Kolumnit

HS: ”Oikeistolaiset tappaneet enemmän kuin islamistit”

Helsingin Sanomat julkaisi eilen kummallisen artikkelin, jossa väitetään äärioikeiston ”yksinäisten susien” tappaneen enemmän kuin yksittäiset islamistit. HS siteeraa brittiläistä The Royal United Services Instituten tuoretta tutkimusta, joka on tutkinut Euroopassa tapahtuneita terrori-iskuja aikavälillä 2000-2014. Luultavasti HS:n toimittaja ei ole lukenut koko tutkimusta.

HS:n mukaan tutkimustulokset kertovat, että yksin toimineet äärioikeistolaiset tappoivat tuona aikana 94 ihmistä ja haavoittivat 260 ihmistä, kun taas yksin toimineet islamistit tappoivat 16 ihmistä ja haavoittivat 65 ihmistä.

HS ohjaa jutullaan tahalliseti lukijoita harhaan, ja artikkelissa luodaan kuvaa, että oikeistolaisten iskut olisivat aiheuttaneet Euroopassa enemmän kuolonuhreja kuin islamistien. Artikkelissa puhutaan siis ”yksinäisten susien” tekemistä iskuista. Ihan hyvin tilasto voitaisiin tehdä ”kaverusten tekemistä” iskuista. Tai avioparin tekemistä iskuista. Toisaalta koko artikkeli perustuu mihin?

Jospa katsotaan niitä lukemia, jotka ovat viivan ”kaikki yhteensä” alla. Se kertoo totuuden. Ei se, että tekikö yksittäinen tekijä enemmän jommassa kummassa ryhmässä iskuja. Lähteenä Wikipedian artikkeli ”Terrorism in the European Union”:

– Islamistien iskuissa 464 kuollutta ja 3514 haavoittunutta.
– Äärioikeiston iskuissa 27 kuollutta ja 317 haavoittunutta.
– Äärivasemmiston iskuissa 9 kuollutta ja 2 haavoittunutta.

Norja ei kuulu Euroopan Unioniin, joten Anders Behring Breivikin iskut jäävät tämän ulkopuolelle. Vaikka ne laskettaisiin mukaan, ei tilanne muuttuisi siltikään oikeiston johdoksi.

— —

Taannoinhan HS oli myös mukana niissä mediossa, joiden päätoimittajat lupasivat:

”Me hyvää journalistista tapaa noudattavat päätoimittajat emme aio olla valemedian hiljaisia tukijoita ja myötäjuoksijoita. Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme…

Otamme jatkossakin vastuun julkaisemistamme uutisista ja niiden oikeellisuudesta, ja vastaamme myös toimitustemme tekemistä virheistä ja niiden korjaamisesta.”

Odotamme mielenkiinnolla milloin HS korjaa kirjoittamansa virheen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit