Kotimaa Maahanmuutto

Hätämajoituksesta Nuuksiossa vakavaa haittaa ympäristölle

GMaps


GMaps
GMaps

Asukkaat ovat kertoneet ahdistavista häiriötilanteista julkisissa kulkuvälineissä. Osa näistä on kohdistunut lapsiin, nuoriin tyttöihin. Alueen lapset kulkevat vaaralliseksi luokitellun koulumatkan julkisilla kulkuvälineillä.


Nuuksion Siikajärven asukasyhdistys

TIEDOTE 14.12.2015
Julkaisuvapaa

Mediassa on julkaistu uutisia koskien Espoon Siikajärven hätämajoituskeskuksen jätevedenpuhdistamon toimintaa. Siikajärveläisten huoli ympäristöstään ei koske ainoastaan keskuksen jätevesien käsittelyä. Luvaton rakentaminen ja turvallisuus ovat viime aikoina puhuttaneet alueen asukkaita. Ihmetystä on herättänyt myös viranomaisten säädösten vastainen toiminta ja leväperäinen valvonta.

Kun Siikajärven hätämajoituskeskus avattiin lokakuun alussa, sen jätevedet pääsivät lähes koko lokakuun ajan puhdistamattomina luontoon alueella, joka on määritelty I-luokan pohjavesialueeksi. Ohivuodon aiheutti vanha, toimimaton ja alitehoinen jätevedenpuhdistamo. Edelleen alueella on avovesialtaita, joissa mm. kolibakteerien osuus ylittää kaksinkertaisesti sallitun määrän. Kyseisestä altaasta vesi kulkeutuu läheiseen Heinäslampeen ja siitä eteenpäin Nuuksion alueen muihin vesistöihin, jotka ovat osa Espoon Veden Dämmanin vesilaitoksen vedenottovesistöä.

Uudenmaan ELY-keskuksen mukaan hätämajoituskeskuksen jätevedenpuhdistamo toimii tällä hetkellä hyvin. Asukasyhdistys katsoo puolestaan, että ELY-keskus tulkitsee virtaamamäärää harhaanjohtavasti, ja että ELY-keskus on itse osallinen asiassa. ELY on asettanut Heinäslammen vedenlaadun kuitenkin tehotarkkailuun. Uudenmaan ELY-keskus on myöntänyt jättäneensä poliisille tutkintapyynnön kiinteistön nykyisen ympäristöluvan määräysten rikkomisesta.

Hätämajoituskeskus toimii vanhassa kurssikeskuksessa alueella, jossa ei ole kunnallistekniikkaa ja lähimmät palvelut sijaitsevat 10 kilometrin päässä. Turvapaikanhakijoita on ilmoitettu olevan kiinteistössä reilusti yli kolmesataa. Nykyiselle asukasmäärälle kaikin tavoin alimitoitetussa kiinteistössä on käynnissä täysimittaiset rakennustyöt käyttötarkoituksen muuttamiseksi. Rakennustöille ei ole haettu rakennuslupaa. Kiinteistö on kärsinyt myös lukuisia kosteusvaurioita, joista seurauksena on ollut sisäilmaongelmia. Kiinteistössä tapahtui myös Siikajärveä vahingoittanut vakava öljyvuoto vuonna 2014. Paikallisia kummastuttaa, miten satoja turvapaikanhakijoita, joista lapsia on noin 100, on voitu altistaa tällaisiin olosuhteisiin.

Kiinteistön parkkialueelle pystytettiin kaksi konttirivitaloa ilman asianmukaista ympäristö- ja rakennuslupaa. Konttien viemärit liitettiin luvatta nykyiseen jätevedenpuhdistamoon vastoin Uudenmaan ELY-keskuksen 30.11.2015 antamaa kieltoa.

Alueen asukkaat ihmettelevät myös hallintokulttuurin eroja naapurikuntien kesken. Kirkkonummella vastaavassa tilanteessa Aavarannassa kunta puuttui luvatta rakentamiseen sekä jätevesien käsittelyyn. Siikajärven asukasyhdistykset ovat joutuneet käynnistämään hallintopakkomenettelyn sekä tekemään tutkintapyynnön poliisille ympäristön pilaamisesta ja luvatta rakentamisesta.

Viime aikoina alueella on esiintynyt myös häiriökäyttäytymistä ja ilkivaltaa. Asukkaat ovat kertoneet ahdistavista häiriötilanteista julkisissa kulkuvälineissä. Osa näistä on kohdistunut lapsiin, nuoriin tyttöihin. Alueen lapset kulkevat vaaralliseksi luokitellun koulumatkan julkisilla kulkuvälineillä. Nyttemmin vanhemmat ovat ryhtyneet kuljettamaan lapsiaan kouluihin omilla autoillaan, koska pelkäävät lastensa kohtaavan ahdistavan tilanteen koulumatkallaan. Poliisi on ohjeistanut vanhempia tekemään rikosilmoituksen kaikista ahdistelutapauksista.

Nuuksion Siikajärven asukasyhdistys

Nuuksion Siikajärven asukasyhdistys perustettiin marraskuussa 2015. Aloite tuli lähes 50 paikalliselta. Yhdistyksen tarkoituksena on valvoa Siikajärven alueen asukkaiden yhteisiä etuja sen rakentamis- ja kehittämishankkeissa. Yhdistys haluaa edistää Siikajärven alueen ympäristönsuojelua sekä viihtyisyyttä. Tavoitteena on myötävaikuttaa siihen, että alueen asukkaat kokevat asuin- ja vapaa-ajanviettopaikkansa miellyttäväksi ja turvalliseksi sekä edistää asukkaiden yhteishenkeä ja –toimintaa.

Lisätietoja:

Mia Selroos-Palmgren, pj, 040-8240005
Pekka Rotko, varapj, 050-5246016
Eeva Seppälä, sihteeri, 040-5923567
yhdistys.nsay@gmail.com

Toimitus
14.12.2015
Tilaa
Ilmoita
guest
2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Karaköprü Uyducu

Karaköprü uyducu hizmeti ayağınıza geliyor. Hemen ara fırsatı kaçırma.

Termal içlik

Yüzlerce kadın,erkek ve çocuk termal içlik modeli Gipaş Tekstil’de