Eurooppa Maahanmuutto

Helsingborg haluaa jarruttaa maahanmuuttoa – määrittelee koko kunnan ”herkäksi alueeksi”

Helsingborgin kaupungintalo. Kuva PhilippN / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vuoden alusta alkaen Ruotsissa on ollut voimassa laki, joka antaa kunnille mahdollisuuden kieltäytyä antamasta sosiaalitukea pakolaisille, jotka omasta halustaan asettautuvat asumaan ”herkille alueille”. Helsinborg haluaa, että lakia sovelletaan koko kuntaan.

Ruotsin maahanmuuttovirasto ottaa heinäkuun 1. päivästä alkaen huomioon turvapaikanhakijan itse valitseman asuinpaikan. Jos turvapaikanhakija haluaa omasta tahdostaan asua sosioekonomisesti herkällä alueella, joita myös joskus no go -alueiksi kutsutaan, hän saattaa menettää osan sosiaalituestaan.

Kunnat voivat itse määritellä, mitkä alueet ovat ”herkkiä”. Helsinborgissa halutaan nyt määritellä herkäksi alueeksi koko kunta. Jos Helsingborg onnistuu aikeessaan, kaikki pakolaiset kunnan alueella saavat jatkossa mahdolliset avustuksensa valtion kassasta.

– Emme usko siihen, että kannattaa nimetä kaupungista tiettyjä alueita, ja vaikka tekisimmekin niin, joku ilmoittaa kuitenkin osoitteensa jonnekin muualle ja asuu haluamassaan paikassa, työmarkkinakomitean puheenjohtaja Richard Lundberg (M) kertoo SVT:lle.

Lundberg muistuttaa, että tällä hetkellä vain joka kymmenes turvapaikanhakija on määrätty asutettavaksi kaupunkiin. Loput ovat muuttaneet sinne omasta halustaan.

Lundbergin mukaan päätöksen taustalla ei ole talous, vaan integroituminen. Mitä enemmän uusia pakolaisia saapuu kuntaan, jossa on jo ennestään jopa 25 vuotta sitten saapuneita maahanmuuttajia, sitä vaikeampaa integroiminen ruotsalaiseen yhteiskuntaan tulee olemaan.

Ehdotus on saanut laajan kannatuksen, ja jopa maahanmuuttoa yleensä edistävät sosiaalidemokraatit tukevat sitä.

Otsikko muutettu 24.1 klo 19:45

  • 22
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset