Eurooppa Politiikka

Historioitsija David Starkey: Vaivihkainen vallankumous johtaa diktatuuriin

David Starkey Cambridge Alumni Weekendissä 24.9.2011. Kuva: Sir Cam, Wikimedia Commons
Englantilaisen historioitsijan David Starkeyn mukaan viimeisten 20 vuoden aikana tapahtunut hiljainen vallankumous on vienyt Britannian takaisin keskiaikaan, sen työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin uskonnonkaltaiseen fanatismiin, tuhonnut isänmaallisuuden, sekä saattaa tuhota demokratian.

Yliopistot ovat peruneet puhujien kutsuja, joiden seurauksena Jerry Seinfeld kieltäytyi esiintymästä Yhdysvaltain yliopistokampuksilla, koska yleisö on siellä liian ”poliittisesti korrektia”.

David Starkey uskoo, että tätä huolestuttavaa trendiä voi verrata Oliver Cromwellin puritaaniseen vallankumoukseen 1600-luvun Englannissa.

BBC:llä puhunut Starkey sanoi: “Viimeisten 20 vuoden aikana meillä on ollut käynnissä vaivihkainen vallankumous.

”Vallankumous ei ole tapahtunut kaduillamme vaan arvoissamme, kun ilman sääntöjä ja uskontoa kasvanut sukupolvi on sortunut uskonomaisella kiihkolla puritaanisen ryhmäajatteluun, missä keskustelu tukahdutetaan ja mielipide-eroja ei siedetä.

”Kaikkialla esiintyy paluuta keskiaikaan. Yliopistojen puhujakiellot ovat tuomioita harhaoppisuudesta ilman noitaroviota.

”Vanhojen seksuaalisten hyväksikäyttöjen paljastaminen on muuttunut oikeusprosessista noitavainoksi.

“Syytöstä pidetään todisteena syyllisyydestä ja jokaista uhria pidetään uskottavana. Tämä on kuin Salemin noitavainoista.”

Hän väittää poliittisen korrektiuden kulttuurin luoneen jakautuneen maailman, jossa politiikan on vallannut uskonnollinen kiihkeys.

“Myös politiikkaan on tullut uusi uskonomainen kiihkeys. Trumpilaiset ja antitrumpilaiset, Brexit- ja anti-Brexit-väki kohtaavat toisensa eräänlaisessa pyhässä sodassa.

”Jeremy Corbyn leikkii työväenpuolueessa Messiasta samalla kun hänen Momentum-järjestönsä on ikään kuin jesuiittojen ja temppeliritareiden risteytys.

”Ei ennusta hyvää se, että viimeksi kun uskonto hallitsi politiikkaa puritanismin aikakautena, seurasi sisällissota, parlamentin lakkauttaminen ja sotilasdiktatuuri.

”Tervetuloa millenniaalisukupolven vuosituhannelle.”

Starkeyn mukaan nyt mennään vastoin Britannian poliittisen historian linjaa.

Ison-Britannian politiikka poikkeaa Manner-Euroopasta, koska se on vallankumouksen sijasta kehittynyt evoluutionomaisena prosessina.

Hän lisäsi: ”Brittiläinen poliittinen järjestelmä monarkkeineen, lordeineen ja porvareineen on lähes 800 vuotta vanha. Se on säilynyt, koska parlamentin muuttumattoman julkisivun taustalla se on osoittautunut hämmästyttävän mukautumiskykyiseksi muuttuviin yhteiskunnallisiin olosuhteisiin.

”Manner-Euroopassa vanha järjestelmä tuhoutui vallankumouksessa. Isossa-Britanniassa evoluutio eteni ensin porvaristoon, sitten työväenluokkaan sekä naisiin, jotka saivat äänioikeuden ja edustuksen parlamenttiin.”

Suorapuheinen historioitsija korostaa, että Britannian (kirjoittamaton) perustuslaki on kestänyt huomattavasti radikaalimpien aineksien järjestelmälle aiheuttamia uhkia.

Hän totesi: ”(Epävirallinen) perustuslakimme selviytyi jopa työväenpuolueen noususta, kun kuningas Yrjö V:n hallitsema monarkia ja Stanley Baldwinin johtaman konservatiivipuolue toivottivat tervetulleeksi työväenpuolueen ministerit ja ammattiliittolaiset vallan kamareihin ja Buckinghamin palatsiin asti.”

Hän varoittaa vakavasti tämän aikaisemman maailman ja isänmaallisuuden olevan nyt mennyttä.

Starkeyn mukaan tämä isänmaallisuuden kuolema johtaa aina demokratian kuolemaan, ehkä jopa diktatuuriin.

Hyytävässä varoituksessaan hän toteaa: ”Tämä maailma on kuvattu loistavasti elokuvassa Synkin hetki (Darkest Hour), mutta kaikki tässä elokuvassa, isänmaallisuus, yhteiset arvot ja keskustelun merkitys ovat nyt kuolleita ja haudattu kuin Winston Churchill itse.

”Pyritään myös määrätietoisesti kirjoittamaan historiallista menneisyyttä uudelleen ja arastellaan aitoa kansallista identiteettiä. Ja eräs minua useimmin huolestuttavimmista asioista on se, ettei ilman selkeää käsitystä kansallisesta identiteetistä ja kertomuksesta ei ole mahdollisuutta aitoon demokraattiseen poliittiseen toimintaan.

”Poliittinen toiminta pohjautuu siihen, että me kaikki tunnemme meillä olevan jotain yhteistä keskenämme. Jos meidät jaetaan heimoihin, sukupuoliin tai rotuihin, niin voi olla vain yksi hallintomuoto, joka voi ylläpitää tasapainoa.

”Se on se, joka istuu valtaistuimella ja käyttää keisarillista valtaa”.

KORJAUS 7.3.2018 klo 13.30: Britannia on niitä harvoja maita, joissa ei ole virallista perustuslaki. Britannian tapauksessa perustuslailla viitataan epäviralliseen, kirjoittamattomaan perustuslakiin.

Matt Drake / Daily Express 2.2.2018

  • 198
    Shares

Liity kannattajajäseneksi