Eurooppa Kulttuuri

Historioitsija: Saksan väkivaltainen antisemitismi ei kumpua AfD:n kannattajista vaan muslimeista

Juutalaisvastainen palestiinalaisten mielenosoitus Berliinissä 2014. Kuva Boris Niehaus / Wikimedia Commons

Saksalais-israelilainen historioitsija Michael Wolfsohn näkee Euroopan antisemitismin kasvualustaksi muslimit ja on huolestunut antisemitismin voimakkaasta kasvusta. Wolfsohn ei näe uhan tulevan niinkään oikeistosta, vaan suurimmalta osalta muslimiväestöstä.

– Väkivaltainen antisemitismi ei tule enää oikeistosta, vaikka harhauttavat tilastot niin kertovat, sanoi vuonna 1947 Tel Avivissa syntynyt historioitsija „Neuen Zürcher“-Zeitung (NZZ) lehdelle.

Hän ei kuitenkaan näe vielä Euroopassa vaaraa, että radikaalit muslimit ottaisivat vallan. Hänen tämän hetken huolensa keskittyy Saksan ja Ranskan turvallisuusviranomaisiin, jotka eivät tunnusta selvästi uhkaavaa tilannetta ja radikaalien muslimien uhkauksia.

Väkivalta juutalaisia kohtaan ei tule oikealta

Viime vuosina on Saksassa kirjattu rikostilastoihin noin 1 500 antisemitististä rikosta. Tilastojen mukaan näistä 90 prosenttia on kirjattu oikeistoradikaalien tekemiksi. Historioitsijan näkemyksen mukaan tässä on suuri virhe.

– Useat tapaukset on kirjattu ”Israel-Palestiina -konflikti” nimikkeen alle, mutta toisissa tilastoissa ”poliittiseksi rikokseksi”, kertoo Wolfsohn NZZ-lehdelle. Wolfsohn muotoilee kommenttinsa ”ystävällisesti” ja kertoo, että ”tilastot ovat valheita”.

Wolfsohnin ystävä- ja tuttavapiirissä on selvää, että ”suurin uhka juutalaisuudelle ja teot juutalaisia vastaan tulevat muslimien joukosta” ja hän kertoo, että nykyajan ongelmana on se. että ettei tätä ongelmaa ei oteta tosissaan.

Wolfsohn kertoo lehdelle, että oikeistossakin on olemassa antisemitismiä, kuten Ranskan Front National, Saksan AfD ja Pegida, mutta ”väkivaltainen antisemitismi ei tule tänä päivänä oikealta”.  – Esimerkiksi Jean-Marie Le Pen, vaikka hän onkin epämiellyttävä puheissaan, ei ole koskaan tehnyt mitään väkivaltaista juutalaisia kohtaan tai vaatinut eikä kiihottanut muitakaan niin toimimaan, kertoo Wolfsohn lehdelle.

Useat juutalaiset haluavat muuttaa Euroopasta

– Tunnen useita juutalaisia, jotka haluavat muuttaa pois Euroopasta tai vähintään ajattelevat asiaa. Nämä ovat pääosin nuoria ihmisiä, jotka haluavat lastensa takia muuttaa Israeliin, kertoo asiantuntija NZZ-lehdelle.

Jotkut juutalaiset perheet ovat ottaneet lapsensa pois julkisista kouluista ja päiväkodeista. He pelkäävät antisemitismiä, joka leviää kouluissa ja päiväkodeissa ja aiheuttaa väkivaltaisia tekoja ja kiusaamista. Tämä uhka ei nouse kansallismielisen AfD:n kannattajien perheistä, vaan muslimiperheissä kasvaneista lapsista ja nuorista, kertoo Wolfsohn lehdelle.

Lähde: Neuen Zürcher-Zeitung (NZZ)

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit