Kotimaa Politiikka

Helsingin nuorin kaupunginvaltuutettu: Suomeen ei pidä luoda ghettoja Tanskan tapaan

Dani Niskanen (kok.)
Helsingin nuorin kaupunginvaltuutettu Dani Niskanen (kok.) vaatii, ettei Suomessa saa toistaa Tanskan virheitä maahanmuutto- ja lähiöpolitiikassa.

Keskustelu Tanskan lähiöongelmasta on käynyt kuumana siitä asti, kun Tanskan hallitus esitteli maaliskuun alussa kovia toimia sisältävän ghettojen ongelmiin pureutuvan ohjelmansa. Niskanen oli tällä viikolla Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan kanssa tutustumassa tilanteeseen koulutusjärjestelmän näkökulmasta paikan päällä Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa.

– Vierailu oli monella tapaa silmiä avaava. Lähes jokaisessa oppilaitoksessa, jossa vierailimme, keskustelua värittivät segregaatiokehityksestä johtuvat ongelmat. Tanskassa ghetoista puhuminen on arkipäivää ja myös virallista kielenkäyttöä, mikä tuntuu suomalaisesta näkökulmasta käsittämättömältä, Niskanen sanoo.

Tanska on määritellyt ghetoiksi tietyt ongelmalähiönsä muun muassa ulkomaalaistaustaisten osuuteen, työttömyyteen ja rikollisuuteen perustuvien mittareiden perustella. Korkeimmillaan ulkomaalaisten osuus on Tanskassa tietyillä alueilla jopa noin 90 prosenttia.

– Segregaatiokehityksessä häviäjiä ovat kaikki, niin kantaväestö heikenneen taloudellisen ja turvallisuustilanteen myötä kuin maahanmuuttajatkin, joiden mahdollisuudet integroitua uuteen kotimaahan vaikeutuvat, Niskanen sanoo.

Maahanmuuton kokonaisvolyymi pidettävä riittävän pienenä

Vaikka Suomessa ollaan Tanskan luvuista vielä kaukana, Niskanen muistuttaa, että Helsingissäkin on jo alueita, joissa maahanmuuttajien osuus on noin 35-40 prosenttia väestöstä. Niskasen mukaan tästä on syytä olla huolissaan.

– Jos lumipalloefekti lähtee kerran käyntiin, sitä on kenties mahdotonta enää pysäyttää, Niskanen sanoo.

Hänen mukaansa Suomi voi välttää Tanskan tien sekä kaupunki- että asuntopolitiikalla ja maahanmuuttopolitiikalla.

– Hyvin olennaista on pitää maahanmuuton kokonaisvolyymi riittävän pienenä, jotta maahanmuuttajaväestön integroituminen Suomeen on käytännössä mahdollista. Tämä seikka unohtuu usein julkisessa keskustelussa, Niskanen toteaa.

  • 247
    Shares

Liity kannattajajäseneksi