestäjäkaupungit käyvät jatkossa vähiin, mikäli sen vanavedessä alkaa säännönmukaisesti seurata vasemmistoanarkistisen terrorismin aalto.

Niin ikään ennustan lyhyemmällä aikajänteellä, ettei osanottoja kokemaanne menetykseen heru yhdeltäkään G20-kokoukseen osallistuvalta valtionpäämieheltä tai -naiselta. Sehän on vain materiaa. Sehän on vain elinkeino.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit