Kotimaa

Helsingin poliisille oikeusasiamiehen moitteet Black Lives Matter -kylttien kanniskelusta mielenosoituksessa

Kuva: Petri Saarela

Eduskunnan oikeusasiamies (OA) Petri Jääskeläinen pitää poliisilta vaadittavan korostetun puolueettomuuden kannalta ongelmallisena sitä, että kaksi Black Lives Matter -mielenosoitusta valvonutta poliisimiestä meni valokuviin pidellen mielenosoituskylttejä.

Kesäkuussa 2020 pidettyssä mielenosoituksessa Helsingissä kaksi poliisivirkailijaa piteli Black Lives Matter -kylttejä. Poliisit myös kuvauttivat itseään kylttien kanssa. OA moittii poliisien toimintaa.

OA:n mukaan mielenosoitusta valvomassa olevan poliisimiehen ei tule ottaa kantaa mielenosoituksen puolesta tai sitä vastaan, vaan hänen on pysyttävä neutraalina. Tässäkin tapauksessa poliisit olivat virkapuvussa olleet paitsi turvaamassa kokoontumisvapauden käyttämistä nimenomaan myös valvomassa, että järjestäjä täyttää lain mukaiset velvollisuutensa.

OA korosti, että kysymys ei ole siitä, mikä mielenosoituksen aihe oli ja kuinka yleisesti kannatettavana sitä mahdollisesti pidetään. Vaikka poliisin velvollisuuksiin kuuluisikin rasismin vastustaminen, ei tämä oikeuta poliisimiehiä poikkeamaan puolueettoman valvojan roolista. Poliisin tulee toimia niin, että toiminta myös ulospäin näyttää puolueettomalta.

OA:n mukaan poliisilta vaaditaan sen tehtävien luonteen vuoksi korostettua puolueettomuutta. Onkin tärkeää, että poliisi pitää tarkasti huolen siitä, että epäilyille puolueellisuudesta ei synny kasvualustaa.

Lähde OA.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit