Kotimaa Kulttuuri

Hege Storhaugin kirja ”Islam – Yhdestoista vitsaus” julkistettiin Helsingissä

Kuva via PT Media
Sunnuntaina Helsingin Itäkeskuksessa pidetty norjalaisen islamasiantuntija Hege Storhaugin suomeksi käännetyn kirjan ”Islam – Yhdestoista vitsaus” julkistamistilaisuus oli menestys.

Julkistamistilaisuuden yhteydessä pidetyssä keskustelupaneelissa mukana oli Hege Storhaug, joka kertoi kirjan kirjoittamiseen liittyviä taustoja. Lisäksi vieraana oli Ruotsista entinen muslimi, nykyään kristitty Mona Walter, virolainen maahanmuutto- ja islamkriitiikko Maria Kaljuste, seinäjokelainen Piia Kattelus ja monista yhteyksistä tunnettu Marko Hamilo. Tilaisuutta juonsi Arto Luukkanen.

Hege Storhaug kertoi, että kirja lähti syntymään hänen asuessaan Pakistanissa. Siellä hän tapasi 18-vuotiaan tytön, jonka vanhemmat halusivat ampua tytön. Syyksi kerrottiin se, että tyttö ei halunnut avioitua serkkunsa kanssa. Tämä aiheutti Storhaugissa shokin ja johti syvemmälle islamilaisen yhteiskunnan tutkimiseen. Hän kertoo havainneensa, että kaikkia vähemmistöjä ja heikompia – kuten naisia ja lapsia kohtaan – tunnettiin suurta empatian puutetta.

Storhaug toimi Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa journalistina. Hän kertoi tavanneensa Islamabadissa henkilön, joka opetti islamia siten, että sieltä poimittiin kaikki kauniit asia, mutta raadollisuus jätettiin täysin huomiotta.

Storhaug kertoo nuoren sunnimusliminaisen kehottaneen häntä kirjoittamaan näkemistään asioista kirjan. Storhaug koki, että kukaan muukaan ei sitä tee, ja kierreltyään eri muslimiyhteisöissä kirja alkoi syntymään.

Kun kirja julkaistiin ensimmäisen kerran Norjassa se herätti valtamediassa suurta vastarintaa. Monet suurmediat kirjoittivat Storhaugesta hyvin vihaiseen sävyyn. Storhaugin mukaan monet kuitenkin myös kiittelivät kirjaa ja esittivät kysymyksiä, miksi islamista ei saisi puhua kriittiseen sävyyn. Kriitikojen joukkoon nousi monia johtavia päättäjiä ja yliopiston edustajia.

Mona Walter, joka on syntynyt Somaliassa ja muutti Ruotsiin 1994 19-vuotiaana, kertoi, että vasta Ruotsissa hän huomasi, mitä islam tarkoittaa. Walter kertoi, että oli siihen asti saanut mm. pukeutua kuten halusi, mutta vasta Ruotsissa häntä alettiin painostamaan huivin käyttöön. Kun hän Ruotsissa meni moskeijaan, hänelle kerrottiin, että ruotsalaiseen yhteiskuntaan ei saa sulautua, vaan pitää pysyä muslimina.

Kun Walter kuuli moskeijassa oikeaa vihapuhetta jossa vääräuskosten päänmenoksi puhuttiin kuolemaa, Walter kertoo kertoneensa asiasta Ruotsin poliisille, joka totesi, että maassa on uskonnonvapaus.

Walter muuttui ateistiksi, mutta kääntyi sen jälkeen kristinuskoon. Tästä seurasi, että somaliyhteisö leimasi hänet petturiksi, ja hän joutui vaihtamaan identiteettinsä salaiseksi. Hän saa halutessaan poliisin suojauksen liikkuessaan kaupungilla.

Walter haluaa painottaa, että islam ei ole uskonto vaan poliittinen ideologia. Kun Walterilta kysytään miksi Ruotsissa ei kritisoida tätä, hän vastaa, että kritiikin pelko johtuu muun muassa siitä, että sen pelätään nostavan Ruotsidemokraattien kannatusta.

Virolainen Maria Kaljuste tunnetaan väkevänä puhujana. Kaljuste on suomalaisiin verrattuna hyvin konservatiivinen ajatuksiltaan. Kaljuste kertoo, että ”jos kulhossa on 300 karkkia, joista yksi on myrkytetty, haluaisitko tarjota kulhon karkkeja lapsille?” Kaljuste tuo aina puheissaan esille sen, kuinka hän haluaa jättää lapsilleen hyvän maan.

Yksi asia, minkä Maria Kaljusteen puheesta suomalainen voi oppia on se, kuinka paljon veljeskansa arvostaa suomalaisia. On sykähdyttävää huomata se tosiasia: kun rakastat omaa maatasi, omaa perhettäsi ja omia perinteitäsi, silloin voit olla ylpein mielin vierasmaalaisen kanssa.

Kun Hege Storhaugilta ja Mona Walterilta kysyttiin ”Voitteko nähdä jotain hyvää islamissa” olivat vastaukset hyvin yksimielisiä.

Islamissa ei ole ollut koskaan mitään hyvää, sanoivat naiset, jotka molemmat tuntevat islamin läpikotaisin.

Hege Storhaugin kirjaa ”Islam – Yhdestoista vitsaus” myy muun muassa kirjan suomalainen kustantaja Kiuas Kustannus.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit