Kotimaa

Helsingin poliisin projekti pyrki vähentämään romanien välisiä ammuskeluita – 34 asetta takavarikoitiin kahden vuoden aikana

Kuva Pixabay.

Poliisihallitus pyysi Helsingin poliisilaitokselta selvitystä vuonna 2013 alkaneesta projektista, jonka pyrkimyksenä oli vähentää yleisillä paikoilla tapahtuneita romanien välisiä aseellisia välienselvittelyitä. Vuosina 2013-2015 takavarikoitiin 34 luvatonta ampuma-asetta. Helsingin poliisilaitos luovutti selvityksen viime perjantaina.

Helsingin poliisin tietoon tuli vuonna 2013 lukuisia suomalaisten romanisukujen toisiinsa kohdistamia vakavia henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia tai niiden uhkia. Tyypillistä poliisin tietoon tulleille rikoksille oli, että ne tapahtuivat ampuma-aseella uhaten tai sitä käyttäen. Rikostapauksissa olivat usein vaarassa asianomistajan lisäksi sivullisten henki ja terveys.

Helsingin poliisilaitoksen muodostaman arvion perusteella tilanne oli erittäin vakava. Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen määräyksestä perustettiin lokakuussa 2013 operaatio, jonka tarkoituksena oli ampumistapausten ennalta estäminen ja jo tutkinnassa olevien tapausten selvittäminen.

Poliisi teki projektin alusta asti yhteistyötä romaniyhteisöjen kanssa. Niiltä saatujen tietojen perusteella romanisukujen välit olivat vakavasti tulehtuneet. Vaikutti siltä, että joidenkin henkilöiden tavoitteena oli ratkaista tilanne väkivaltaisissa yhteenotoissa. Romanisukujen vanhimmat kertoivat poliisille, että heillä ei ollut enää minkäänlaista auktoriteettia nuoriin miehiin ja heidän toimintaansa.

Tiedon yksilöimiseksi poliisin kenttäjohtojärjestelmässä kehitettiin oma projektikoodi, joka kirjattiin sellaisten tietojen yhteyteen, joiden arvioitiin liittyvän romanien välisiin ristiriitoihin, väkivallantekoihin tai niiden uhkaan.

Projektin tuloksena yleisillä paikoilla tapahtuneet romanien väliset ampumistapaukset saatiin vähenemään, ja vuosina 2013-2015 takavarikoitiin 34 luvatonta ampuma-asetta.

Projektikoodin käyttöön ei varsinaisesti liittynyt etnistä profilointia. Silti Helsingin poliisilaitoksessa on järjestetty vuodesta 2018 lähtien useita kymmeniä koulutustilaisuuksia, joissa on käsitelty etnisen profiloinnin kieltoa ja syrjinnän estämistä.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit