Eurooppa Rikos

Hampuri: Tuomiosta huolimatta somalimerirosvot vapaana

Kuva J. Hutsch / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
Somalimerirosvot kaappasivat pääsiäismaanantaina 2010 saksalaisen rahtilaivan Somalian rannikolla. Tästä teosta Hampurin maakuntaoikeus tuomitsi vuonna 2012 yksitoista somalimerirosvoa. Viisi ja puoli vuotta myöhemmin karkotuspäätöksestä huolimatta osa somalimerirosvoista elää edelleenkin Hampurissa vapaina miehinä.

Kaappaus alkoi vuoden 2010 pääsiäismaanantaina aamupäivällä. Hampurilainen rahtilaiva ”Taipan” oli matkalla Somalian rannikolla, kun kapteeni huomasi nopeasti lähestyvän moottoriveneen tutkassaan. Pian heille selvisi, että piraatit olivat huomanneet heidän laivansa.

Edes laivan 156-metrisen laidan ympärille kiedottu nato-lanka ei estänyt piraatteja pääsemästä laivaan. Kapteeni soitti varustamoon Hampuriin, joka hälytti EU-merivartioston ”Atalanta”-aluksen apuun.

Miehistö kätkeytyi kannen alle

Laivassa on hätäsuunnitelma kaappausten varalta. Kaikki koneet sammutetaan, jotta piraatit eivät voi jatkaa matkaa. Tämän jälkeen miehistö kerääntyy kapteenin johdolla kannen alle ikkunattomaan huoneeseen, jossa on teräsovi. Hermostuneisuus on suuri, kun he kuulevat piraattien lähestyvän.

-Täällä ammutaan, kertoo kapteeni varustamolle radiolla. Tämän jälkeen yhteys ulkomaailmaan katkeaa. Neljän tunnin ajan miehistö on huoneessa ilman yhteyttä ulos tai tietoa ulkomaailman tapahtumista. Sitten eräs hollantilainen sotalaiva rientää Taipanin avuksi. Ensin laivasta lähetetään helikopteri ampumaan Taipanin komentosiltaa. Tämän jälkeen hampaisiin asti aseistetut joukot valtaavat aluksen piraateilta muutamassa minuutissa. Somalimerirosvot vangitaan ja miehistö päästetään vapaaksi piilostaan.

Hampurin maakuntaoikeuden prosessi

Vangitut somalimerirosvot toimitetaan Hollantiin, josta heidät luovutetaan Saksaan. Oikeudenkäynnit ovat Hampurissa. Tämä on ensimmäinen kerta 400 vuoteen, kun Pohjois-Saksassa käydään oikeutta merirosvoja vastaan.

Vuonna 2012 tuomiot valmistuvat ja tekijät saavat kahdesta seitsemään vuotta ehdotonta merirosvouksesta ja kiristysmielessä toteutetusta vapauden riistosta. Jo tutkintavankeusaikana käsitellään ensimmäistä karkotusta. Eräs tekijöistä vastustaa pakkopalautusta oikeuden edessä, koska pelkää henkensä puolesta. – Somalia on helvetti, mies kertoo oikeudelle ja vaati turvapaikkaa.

Viisi piraattia elää vapaana Hampurissa

Piraateista viisi on matkustanut vapaaehtoisesti takaisin Somaliaan ja yksi Ruotsiin, ja loput viisi elävät edelleenkin Hampurissa vapaina miehinä. Pakkopalautukset eivät ole Hampurin senaatin mukaan mahdollisia.

Kaikilla piraateilla on lainvoimaiset karkotuspäätökset, joista on valitettu, mutta valituksia ei ole vielä käsitelty. Kaksi piraateista on hakenut Saksalta oleskelulupaa, joka perustuu olemassa oleviin perhesiteisiin maassa. Viidennen somalin karkotuspäätös on lainvoimainen, mutta sitä ei ole viety loppuun.

Ei passia eikä lentoyhteyttä

Yhdelläkään piraateista ei ole laillista matkustusasiakirjaa eli passia, koska Somalian suurlähetystö Saksassa ei toimita passeja. Lisäksi Hampurista ei ole sopivaa lentoyhteyttä Somaliaan.

Nämä viisi piraattia nauttivat edelleenkin samaa perusturvaa kuin kaikki pakolaiset Saksassa. Kaksi heistä asuu yhteismajoituksessa ja kolme yksityisasunnoissa. Onko kukaan heistä suorittanut mitään kouluja tai kursseja oleskelunsa aikana, sitä ei Hampurin senaatti osaa kertoa. Heidän asiakirjoihinsa ei ole tehty mainintaa koulutuksesta.

Myös kysymykseen uusista rikoksista senaatti vastaa hyvin varoen. Senaatin tiedossa ei ole piraattien saamia uusia rangaistuksia tai heihin kohdistuneita poliisin esitutkintoja.

Lähde: Focus

  • 177
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset