Kotimaa Rikos

Törkeät seksuaalirikokset Oulun moskeijassa: Hovioikeus alensi uskonnollisen kasvattajan vankeustuomiota

Kuva Max Pixel.

Uhrille maksettaviin korvauksiin Rovaniemen hovioikeuden päätös ei tuonut muutosta.

Maaliskuussa 2019 Oulun käräjäoikeus tuomitsi Oulun moskeijassa uskonnollisena kasvattajana toimineen Asoev Muson törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta 3 vuoden 8 kuukauden vankeusrangaistukseen. Vankeustuomion lisäksi käräjäoikeus langetti vuonna 1975 syntyneen miehen korvaamaan lapselle 9 500 euroa kärsimyksestä sekä muusta tilapäisestä haitasta 1 000 euroa. Rangaistavuutta lisäsi se, että mies oli toiminut lapsen uskonnollisena kasvattajana.

Asoev Muso oli kosketellut 10-vuotiasta tyttöä eri puolilta seksuaalisesti olennaisella tavalla noin neljällä eri tekokerralla, joista viimeisellä mies oli työntänyt kätensä tytön alushousuihin, kosketellut tämän sukuelintä ja tunkeutunut sormella tytön sukuelimeen. Mies oli samalla pitänyt tyttöä kiinni olkapäästä ja jalasta. Mies oli käyttänyt hyväkseen tytön pelkotilaa ja avuttomuutta.

Teot tapahtuivat kesän-syksyn 2018 aikana Pohjois-Suomen islamilaisen yhdyskunnan rukoushuoneessa eli moskeijassa Oulussa. Uhriksi joutunut tyttö kävi moskeijassa opiskelemassa koraania.

Hovioikeus alensi vankeustuomiota

Asoev Muso valitti tuomiostaan Rovaniemen hovioikeuteen vaatien ensisijaisesti syytteen ja korvausvaatimusten hylkäämistä, toissijaisesti lievempien rikosnimikkeiden syyksilukemista ja sen myötä korvausten ja rangaistuksen alentamista. Syyttäjä ja uhri vaativat valituksen hylkäämistä.

Rovaniemen hovioikeus käsitteli asiaa tammikuussa 2020 ja antoi tuomion perjantaina 21. helmikuuta. Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että Asoev Muso oli syyllistynyt törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään raiskaukseen. Rikosta myös hovioikeus piti erityisen moitittavana, koska Asoev Muso oli vastannut uhrin uskonnollisesta kasvatuksesta, minkä vuoksi hän oli ollut erityistä luottamusta edellyttävässä asemassa uhriin nähden.

Vaikka teot hovioikeuden mukaan olivatkin vakavia, ne eivät rikoslajissaan olleet vakavimmasta päästä. Näinollen Rovaniemen hovioikeus alensi Asoev Muson vankeustuomiota 3 vuoteen 2 kuukauteen. Uhrille maksettaviin korvauksiin päätös ei tuonut muutosta.

Asoev Muso joutuu korvaamaan valtiolle todistelukustannuksia 2 767 euroa. Uhrin asianajajan palkkiot 12 197 tuomittu joutuu korvaamaan valtiolle. Tuomitun asianajajan palkkiot 14 576 jäävät miehen taloudellisen tilanteen vuoksi veronmaksajien tappioksi.

Lähde Rovaniemen hovioikeuden julkinen seloste sekä tuomio.
Korjattu 23.2 klo 14:17. Muutettu otsikkoa ja sisältöä. Asoev Muso ei ole ollut imaami vaan uskonnollinen kasvattaja.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa